Blåskjerm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En blåskjerm i Windows 10, Windows 8 har en blåskjerm med likt utseende. Feilmeldingen viser en trist emotikon og forteller brukeren at Windows har støtt på en kritisk systemfeil og at systemet samler informasjon før det starter på nytt.
En blåskjerm i den norske versjonen av Windows 7, feilmeldingen forteller at problemet er forårsaket av en fil under navnet ati2dvg.dll, som er en av filene for driveren til skjermkortet. Bemerk at bokstaven ø ikke vises korrekt.

En blåskjerm (best kjent på engelsk som Blue Screen of Death eller BSoD, også omtalt som bug check, system crash, kernel error eller stop error) er en feilmelding som vises i Microsoft Windows når operativsystemet støter på en alvorlig systemfeil som systemet ikke kan gjenopprette seg fra.[1] Dette kan forårsakes av en rekke forskjellige ting, slik som at systemet prøver å skrive til en del av minnet som kun kan leses fra, at systemet mangler kritiske filer, har korrupte filer eller har maskinvare eller programvare som ikke fungerer riktig.

Etter at en kritisk systemfeil har blitt støtt på, kan systemet ikke gjøre stort mer enn å samle feilmeldingsinformasjon og starte systemet på nytt; å gjøre stort annet kan forårsake skade på maskinvare eller tap av data.

Navnet kommer fra bakgrunnsfargen som skjermen har når en blåskjerm oppstår. Feilmeldingen i sin nåværende form har eksistert i alle Windows-versjoner siden Windows 95, både de for vanlige forbrukere, servere og mindre enheter. En blåskjerm er enten lys eller mørk blå (avhengig av Windows-versjon) og har hvit skrift.

Feilmeldingen i Windows 8 og Windows 10 inkluderer blant annet en enkel forklaring om hva som har skjedd og en feilkodes mer beskrivende navn. Tidligere Windows-versjoner som Windows 7 og Windows 2000 viser i tillegg til det feilkodens alfanumeriske navn, og navnet på filen som har forårsaket problemet hvis feilen kan spores til en enkeltfil. Feilkoden kan også bli fulgt av fire ytterligere parametere. Avhengig av feilen som oppsto, så kan disse parameterne vise til filer som forårsaket problemet, hvilken del av minnet som ble lest eller andre ting.

En feilkode som en blåskjerm kan vise er PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA 0x0000050 (0xF03094CXZ, 0x0000001, 0xFBFE7167, 0X000002).

Det er mulig å fremkalle en blåskjerm manuelt ved hjelp av en endring i Windows-registeret og en kombinasjon av tastetrykk, vanligvis å holde inne den høyre CTRL-tasten og trykke på Scroll Lock-tasten to ganger.[2][3][4] Denne funksjonen blir hovedsakelig brukt til feilsøking. Å manuelt fremkalle en blåskjerm gir en av to feilkoder: enten 0x000000E2 MANUALLY_INITIATED_CRASH[5] eller 0xDEADDEAD MANUALLY_INITIATED_CRASH1[6].

Historie[rediger | rediger kilde]

En blåskjerm i Windows 1.0

Blåskjermen har eksistert i alle Windows-versjoner, men har endret utseende et par ganger. En blåskjerm kan forårsakes av dårlig skrevede drivere eller maskinvare som ikke fungerer slik som den skal. I Windows 9x kunne inkompatible DLL-er som brukte systemkjernen forårsake blåskjermer.

Feil attribusjon[rediger | rediger kilde]

4. september 2014 skrev flere nettsteder, blant annet Business Insider,[7] DailyTech,[8] Engadget,[9] Gizmodo,[10] Lifehacker,[11] Neowin,[12] Softpedia,[13] TechSpot,[14] The Register,[15] og The Verge[16] at blåskjermen ble skapt av Steve Ballmer, den tidligere administrerende direktøren av Microsoft, mens de siterte en kilde som ikke sa noe slikt: en artikkel av Raymond Chen (en Microsoft-ansatt) med tittelen «Who wrote the text for the Ctrl+Alt+Del dialog in Windows 3.1[17] (på norsk: «Hvem skrev teksten for Ctrl+Alt+Del-teksten i Windows 3.1?»). Artikkelen omtalte den første oppgavebehandleren i Windows 3.x, som hadde et lignende utseende til en blåskjerm.[17] I en oppfølging av den artikkelen fra 9. desember 2014 skrev Raymond Chen om at han ikke likte denne misforståelsen, og tok ansvar for å ha endret blåskjermen, slik at den så anderledes ut i Windows 95.[18] Engadget oppdaterte artikkelen sin senere for å rette feilen.[9]

Før Windows 95[rediger | rediger kilde]

Windows 1.0 hadde en blåskjerm som bare viste tilsynelatende tilfeldige symboler. Mest sannsynlig viser denne blåskjermen rester av hva systemet hadde i minnet da blåskjermen oppsto.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En blåskjerm i Windows CE 5.0. Windows CE har en veldig enkel blåskjerm sammenlignet med de fleste Windows-versjoner

Windows 95, 98 og ME[rediger | rediger kilde]

Blåskjermene i Windows 95, 98 og ME bruker 80×25 tekstmodus, altså de bruker fonten integrert i skjermkortet.[19]

Windows 2000, XP, Vista og 7[rediger | rediger kilde]

Før Windows Server 2012 viste blåskjermer sølvfarget tekst på en mørk blå bakgrunn (Navy Blue), med informasjon om minneverdier og registerverdier. Blåskjermer i disse Windows-systemene bruker 80×50 tekstmodus med 720×400 som skjermoppløsning. Blåskjermer i Windows XP bruker Lucida Console-fonten, mens Vista bruker Consolas-fonten.

Windows Server 2012, 8 og 10[rediger | rediger kilde]

Windows Server 2012, Windows 8 og Windows 10 bruker en lysere blå farge for bakgrunnen (Cerulean). Windows 8 og Windows 10 bruker Segoe UI-fonten[20] og prøver å vise blåskjermen med full skjermoppløsning. Hvis den ikke kan gjøre den, bruker den 640x480 som skjermoppløsning.

Windows CE[rediger | rediger kilde]

Windows CE har en veldig enkel blåskjerm. Den ligner mest på blåskjermen i Windows NT.

Windows 9x og ME[rediger | rediger kilde]

En blåskjerm i Windows 95 som ble skapt av en bruker som prøvde å få tilgang til c:\con\con, Windows 98 og Windows ME hadde lik blåskjerm.

I Windows 95, 98 og ME er blåskjermen den vanligste måten å rapportere feil med drivere og generiske prosessorfeil til brukeren. Blåskjermen brukes som en mer alvorlig form av de generiske dialogboksene. Innenfor operativsystemet blir blåskjermen omtalt som _VWIN32_FaultPopup. Når feilen oppstår får brukeren et valg mellom å starte systemet på nytt, eller prøve å fortsette med det tidligere arbeidet, i motsetning til de nyere NT-baserte operativsystemene hvor må systemet startes på nytt for å bli gjenopprettet. I de fleste tilfeller er Windows 9x systemer ikke istand til å fortsette arbeidet etter at en blåskjerm har oppstått, vanligvis reagerer ikke systemet eller opplever en ny blåskjerm så snart som systemet prøver å fortsette arbeidet. Derfor er det oftest nødvendig å starte hele systemet på nytt. I de få tilfeller hvor systemet kan fortsette arbeidet uten å starte på nytt, kan systemet være ustabilt.

I Windows 95 og 98 kan en blåskjerm bli forårsaket av å prøve å få adgang til filene c:\con\con eller c:\aux\aux. Dette kan bli satt inn i en nettside for å krasje en brukers datamaskin i det øyeblikket de besøker en nettside. Feilen ble fikset i en oppdatering fra Microsoft 16. mars 2000.[21]

Blåskjermen kan også oppstå hvis en bruker prøver å fjerne et flyttbart medium som en CD eller en diskett fra systemet mens systemet skriver til mediet. Dette var veldig vanlig med Microsoft Office, siden en bruker kunne, uten å tenke over det, ta ut en diskett fra systemet mens de fortsatt hadde Microsoft Office åpent og med en åpen fil. Denne typen feil oppstår også i NT-baserte Windows-systemer, men er ikke like alvorlige, programmet som leste av mediet kan fortsatt krasje, men drar ikke hele operativsystemet med seg takket være bedre minneadministrering og mindre støtte for eldre programmer.

Windows NT og senere operativsystemer[rediger | rediger kilde]

En blåskjerm i Windows XP. Denne blåskjermen ble skapt av to .dll-filer som var i konflikt.

Som standard vil Windows NT-baserte systemer (fra og med Windows 2000) lage en minnedumpfil når blåskjermen oppstår. Avhengig av Windows-versjon så er det flere typer minnedumpfiler som kan bli lagd:

 • 64kB, 128kB eller 256kB «Minidump», inneholder bare feilkoder og referanser til problematiske filer
 • «Kernel dump», inneholder bare kjernen av operativsystemet
 • Full minnedump, lager en full kopi av hva systemet hadde i minnet når feilen oppsto

Den filen som blir lagd kan senere brukes til feilsøking, siden informasjonen som vises på selve blåskjermen er begrenset. Windows bruker vanligvis WinDbg for feilsøking.[22]

Windows XP lager en 64kB minnedumpfil og starter automatisk systemet på nytt som standard. Siden dumpfilen er veldig liten, og systemet automatisk starter på nytt, så kan blåskjermen vises i såpass kort tid at brukere ikke legger merke til den, og istedenfor blir blåskjermen feiltolket som en plutselig omstart av systemet. Dette kan endres på i systemets innstillinger, også i Windows-versjoner nyere enn XP. Det er også en innstilling for å ikke lage noen minnedumpfil.

Systemet kan også støte på feil med oppstartsfiler, hvor systemet ikke får tilgang til filene det trenger på grunn av feil driver, korrupt filsystem eller lignende. Feilmeldingen som vises da er STOP 0x0000007B (INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE).[23] I slike tilfeller kan ikke en minnedumpfil bli lagd, siden systemet ikke har tilgang til et sted å lagre filen.

Potensielle årsaker[rediger | rediger kilde]

En blåskjerm i Windows 8 forårsaket av en manuell krasj.
 • Inkompatibilitet mellom program- eller maskinvare
 • Skadet maskinvare
 • Problemer med strømforsyning
 • Overoppheting
 • Programfeil
 • Driverfeil
 • Ustabil overklokking
 • Korrupte filer
 • Manglende kritiske filer
 • Manuell krasj (ved hjelp av debugging eller endring av register og kombinasjon av tastetrykk)[2][3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Microsoft (9. april 2013). «Blue Screen Data». Besøkt 13. august 2015. 
 2. ^ a b «Display the BSoD with 3 keystrokes». Besøkt 13. august 2015. 
 3. ^ a b «4 Ways to Force a Blue Screen in Windows - wikiHow». m.wikihow.com. Besøkt 13. august 2015. 
 4. ^ Microsoft. «Forcing a System Crash from the Keyboard». Besøkt 18. september 2015. 
 5. ^ Microsoft. «Bug Check 0xE2: MANUALLY_INITIATED_CRASH». Besøkt 14. august 2015. 
 6. ^ Microsoft. «Bug Check 0xDEADDEAD: MANUALLY_INITIATED_CRASH1». Besøkt 14. august 2015. 
 7. ^ Smith, Dave (4. september 2014). «Steve Ballmer Wrote The Blue Screen Of Death». Business Insider. Business Insider Inc. Besøkt 13. august 2015. 
 8. ^ Mick, Jason (4. september 2014). «Microsoft Exec Reveals Steve Ballmer Created Original Blue Screen of Death Message». Daily Tech. DailyTech LLC. Arkivert fra originalen 20. august 2015. Besøkt 13. august 2015.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 20. august 2015. Besøkt 13. august 2015. 
 9. ^ a b Fingas, Jon (4. september 2014). «Steve Ballmer wrote Windows' first Ctrl-Alt-Delete message (updated)». Engadget. AOL. Besøkt 13. august 2015. 
 10. ^ Condliffe, Jamie (4. september 2014). «Steve Ballmer Wrote the Blue Screen of Death». Gizmodo. Gawker. Besøkt 13. august 2015. 
 11. ^ Kidman, Alex (5. september 2014). «Steve Ballmer Wrote The BSOD, So Stop Slacking Off». Gizmodo. Allure Media. Besøkt 13. august 2015. 
 12. ^ Sams, Brad (4. september 2014). «Steve Ballmer wrote the BSOD text». Neowin. Neowin LLC. Besøkt 13. august 2015. 
 13. ^ Popa, Bogdan (4. september 2014). «Steve Ballmer Himself Created the First Blue Screen of Death Text». Softpedia. SoftNews SRL. Besøkt 13. august 2015. 
 14. ^ Schiesser, Tim (4. september 2014). «The original Blue Screen of Death was written by Steve Ballmer». TechSpot. Besøkt 13. august 2015. 
 15. ^ Sharwood, Simon (4. september 2014). «Ballmer PERSONALLY wrote Windows' Blue Screen of Death text». The Register. Besøkt 13. august 2015. 
 16. ^ Warren, Tom (4. september 2014). «Steve Ballmer wrote the Blue Screen of Death message». The Verge. Vox Media. Besøkt 13. august 2015. 
 17. ^ a b Chen, Raymond (2. september 2014). «Who wrote the text for the Ctrl+Alt+Del dialog in Windows 3.1?». The Old New Thing. Microsoft. Besøkt 10. september 2014. 
 18. ^ Chen, Raymond (9. september 2014). «Steve Ballmer did not write the text for the blue screen of death». The Old New Thing. Microsoft. Besøkt 13. august 2015. 
 19. ^ «Blue Screen of Death (BSOD) font? - comp.fonts». compgroups.net. Arkivert fra originalen 3. mars 2015. Besøkt 16. august 2015. 
 20. ^ «Segoe UI Font | WhatFontis.com». www.whatfontis.com. Besøkt 16. august 2015. 
 21. ^ «Microsoft Security Bulletin MS00-017 - Important». technet.microsoft.com. Besøkt 13. august 2015. 
 22. ^ Micorsoft. «Getting Started with WinDbg (Kernel-Mode)». Besøkt 14. august 2015. 
 23. ^ «Bug Check 0x7B: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE - Windows 10 hardware dev». msdn.microsoft.com. Besøkt 13. august 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]