Gippsland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Longstaffs maleri Gippsland, Sunday night, 20 February 1898, som viser «Red Tuesday» skogbrannene som herjet Gippsland i 1898

Gippsland er et stort, landlig område i delstaten Victoria i Australia.

Området begynner umiddelbart øst for forstedene rundt byen Melbourne i Australia og strekker seg videre mot grensen til nabo-delstaten New South Wales. Området ligger mellom Great Dividing Range i nord og Bass-stredet i sør. Regionen er mest kjent for gruvedrift, kraftproduksjon og oppdrett av husdyr, samt for turistmål som f.eks. Phillip Island, Wilsons Promontory, Gippsland Lakes, Walhalla og for Baw Baw platået.

The Australian Bureau of Statistics rapporterte i 2006 om en befolkning på 239 647 mennesker for det samlede Gippsland. 80 115 bodde i det østlige Gippsland, 52 377 i Sør-Gippsland, 33 632 holdt til i Vest-Gippsland, og 73 477 personer bodde i Latrobe Valley-området. Klimaet i Gippsland er temperert og generelt fuktig, bortsett fra i den sentrale regionen rundt byen Sale, der den årlige nedbørsmengden kan være mindre enn 600 millimeter i året. Andre steder i Gippsland kan den årlige nedbørsmengden være så høyt som over 1500 millimeter (60 cm), mens på de høyeste fjelltoppene i Øst Gippsland er det mest sannsynligvis at mye av denne nedbørsmengden kommer som snø. Lavere nivåer øst i distriktet er den gjennomsnittlige årlig nedbøren vanligvis ca 900-950 millimeter (35-37 cm).

De siste årene har det vært vedvarende tørke over det meste av Gippsland. Den årlige nedbørsmengden over Latrobe Valley og det sørlige Gippsland har siden 1997 være 20 prosent lavere enn det gjennomsnittet var mellom 1885 og 1996. Dette er den forsterkede drivhuseffekten som har fått det meste av skylden for den lave nedbørsmengden. I juni 2007 kom det en flom som berørte alle innbyggerne i Gippsland. Flere området ble stengt og mange veier ble stengt som følge av denne flommen. Gippsland besitter svært få forekomster av metalliske mineraler. Imidlertid opererte de dype underjordiske gullgruvene i nærheten av Walhalla for en periode på femti år fra 1863 til 1913. Gippsland har ingen forekomster av store industrielle metalliske mineraler.

Historie[rediger | rediger kilde]

Aboriginer i Gippsland, Victoria, Australia kjempet mot den europeiske invasjonen av områdene deres. Den tekniske overlegenhet i europeernes våpen ga innvandrerne en absolutt fordel. Minst 300 mennesker ble drept, hovedsakelig aboriginer, mens andre tall anslår opp til 1000 drepte, men det er ekstremt vanskelig å si noe om de reelle dødstallene fordi det ble operert med flere forskjellige tall fra de forskjellige partene i området. Sykdommer som ble innført på 1820-tallet av europeiske selfangere og hvalfangere forårsaket også en rask nedgang i antall aboriginer.

Angus McMillan og hans følgesmenn skal under hans oppdagelsesreiser i disse områdene ha drept mellom 20 og opp til flere hundre innfødte aboriginer gjennom 1840-årene. I 1846 og 1847 skal minst 50 og kanskje mange flere aboriginer ha blitt skutt i det sentrale Gippsland, av en gruppe væpnede europeere under en fest. Da disse var på jakt etter en hvit kvinne som angivelig skal ha blitt holdt fanget av aboriginene, men noen slik hvit kvinne skal aldri ha blitt funnet.

Opprinnelig var dette området bebodd av urfolk og indianere som hovedsakelig tilhørte aborginstammene Gunai og Bunurong. Samuel Anderson, en skotsk innvandrer og tidlig oppdagelsesreisende etablerte den tredje permanente bosetningen i Victoria i 1835. Den europeiske bosettingen av området begynte for fullt etter to separate ekspedisjoner som utforsket området. Oppdageren og utforskeren Angus McMillan ledet den første europeiske ekspedisjonen gjennom området mellom 1839 og 1840, og han navnga området "Caledonia Australis".

Denne ekspedisjonen ble fulgt opp allerede i mars 1840 av den polske oppdageren Paweł Edmund Strzelecki, som uten å vite det ledet hans ekspedisjon over samme terreng som allerede var blitt oppdaget av Angus McMillan, og Strzelecki endret på mange av stedsnavnene på mange av de naturlige landemerkene og stedene i området. Etter disse to ekspedisjonene, ble området offisielt gitt navnet "Gippsland", til ære for guvernøren for kolonien New South Wales, som Victoria var del av på denne tiden, George Gipps, som Strzelecki hadde et nært personlige forhold til.