William Gould

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Gould
Krigskorset.jpg
Gould mottok Krigskorset med sverd, Norges høyeste utmerkelse
Født16. apr. 1913Rediger på Wikidata
GenèveRediger på Wikidata
Død20. feb. 1980Rediger på Wikidata (66 år)
ParisRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
UtmerkelserKrigskorset

William Gould (født 16. april 1913 i Genève i Sveits, død 20. februar 1980 i Paris) var en fremmedlegionær fra andre verdenskrig.[1] Han utmerket seg i slaget om Narvik i 1940, mottok Krigskorset og deltok i verdenskrigen på de frie franske styrkers side.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Fremmedlegionær[rediger | rediger kilde]

Gold vervet seg i 1937 til den franske Fremmedlegionen. Han tjenestegjorde i 13e demi-brigade de Légion étrangère (13e DBLE) og var i 1940 stasjonert i Marokko.

Kampene om Narvik[rediger | rediger kilde]

Etter Tysklands angrep på Norge i april 1940 ble avdelingen sendt nordover med det franske ekspedisjonskorpset og landsatt ved Bjerkvik. Korporal Gould utmerket seg i slaget om Narvik ved å bringe sin sårede løytnant i sikkerhet til tross for tysk mitraljøseild. For dette ble han i norsk statsråd 20. mars 1942 tildelt Krigskorset.[2]

Etter at de allierte styrkene ble trukket tilbake fra Norge, fylket Gould seg for De frie franske styrkers sak.

Senere krigstjeneste[rediger | rediger kilde]

Han tjenestegjorde senere i 1940 i Senegal, Kamerun og Gabon, og kjempet fra desember samme år mot italienerne i Eritrea. Deretter deltok han i kampen for å vinne Syria for De frie franske styrkene. Han deltok i krigen i Nord-Afrika og utmerket seg i 1942 i slagene ved Bir Hakeim og El Alamein. I 1943 ble han forfremmet til sersjant, så til sjefsersjant, og gikk befalskurs. I april 1944 deltok han i landgangen i Italia og utmerket seg igjen i strid. Gould deltok i august 1944 i landgangen i Provence og deltok i framrykkingen langs Rhône og i harde kamper i Vosges. Han rykket i september opp til sekondløytnant. I april 1945 deltok han i kamper i Alpene og utmerket seg igjen.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Gold fikk i september 1945 fransk statsborgerskap. Han ble demobilisert i desember 1945 og var etter dette i reserven, fra 1951 som løytnant og fra 1954 som kaptein. I det sivile arbeidet han som gullsmed.

I tillegg til det norske Krigskorset var Gould offiser av Æreslegionen og medlem av Frigjøringsordenen. Han mottok Croix de guerre med fem anførsler og Médaille coloniale med spennene Erythrée 1941, Libye og Bir-Hakeim 1942.

Han er gravlagt på gravstedet i Saint-Michel i Hérault.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «William Gould» Arkivert 12. januar 2014 hos Wayback Machine., biografi fra Frigøringsordenens nettsted.
  2. ^ Erik Gjems-Onstad (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Grøndahl Dreyer, 1995, s. 46. Navnet er her skrevet Willy Gold.
  3. ^ «SAINT-MICHEL (d’Alajou) (34)», Cimetières de France et d’ailleurs.