William Refshauge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Refshauge
Født3. april 1913
Wangaratta
Død27. mai 2009 (96 år)
Utdannet ved University of Melbourne Faculty of Medicine, Dentistry and Health Sciences
Beskjeftigelse Offiser, gynekolog, fødselslege, politiker
Nasjonalitet Australia
Utmerkelse Kommandør i den britiske imperieorden (1959), Companion of the Order of Australia (1980), Knight Bachelor (1966), offiser av Den britiske imperieordenen (1944)

William Refshauge (født 3. april 1913 i Wangaratta, Victoria i Australia, død 27. mai 2009) var en australsk offiser, politiker og administrator for den australske folkehelsen. Han satt som generaldirektør i Departementet for helse mellom 1960 og 1973, og han var generalsekretær i organisasjonen World Medical Association fra 1973 til 1976.

Liv or virke[rediger | rediger kilde]

Hans far var rektor ved Wangaratta High School. En av hans fire søsken var doktor Joan Refshauge (1906–1979) som ble tildelt den britiske Order of the British Empire for hennes betydelige arbeider som hun administrerte i Papua Ny-Guinea. Familien deres var opprinnelig av dansk avstamming og er etterkommere av Peder Pedersen Refshauge. Familien flyttet til Hampton, Melbourne da faren hans ble alvorlig syk.

Refshauge arbeidet ved The Alfred Hospital da den andre verdenskrig brøt ut i 1939, og han valgte å verve seg til Australian Imperial Force (AIF) som et medisinsk offiser med rang som kaptein i den militære ambulansetjenesten. Han hadde det meste av sin utenlandstjeneste på forskjellige steder i Midtøsten der han blant annet deltok under slaget ved Bardia, erobringen av Tobruk, kampene i Hellas, og slagene om Kreta, New Guinea og Borneo. Han ble forfremmet til major i 1942 og senere ble han utnevnt til oberstløytnant.

Han ble utnevnt til offiser av Order of the British Empire i 1944. I Syria, tok han det overordnede ansvaret for et sykehus hvor han behandlet mennesker med seksuelt overførbare sykdommer, noe som forårsaket at forekomsten av slike sykdommer blant de lokale soldatene nærmest stoppet opp. Etter at den andre verdenskrig var over bestemte Refshauge seg for å spesialisere seg på obstetrikk og gynekologi og han ble etterhvert utdannet som fødselslege og gynekolog.

I 1951, under Koreakrigen, sluttet han seg til den australske hæren og han ble utnevnt til assisterende direktør i Army Medical Services. Han assisterte under etableringen av Army School of Health ved Healesville, som ble grunnlagt i den australske delstaten Victoria, og han var med og vedtok et system for opplæring og rekruttering av medisinske offiserer. Han deltok under atomprøve-sprengningene som ble gjennomført ved Enewetakatollen. Han ble ikke konsultert under de britiske atomprøvesprengningene som ble gjennomført på Maralinga, hvor han mest sannsynlig ville ha insistert på større beskyttende tiltak.

I 1960 ble han utnevnt til generaldirektør i det australske helsedepartementet og han hadde denne posisjonen frem til 1973. Han satt også som formann i National Health and Medical Research Council og forskjellige andre rådgivende organer. Fra 1961 til 1966 var han også medisinsk rådgiver for Forsvarsdepartementet og han var leder for Forsvarets Medisinske tjenester. Fra 1962 til 1973 var han den nasjonal koordinator for The Duke of Edinburgh's Award. Han opprettholdt sin interesse for roing, og var medlem av organisasjonskomiteen for den australske Rowing Championships i 1964 og for Olympic Trials på Lake Burley Griffin i Canberra.

Han deltok på mange møter i regi av Verdens helseorganisasjon som en delegat for Australia. Han var formann i to komiteer i World Health Assembly, leder av hovedstyret i WHO, og president for den 24. World Health Assembly som ble arrangert i 1971. I 1973 ble Refshauge ansatt som generalsekretær i World Medical Association, i nærheten av Genève, en stilling han beholdt frem til 1976. Han tilskyndet flyttingen av sekretariatet fra New York til Genève for å arbeide tettere med kontoret i WHO. Han omskrev Helsinkideklarasjonen og dens regler for WHO, men til slutt trakk han seg på grunn av manglende støtte fra styret sitt.

I 1983 ble han formann i det midlertidige styret til å utvikle og etablere Menzies School of Health Research i Darwin i Nordterritoriet. I 1959 ble han utnevnt til Kommandør av Order of the British Empire (CBE) for hans tjenester til militæret og i 1965 ble han tildelt Efficiency Dekorasjon (ED). I 1966 ble han adlet av den britiske dronningen. I 1980 ble han utnevnt til Companion av Order of Australia (AC) og i 1988 ble han tildelt en æres-doktorgrad fra Medicine ved University of Sydney. Han var også den høye beskytter av Medical Association for Prevention of War i Australia.

I 1942 giftet han seg med Helen Elizabeth Allwright, en senior sykepleier ved Alfred Hospital, og de hadde fire sønner og en datter. sammen To av deres sønner er Andrew Refshauge, en tidligere visestatsminister i New South Wales, og Richard Refshauge, en dommer i den australske Høyesterett. Sir William Refshauge døde 27. mai 2009, i en alder av 96 år.