Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/2023
Ukens artikkel. Arkiv svenske: 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015 · 2016 · 2017 · 2018 · 2019 · 2020 · 2021 · 2022 · 2023
- Uke 1
Talgoxe (Parus major) är en fågel inom ordningen tättingar och familjen mesar. Den är vanlig i hela Europa, västra, centrala och norra Asien och delar av Nordafrika och förekommer i alla sorters skogslandskap. Den är vanligen stannfågel.
Talgoxen är lätt igenkännlig med svart huvud och hals, framträdande vita kinder, olivgrön ovansida och gul undersida. Den äter huvudsakligen insekter på sommaren, men en större uppsättning föda på vintern. Liksom alla mesar är den hålhäckare och häckar vanligen i trädhålor. Honan lägger omkring 12 ägg och ruvar dem ensam, men båda föräldrar tar hand om ungarna. Talgoxen har anpassat sig väl till människans miljöpåverkan och är en vanlig fågel i stadsparker och trädgårdar. ► Läs mer …
Vis - historikk
- Uke 2
Robert och Thomas Wintour var två bröder som försökte lönnmörda Jakob I av England genom att spränga det engelska överhuset i Westminsterpalatset, i vad som kallas för krutkonspirationen år 1605. Thomas var en av de första konspiratörerna att ansluta sig medan Robert värvades tidigt under 1605.
Brödernas exakta roll i krutkonspirationen är oklar, men Thomas arbetade mycket med att få hjälp till konspirationen från katoliker ute i kontinentaleuropa och han var särskilt intresserad av hjälp från Spanien. Den 5 november 1605, när nyheten spreds om att Guy Fawkes hade misslyckats med sitt uppdrag och blivit arresterad, flydde bröderna tillsammans med flera av de andra konspiratörerna till Holbeche House, nära gränsen till Staffordshire. I rättegången som hölls mot de överlevande konspiratörerna den 27 januari 1606 blev det en fällande dom i högförräderi för samtliga. Robert avrättades den 30 januari 1606 och Thomas dagen därpå. ► Läs mer …
Vis - historikk
- Uke 3
Margareta Tudor (1489-1541) var en engelsk prinsessa, Skottlands drottning, och senare Skottlands regent under sonen Jakobs omyndighet 1513–1514. Hennes äktenskap med Skottlands kung Jakob IV var ämnat att skapa fred mellan de två länderna Skottland och England. Detta misslyckades dock och kungen dödades vid slaget vid Flodden. Margareta orsakade sedan skandal genom att mot sin broders önskemål gifta om sig med earlen av Angus, och sedan söka skilsmässa från denne.
Margaretas barnbarnsbarn, Jakob, kom att bli den kung som förenade Skottland och England, trots att Margareta och hennes ättlingar uteslöts från den engelska tronföljden av Margaretas bror, Henrik VIII av England. ► Läs mer …
Vis - historikk
- Uke 4
Henrik VII (1457–1509) var kung av England från 1485 till sin död. Han var den förste monarken av huset Tudor. Sin rätt till tronen hävdade han genom sin härkomst från huset Lancaster. Henrik övertog kronan genom att besegra Rikard III, och han förenade sedan ätterna Lancaster och York genom att gifta sig med Elisabet av York vilket blev slutet för Rosornas krig.
Henrik VII förbättrade den engelska ekonomin, stärkte kronans makt, tämjde aristokratin, och lyckades genom avtal få till speciella privilegier för engelska köpmän. Han försökte upprätthålla freden, och skapa ett ekonomiskt välstånd. Trots att hans fru hade fött sju barn, överlevde bara tre sina föräldrar. Den ena av dessa var Henrik VIII. ► Läs mer …
Vis - historikk
- Uke 5
Smålom (Gavia stellata) är vattenlevande fågel inom familjen lommar. Den är en utpräglad flyttfågel som främst återfinns i den tempererade regionen på norra halvklotet. Smålommen häckar vid små skogsomslutna vattendrag och övervintrar i kustområden. Den är alla tider på året bunden till vatten och befinner sig bara på land för att häcka.
Hos alla lommar är benen placerade så långt bak på kroppen att de ej kan gå på land utan istället använder dem för att putta sig fram liggande på bröstet. Smålommen lever i monogama förhållanden och paret hjälps åt att bygga boet, ruva äggen och ta hand om ungarna. Dess huvudsakliga föda utgörs av fisk. Vintertid är smålommen gråsvart ovan och vit undertill och i häckningsdräkt anlägger den ett rött parti på halsen. När den flyger har den snabbare vingslag än andra lommar och benen skjuter knappt ut bakom stjärten. Den höjer och sänker ofta huvudet i flykten och flyger i övrigt ofta med sänkt huvud. ► Läs mer …
Vis - historikk
- Uke 6
Sir Thomas More (1478–1535) var en engelsk politiker och författare. Han fick rykte om sig under sin levnad att vara en renässanshumanist och han motsatte sig Luthers reformation. Under höjden av sin politiska karriär var han Lord Chancellor. More är mest känd för sin bok Utopia, en fiktiv skildring av ett främmande folks samhällsskick. Det var More som myntade ordet utopi (”ingenstans”). I landet Utopia fanns bland annat religionsfrihet, sex timmars arbetsdag och utbildning för både män och kvinnor.
More var nära vän med Erasmus av Rotterdam och beklädde flera höga statliga ämbeten under Henrik VIII. På grund av påvens vägran att godkänna kungens skilsmässa från Katarina av Aragonien kom det till en brytning mellan den engelska kronan och påven. När More motsatte sig monarkens strävanden att bygga upp en självständig statskyrka kom han i svår konflikt med Henrik VIII. Inom kort dömdes han till döden och avrättades genom halshuggning. Thomas More kanoniserades år 1935. ► Läs mer …
Vis - historikk
- Uke 7
V för Vendetta är en amerikansk dystopisk thriller från 2006. Filmen bygger på den tecknade serien V for Vendetta av Alan Moore och David Lloyd, som publicerades åren 1982–1989.
Filmen utspelas i London i en nära framtid där det totalitära och fascistiska partiet Norsefire har tagit makten över landet. Hugo Weaving spelar rollen som V, en maskerad och karismatisk frihetskämpe som söker hämnd mot de personer som vanställde honom. Natalie Portman spelar rollen som Evey Hammond, en kvinna från arbetarklassen som blir indragen i V:s planer. Stephen Rea spelar rollen som Eric Finch, en poliskommissarie som är medlem i Norsefire och som har i uppdrag att stoppa V. John Hurt spelar rollen som Adam Sutler, den diktatoriska partiledaren för Norsefire.
V för Vendetta har av många politiska grupper setts som en allegori mot förtryck av regeringen, där libertarianister och anarkister har använt filmen för att främja sina åsikter. Aktivisterna i Anonymous har gjort Guy Fawkes-masken, som används av V i filmen, populär genom att ha på sig den när de protesterar offentligt. Masken har även använts av deltagarna i Occupy-rörelsen. Både Moore och Lloyd har sagt att de är glada över att masken används i syfte att protestera mot tyranni och förtryck. ► Läs mer …
Vis - historikk
- Uke 8
Guy Fawkes (1570–1606) var en av de katolska konspiratörerna som försökte lönnmörda Jakob I av England genom att spränga det engelska överhuset i Westminsterpalatset, i vad som kallas för krutkonspirationen år 1605.
Konspiratörerna lyckades införskaffa ett hyreskontrakt till ett källarvalv som låg precis under det brittiska överhuset och de utsåg Fawkes som ansvarig för sprängämnena som lagrades där. Dock varnades myndigheterna om det planerade sprängdådet via ett anonymt brev. När de genomsökte Westminsterpalatset tidigt den 5 november 1605 fann de Fawkes när han vaktade sprängämnena. Under de följande dagarna förhördes Fawkes under tortyr och han gav slutligen upp och erkände sig delaktig i konspirationen. Det ledde till att han senare dömdes till döden för högförräderi.
Fawkes förknippas starkt med den misslyckade krutkonspirationen och hans minne firas i England den 5 november varje år. I och med lanseringen av serieromanen V for Vendetta på 1980-talet, och filmen som bygger på denna, har en mask liknande Guy Fawkes blivit känd som en protestsymbol. ► Läs mer …
Vis - historikk
- Uke 9
Vitbukad havsörn är en stor dagaktiv rovfågel. Som adult är vitbukad havsörn en distinkt fågelart med vitt huvud, bröst, undre vingtäckare och stjärt. Honorna är något större än hanarna och kan mäta upp till 90 cm på längden, med ett vingspann på upp till 2,2 meter och väga 4,5 kg.
Vitbukad havsörn förekommer från Indien och Sri Lanka över Sydostasien till Australien, utefter kuster och utmed större vattendrag. Den häckar och födosöker i närheten av vatten och fisk utgör ungefär hälften av dess föda. Vitbukad havsörn är revirhävdande och bildar monogama par. Vitbukad havsörn är helig för ursprungsfolk i olika delar av Australien, och förekommer i en mängd folksagor över hela dess utbredningsområde. ► Läs mer …
Vis - historikk
- Uke 10
Trädkrypare (Certhia familiaris) är en fågelart. Den liknar andra arter inom trädkrypare-familjen med böjd näbb, mönstrad brun ovansida, vitaktig undersida och långa styva stjärtpennor som den använder för att kunna balansera upprätt på trädstammar och grenar.
Trädkryparen har nio eller fler underarter som häckar i olika delar av de tempererade delarna av Eurasien. Den häckar i trädhålor eller bakom barkflagor. Honan lägger vanligen fem eller sex vita ägg med rosa prickar i det fodrade boet, men ägg och ungar är sårbara för angrepp från hackspettar och ekorrar.
Trädkryparen är insektsätare och klättrar uppför trädstammar som en mus, för att leta efter insekter som den plockar från skrevor i barken med sin fina böjda näbb. Fågeln lever ensam på vintern, men kan bilda gemensamma sovplatser under kallt väder. ► Läs mer …
Vis - historikk
- Uke 11
El Lisitskij (1890–1941) var en rysk konstnär av judisk börd verksam som designer, fotograf, typograf, och arkitekt. Han var en förgrundsgestalt inom det ryska avantgardet, och utvecklade suprematismen tillsammans med sin mentor Kazimir Malevitj, och sammanställde och utformade ett flertal konstutställningar och propagandaarbeten för forna Sovjetunionen. Hans verk fungerade som viktiga influenser för Bauhaus och konstruktivismen, och de produktionstekniker och stilistiska verktyg som han utvecklade kom att ha stort inflytande på 1900-talets grafiska formgivning.
El Lisitskij utgick ifrån idén att konstnären kan fungera som en aktör för förändring vilket han senare sammanfattade som "das zielbewußte Schaffen" (det målmedvetna skapandet). Tillsammans med Malevitj ledde han den suprematistiska gruppen UNOVIS (УНОВИС), han utvecklade sin egna suprematistiska variant som resulterade i en serie arbeten som han kallade för Proun och 1921 tog han jobbet som rysk kulturattaché i Weimar, Tyskland, där han kom att influera viktiga personer inom Bauhaus och De Stijl. Senare fokuserade han på att utveckla och förändra typografi, utställningsdesign, fotomontage, och bokdesign och för detta arbete rönte han mycket uppmärksamhet internationellt. ► Läs mer …
Vis - historikk
- Uke 12
Vitbröstad nötväcka (Sitta carolinensis) är en fågelart som häckar i urskogsmiljöer i stora delar av de tempererade områdena i Nordamerika. Det är en satt fågel, med stort huvud, kort stjärt, kraftig näbb och starka fötter. Ovansidan är blekt blågrå, och ansiktet och undersidan är vita. Den har svart hjässa och kastanjebrun underbuk.
Liksom andra nötväckor födosöker vitbröstad nötväcka efter insekter på trädstammar och grenar, och har förmåga att röra sig med huvudet före nedför träd. Frön utgör en betydande del av dess vinterföda, liksom ekollon och hickorynötter som fågeln lägger på lager under hösten. Boet placeras i en trädhåla, och det häckande paret kan smeta insekter runt öppningen för att avvärja ekorrar. ► Läs mer …
Vis - historikk
- Uke 13
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 13, 2023
Vis - historikk
- Uke 14
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 14, 2023
Vis - historikk
- Uke 15
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 15, 2023
Vis - historikk
- Uke 16
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 16, 2023
Vis - historikk
- Uke 17
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 17, 2023
Vis - historikk
- Uke 18
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 18, 2023
Vis - historikk
- Uke 19
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 19, 2023
Vis - historikk
- Uke 20
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 20, 2023
Vis - historikk
- Uke 21
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 21, 2023
Vis - historikk
- Uke 22
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 22, 2023
Vis - historikk
- Uke 23
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 23, 2023
Vis - historikk
- Uke 24
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 24, 2023
Vis - historikk
- Uke 25
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 25, 2023
Vis - historikk
- Uke 26
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 26, 2023
Vis -
historikk
- Uke 27
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 27, 2023
Vis - historikk
- Uke 28
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 28, 2023
Vis - historikk
- Uke 29
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 29, 2023
Vis - historikk
- Uke 30
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 30, 2023
Vis - historikk
- Uke 31
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 31, 2023
Vis - historikk
- Uke 32
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 32, 2023
Vis - historikk
- Uke 33
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 33, 2023
Vis - historikk
- Uke 34
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 34, 2023
Vis - historikk
- Uke 35
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 35, 2023
Vis - historikk
- Uke 36
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 36, 2023
Vis - historikk
- Uke 37
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 37, 2023
Vis - historikk
- Uke 38
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 38, 2023
Vis - historikk
- Uke 39
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 39, 2023
Vis - historikk
- Uke 40
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 40, 2023
Vis - historikk
- Uke 41
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 41, 2023
Vis - historikk
- Uke 42
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 42, 2023
Vis - historikk
- Uke 43
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 43, 2023
Vis - historikk
- Uke 44
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 44, 2023
Vis - historikk
- Uke 45
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 45, 2023
Vis - historikk
- Uke 46
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 46, 2023
Vis - historikk
- Uke 47
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 47, 2023
Vis - historikk
- Uke 48
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 48, 2023
Vis - historikk
- Uke 49
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 49, 2023
Vis - historikk
- Uke 50
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 50, 2023
Vis - historikk
- Uke 51
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 51, 2023
Vis - historikk
- Uke 52
Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 52, 2023
Vis - historikk