X-Men (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
X-Men
X-Men movie logo.png
Generell informasjon
GenreActionfilm,[1] actionthriller, superheltfilm,[2] science fiction-film, fantasyfilm
Utgivelsesår2000
NasjonalitetUSA
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBryan Singer[1][3][4][5][6][7][8][9][10][11]
ManusDavid Hayter, Bryan Singer,[11] Tom DeSanto[11]
Basert på
Produsent(er)Lauren Shuler Donner,[11] Ralph Winter[11]
MusikkMichael Kamen
SjeffotografNewton Thomas Sigel
KlippSteven Rosenblum, John Wright, Kevin Stitt
Foran kamera
MedvirkendePatrick Stewart,[4] Ian McKellen,[4] Halle Berry,[1] James Marsden,[1] Bruce Davison,[4] Rebecca Romijn,[4] Ray Park,[4] Anna Paquin,[1] Tyler Mane,[1] Shawn Ashmore,[4] Hugh Jackman,[4] Famke Janssen,[4] Sumela Kay,[4] Stan Lee,[4] Matt Weinberg,[12] Daniel Vivian,[12] Katrina Florece, Wolfgang Müller,[12] Kevin Rushton,[12] Scott Leva,[12] David Hayter,[12] Tom DeSanto,[12] Daniel Magder,[12] Shawn Roberts,[4] George Buza,[12] Gary Goddard,[12] Doug Lennox,[12] Dan Duran,[12] Aron Tager,[12] Rhona Shekter[13]
FortellerPatrick Stewart
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarge
Filmselskap20th Century Studios,[7] Marvel Entertainment, Bad Hat Harry Productions
DistributørInterCom (Ungarn), 20th Century Studios, Netflix, Disney+
Totalomsetning296 300 000 USD[14]
Premiere(r)13. juli 2000,[15][16] 31. august 2000 (Tyskland)[17]
Utmerkelser Saturn Award for Best Costume (2001), Saturn Award for Best Actor (2001), Saturn Award for Best Director (2001), Saturn Award for Best Science Fiction Film (2001)Rediger på Wikidata
FilmserieX-Men
OppfølgerX-Men 2
Eksterne lenker

X-Men en amerikansk superheltfilm som er basert på Marvel-tegneserien med samme navn fra 2000. Filmen er regissert av Bryan Singer, og har skuespillere som Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Anna Paquin, Famke Janssen, Bruce Davison, James Marsden, Halle Berry, Rebecca Romijn, Ray Park og Tyler Mane. Den handler om Wolverine og Rogue som blir dratt inn i kampen mellom Professor Xaviers X-Men og Mutantenes brorskap, ledet av Magneto.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I det Nazi-okkuperte Polen i 1944 blir den unge Erik Lehnsherr skilt fra foreldrene hans ved inngangen til Auschwitz konsentrasjonsleir. Når gutten forsøker å komme seg frem til dem, får han et sett metall-porter til å bøye seg. Dette er et resultat av en mutasjon som gjør at han kan kontrollere magnetisme, men han blir snart slått ut av vaktene. I fremtiden forsøker en amerikansk senator Robert Kelly å få innført en ny lov i kongressen som gjelder registering av mutanter, som skal tvinge alle mutanter til å avsløre deres identitet og evner. Til stede er også Erik Lehnsherr, som nå kaller seg «Magneto», og hans kollega professor Charles Xavier.

I Meridian, Mississippi, sørger den 17 år gamle Marie D'Ancanto ved et uhell å sende kjæresten sin inn i koma etter at hun kysser ham, fordi hennes mutante evne absorberer andres livskraft. Hun stikker av hjemmefra, og tar navnet Rogue. Hun møter Logan, også kjent som Wolverine, en mutant som besitter overmenneskelige evner og metallklør som stikker ut mellom knokene hans. De blir angrepet av Sabretooth, en av Magnetos håndlangere. Men Xaviers bekjente Cyclops og Storm redder dem. Wolverine og Rogue blir tatt med til Xaviers herskapshus og skole for mutanter i Westchester County, New York. Senator Kelly blir bortført av ytterligere to av Magnetos håndlangere, Toad og Mystique, og brakt til gjemmestedet deres på en øy som heter Genosha.

Magneto bruker Robert Kelly for å teste en maskin drevet av magnetiske krefter som kan generere et strålefelt, som fører til mutasjoner hos normale mennesker. Rogue besøker Wolverine om natten, når han har et mareritt. Forferdet, stikker han henne ned ved et uhell. Men Rogue er i stand til å absorbere hans helbredende evne for å bli frisk. Dette observeres av andre studenter ved skolen. Magneto slår ut Wolverine, kidnapper Rogue, og planlegger å plassere en maskin på Liberty Island og bruke den til å «mutere» verdens lederne som skal møtes på en FN-konferanse ved det nærliggende Ellis Island. Dermed håper han at alle mutantene skal bli akseptert av verdenssamfunnet. Men Xavier finner ut at denne mutasjonen til føre til at alle som gjennomgår denne prosessen senere kommer til å dø.

Rollelliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Patrick Stewart Professor «Charles Xavier»
Hugh Jackman Wolverine «Logan»
Halle Berry Storm «Ororo Munroe»
Ian McKellen Magneto «Eric Lehnsherr»
Famke Janssen Phoenix «Jean Grey»
Anna Paquin Rogue «Marie»
Kelsey Grammer Beast «Dr. Henry «Hank» McCoy»
James Marsden Cyclops «Scott Summers»
Rebecca Romijn Mystique «Raven Darkholme»
Shawn Ashmore Iceman «Bobby Drake»
Sumela Kay Shadowcat «Kitty Pryde»

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: X-Men (film) – sitater