Noida

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Noida
New Okhla Industrial Development Authority
Hindi: नोएडा
Bildet viser Sector 18-krysset med Center Stage Mall i bakgrunnen.
LandIndias flagg India
DelstatUttar Pradesh
DistriktGautam Buddha Nagar
Grunnlagt19. april 1976
Postnummer201301
Retningsnummer95120
Areal203 km²
Befolkning293 908 (2001)
Bef.tetthet1 447,82 innb./km²
Høyde o.h.200 meter
Nettsidenoidaauthorityonline.com/
Posisjonskart
Noida ligger i India
Noida
Noida
Noida (India)
Kart
Noida
28°34′N 77°19′Ø

Noida (hindi: नोएडा (Nōēḍā)), forkortelse for Naveen ("ny" på hindi) Okhla Industrial Development Authority, er et område som styres av New Okhla Industrial Development Authority (også kalt NOIDA eller New Okhla) og ligger omtrent 20 km sørøst for New Delhi. Noida ligger dermed rett utenfor hovedstadsområdet. Området er administrassjonssentrum i distriktet Gautam Buddha Nagar i den indiske delstaten Uttar Pradesh. Noida er en såkalt census town og ble grunnlagt den 19. april 1976. Denne dagen blir i dag feiret som "Noidadagen". I 2001 hadde området 293 908 innbyggere.

Sanjay Gandhi satte opp området som en del av en urbanisering under den kontroversielle unntakstilstanden (1975–1977). Byen ble opprettet under UP Industrial Area Development Act. Den har førsteklasses bekvemmeligheter og regnes som en av de mer moderne forstedene til Delhi i hovedstadsområdet. Området er også hjem til Noida Film City (Noida filmby).

Distriktet Gautam Buddha Nagars administrative hovedkvarter ligger i den nærliggende byen Surajpur, men mannen med den høyeste offentlige stillingen (District Magistrate, distriktets sorenskriver) er bosatt i Noida. Byen er en del av Noida-Dadri Vidhan Sabha (delstatsforsamling) valgkrets og Gautam Budh Nagar Lok Sabha (parlamentarisk) valgkrets.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Noida ligger gjennomsnittlig 200 moh. og grenser i vest og sørvest til elven Yamuna, i nord og nordvest til Delhi, i nordøst til byene Delhi og Ghaziabad og i nordøst, øst og sørøst til Hindon-elven. Noida faller i nedslagsfeltet til Yamuna-elven, og ligger på det gamle elveleiet. Jordsmonnet er leiraktig og rikt på næringssalter. Det er egnet for dyrking av sesongavhengige grønnsaker, korn som hvete og avlinger som sukkerrør. Med den raske urbaniseringen har grønnsaker og frukt blitt de viktigste avlingene. Området har tørre løvtrær som saltre, shesham og teak.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2001 hadde Noida en befolkning på 293 908 innbyggere.[1] Av disse var 55 % menn og 45 % kvinner. Gjennomsnittlig lesekyndighet var 80 %, noe som var mye høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5 %. Av mennene var det 84 % som kunne lese, mens 78 % av kvinnene var lesekyndige. 14 % av Noidas befolkning var barn under 6 år.

Noida har i dag har en befolkning på mer enn 500 000 innbyggere, spredt over et område på 203,16 km². Rundt 50 % av innbyggerne pendler til og fra Delhi hver dag på grunn av arbeid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]