Wilhelm Tell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wilhelm Tell
Gessler und Tell crop.jpg
Nasjonalitet SveitsRediger på Wikidata

Minnesmerke for Wilhelm Tell og hans sønn (ca. 1900)

Wilhelm Tell var en legendarisk helt. Han sies å ha levd i den sveitsiske kantonen Uri tidlig på 1300-tallet, men hans eksistens er ikke historisk dokumentert.

Han skal ha vært en svært god skytter med sin armbrøst. På denne tiden forsøkte Habsburg-keiserne å få herredømme over Uri. Hermann Gessler, den nyoppnevnte østerrikske guvernøren i Altdorf, satte opp en påle på landsbyens torg. På toppen av pålen hang hatten hans, og guvernøren tvang lokalbefolkningen til å bukke for den. Da Wilhelm Tell passerte uten å bukke, ble han arrestert. Han fikk valget mellom to måter å bli straffet på: døden, eller å skyte et eple av hodet på sin egen sønn.

Tell hadde blitt lovet friheten tilbake hvis han lyktes. 18. november 1307 kløyvet Tell eplet i to med en pil fra armbrøsten sin, uten å skade sønnen.

Senere fortalte Tell at hvis han hadde truffet sønnen, ville han snudd seg og skutt Gessler. Dette fikk Gessler høre og ble rasende. Han arresterte Tell, noe som gjorde Tell så rasende at han sverget hevn. Da Tell rømte fra fengselet, skjøt han Gessler og fikk sin hevn. Vel hjemme i hjembyen ble han hyllet som en helt.

Wilhelm Tells ulydighet mot den østerrikske guvernøren utløste et opprør som endte med at Sveits ble en selvstendig stat.

Wilhelm Tell er kjent fra flere gamle litterære verk, og nevnes også i gamle sanger. Gilg Tschudi skrev om Wilhelm Tell rundt 1570, og dette ble tatt med i verket Chronicon Helveticum.[1]

Friedrich Schiller skrev dramaet Wilhelm Tell i 1804, og Gioacchino Rossini skrev operaen Guglielmo Tell (italiensk for «Wilhelm Tell») i 1829.[2] Operaens libretto bygger imidlertid ikke på Schillers tekst.

Sagnet om Wilhelm Tell kan ha sin opprinnelse i den danske sagnhelten Palnatoke. Saxo forteller at Palnatoke ble tvunget av Harald Blåtann til å skyte et eple av hodet på sønnen sin, og stå på ski ned Kullen i Skåne. Den islandske historikeren Tormod Torfæus samlet inn materiale – fra sagn og saga, vandrehistorier og viser[3] – om Heming Unge, mesterskiløperen fra Torgar[4] i Nord-Norge på 1000-tallet,[5] som på samme måten ble sagt å være tvunget av Harald Hardråde til å skyte en valnøtt av hodet på broren sin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]