Wilsons Promontory nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wilsons Promontory nasjonalpark
LandAustralia
Ligger iVictoria
Areal50 460 hektar[1]
Opprettet8. juli 1898[2]
1995[3]
Kart
Wilsons Promontory nasjonalpark
39°00′48″S 146°23′38″Ø

Wilsons Promontory nasjonalpark,[4] ofte kjent som Wilsons Prom eller kun The Prom,[5] er en nasjonalpark i Gippsland-regionen i delstaten Victoria, Australia. Den ligger omtrent 157 kilometer sørøst for Melbourne.

Nasjonalparken på 505 km2 er den sørligste nasjonalparken i fastlands-Australia og er kjent for sine regnskoger, strender og sitt rike dyreliv. Nasjonalparken ligger på den sørlige delen av halvøya Wilsons Promontory, som er det sørligste punktet på det australske fastlandet. Parken inkluderer også en rekke nærliggende øyer.

Parken er svært populær blant turgåere og campere, og har en rekke hytter og betjente campingsteder nær munningen av elva Tidal River.

Camping[rediger | rediger kilde]

Tidal River Campground har 484 camping- og bobilplasser (inkludert tolv elektrifiserte plasser) som ligger nær stranda og elva. Det finnes også elleve mer avsidesliggende campingplasser som kun kan nås til fots.[6]

Tidal River har kapasitet på over 2000 mennesker. Det finnes også et besøkssenter her som er åpent daglig, et landhandleri som selger grunnleggende dagligvarer, og takeaway-mat. En utekino ble etablert her på slutten av 1940-tallet.

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

Vombat i Wilsons Promontory nasjonalpark

Wilsons Promontory nasjonalpark har et bredt spekter av dyrearter, inkludert kenguruer, vombater, maurpiggsvin, emuer, en rekke mindre pungdyr og mange fuglearter, blant annet rosellaer. Dyrelivet er generelt sett vant med mennesker, og mange av dyra vil oppsøke mennesker uoppfordret.

Fotturer[rediger | rediger kilde]

Parken har en rekke forskjellige turstier av ulike vanskelighetsgrader. Det finnes alt fra korte spaserturer ned til stranda, til lengre turer på to dager eller mer. Det finnes overnattingsmuligheter som kan kombineres med disse lengre turene.

Mount Oberon[rediger | rediger kilde]

Mount Oberon er et populært turmål. Turen begynner vanligvis fra parkeringa ved Telegraph Saddle, som er omtrent halvveis opp i fjellet. Derfra følger man en kjørevei til toppen av Mount Oberons. Noen trappetrinn nedenfor toppens steinete utspring fører til et utsiktspunkt over Tidal River, kysten og de nærliggende øyene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wilsons Promontory National Park Management Plan (PDF) (engelsk). Parks Victoria. mars 2002. ISBN 0-731-18315-0. Wikidata Q98769174. 
  2. ^ Wilsons Promontory National Park Management Plan, side(r) 1[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.protectedplanet.net[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Wilsons Promontory National Park». Geoscience Australia. Besøkt 14. juni 2009. 
  5. ^ «Wilsons Promontory, Gippsland, Victoria, Australia». Besøkt 25. juni 2015. 
  6. ^ «Parks Victoria - Tidal River campground». Besøkt 25. juni 2015.