Hopp til innhold

Xylotrechus pantherinus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xylotrechus pantherinus
Nomenklatur
Xylotrechus pantherinus
(Savenius, 1825)
Populærnavn
panterbukk
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektXylotrechus
Økologi
Habitat: åpen skog med selje
Utbredelse: Europa, Sibir
I Norge ett gammelt funn fra Oppland.

Panterbukk (Xylotrechus pantherinus) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Denne arten er funnet bare én gang i Norge for over 100 år siden.

En middelsstor (10–16 mm), noe kraftig, gråsvart trebukk med grågule tegninger. Kroppen er for det meste kledt av hårlignende skjell. Mens noen andre arter i slekten Xylotrechus etterligner veps, har denne utmerkede kamuflasjefarger. Antennene er mørke og ganske korte. Pronotum er stort og hvelvet, nærmest sirkelrundt sett ovenfra, gråsvart med fire lengdebånd av gule, hårlignende skjell. Dekkvingene er gråsvarte med grågule tegninger av lyse skjell, disse danner tre mer eller mindre oppbrutte tverrbånd. Dessuten er det spredte, lyse skjell over hele overflaten. Hos hunnen stikker de to bakerste bakkroppsleddene ut bak dekkvingene. Beina er svarte.

Larvene lever i levende, gamle seljer, på grensen mellom død og levende ved der treet har fått en skade, for eksempel ved brann eller greinbrekk. Den kan også leve i tilknytning til gamle ganger av trebukkene moskusbukk (Aromia moschata) og Saperda similis. Seljene bør helst stå åpent og solrikt plassert. Larveutviklingen tar minst to år, de voksne billene kan påtreffes i juni-juli.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Arten er regnet som sjelden nesten over alt der den forekommer, og er utbredt i de østre delene av Europa og videre østover til Sibir. I Norden er den utbredt langs Østersjøkysten, i Norge finnes det bare ett over 100 år gammelt funn fra Sel i Oppland.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata