Wikipedia:Orakelet/Arkiv/2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dette er et arkiv fra det første av Orakelets begynnelse. Vennligst ikke svar på innleggene nå som de er arkivert.

Sosiologi[rediger kilde]

Hva er en sosiologisk teori? Dette usignerte innlegget ble skrevet av Kastortroy (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Du finner mange innfallsvinkler til dette når du leser vår artikkel sosiologi. Fra denne kan du også gå til artikler på andre språk. Mange navn innen sosiologien er også listet opp, og når du går til dem, vil du ganske sikkert finne noen av teoriene de hadde i sitt arbeid. Lykke til! Orakelet sier:
Så mange vinkler du her kan finne,
hvem som er ute, hvem som er inne.
du finner oppslaget sosiologi,
så må du lete og bruke tid.
--Harald Haugland 23. sep 2006 kl. 10:19 (UTC) :-)

Basshunter - Boten Anna.[rediger kilde]

Basshunter har en sang som heter "Boten Anna". Hva er en "bot"? Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.202.128.120 (diskusjon · bidrag) 17. sep 2006 kl. 17:24 (UTC) (Husk å signere dine innlegg!)

En bot kan bety mange ting, men i akkurat dette tilfellet gjelder det en «IRC-bot», et program som er laget for å kjøre på IRC-kanaler. – Stian H. 17. september 2006 kl. 17:31 (UTC)
Mhm. Det gikk rykter om at det var «hore» på skolen min... :s [http://sv.wikipedia.org/wiki/Bot er kanskje mer aktuell. — Marcus 19. sep 2006 kl. 13:45 (UTC)
Svensk wikipedia har artikkel om den, sv:Boten Anna. ZorroIII 26. sep 2006 kl. 10:10 (UTC)

Ost - crémeux og frais[rediger kilde]

Vet noen forskjellen på de franske begrepene "frais" og crémeux" i ostesammenheng? Har det med konsistens eller med råvare å gjøre?

Det første begrepet betyr "fersk" og det andre "kremete".

Smith og Marx[rediger kilde]

Hva er teoriene til Marx og Smith når det gjelder markedsøkonomi?

Adam Smith var forkjemper for markedsøkonomi og laissez faire (ikke statlig styring), mens Karl Marx hevdet det stikk motsatte (planøkonomi). --Friman 18. sep 2006 kl. 13:27 (UTC)
Smith hevdet at markedsøkonomien fungerte til samfunnets beste, selv om handlinger var motivert ut fra (egoistiske) ønsker om å berike seg selv. Før Smith hadde handel og næringsvirksomhet nærmest vært sett på som et nødvendig onde fordi motivet ved næringsvirksomhet ikke ble sett på som like moralsk høyverdig som å leve som adelig eller geistlig. Marx hevdet at markedsøkonomien ville bryte sammen i (nær) fremtid, fordi markedsøkonomien hadde en innebygged tendens til at selskaper å øke sin profitt ved å skaffe seg monopoler. Arbeiderne ville tjene mindre og mindre, mens færre og færre selskaper ville være igjen. Når dette kom til å bryte sammen, ville det bane veien for en sosialistisk revolusjon.
Se ellers boka Markedsøkonomiens utvikling av Rolv Petter Amdam et.al. ISBN 82-450-0238-0 H@r@ld 30. sep 2006 kl. 11:08 (UTC)
Jeg kan ikke fortelle deg så mye, men se på lenkene i spørsmålet ditt, de artiklene har mye informasjon som kan hjelpe deg til å finne svaret. Om du ikke finner nok på norsk wikipedia, kan du også bruke lenkene til å gå til artikler på andre språk. Nederst i kolonnen til venstre står det om artiklene har tilsvarende artikler på andre språk, for eksempel nynorsk, svensk, dansk eller engelsk. --Harald Haugland 22. sep 2006 kl. 22:01 (UTC)

Hva er en helt?[rediger kilde]

Hva er defenisjonen på en helt?

«Helt» i Bokmålsordboka. --Jorunn 19. sep 2006 kl. 10:19 (UTC)


-fjernet-

Hvor mye gjeld må en evt. ha for å kunne få gjelds-sanering, å hvem skal kontaktes for å søke om dette...? ...har ca. 150000 i gjeld til div plasser men hoved parten er til trygdeetaten å til innkrevingssentralen i kirkenes, har 5000 mer i regninger pr mnd enn det jeg får utbetalt. synes dette er såpass plagsomt at det påvirker alt i min hverdag... desperado Dette usignerte innlegget ble skrevet av 80.212.153.34 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Vi har desverre ingen artikkel om gjelds-sanering, men for hjelp ang. gjeldsproblemer ville jeg ha kontaktet Gjeldsoffer-Alliansen --Atluxity 20. sep 2006 kl. 13:13 (UTC)
www.lovdata.no - her finner du gjeldsordningsloven. Du må være "varig ute av stand til å ivareta dine forpliktelser". Dette er en skjønnsmessig vurdering der gjeldens størrelse vurderes opp i mot hva en kan forvente av bedret økonomi / betalingsevne i fremtiden.

Ta enten kontakt med Namsmannen i din kommune (Politiet) eller den kommunale gjeldsrådgiveren. Hk 25. sep 2006 kl. 18:40 (UTC)

NANO-TEKNOLOGI[rediger kilde]

KAN DERE FORTELLE NOE OM NANO?

Nano betyr liten. Nanoteknologi er når innmaten er skikkelig liten. Men nano-teknologi kan vi få roboter inne i menneskekroppen. iPod nano heter nano fordi den er liten. Dette er ny teknologi. Dette er bare littegrann jeg skrev etter noe jeg hørte. Jeg ble litt snurt da jeg trodde det ikke fantes en artikkel. Det finnes allerede en artikkel du kunne lest. Dette er ikke leksehjelp. Uansett, håper svaret hjalp. — Marcus (Simpsons) 22. sep 2006 kl. 15:21 (UTC)
Prefiksen «nano-» betyr imidlertid også 1 milliardtedel. (desi=tiendedel, centi=hundredel, milli=tusendel, mikro=milliontedel, nano=milliardtedel). Sjakkalle 23. sep 2006 kl. 10:21 (UTC)
NRK Puls hadde et innslag om dette mandag 25.9. Sikkert mulig å finne dette på www.nrk.no Hk 25. sep 2006 kl. 18:41 (UTC)

Hvilke sjøfulger som hekker[rediger kilde]

Hvilke sjøfulger som hekker (legger egg) i fulgefjellene runde, røst, nord-fugløy, gjesværtappan og sværholtklubben. Jeg har søkt på fulger og på fulg og på masse rart men jeg finner ingen ting...Kan du hjelpe meg? Dette usignerte innlegget ble skrevet av 80.203.94.108 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Artikkelen Runde har litt informasjon. Shauni 23. sep 2006 kl. 15:22 (UTC)
Min info er noe gammel, så det stemmer nødvendigvis ikke idag. -- Banangraut 24. sep 2006 kl. 13:30 (UTC)

Adolf Hitler som Kunstner[rediger kilde]

Jeg har forsøkt å finne malerier og tegninger av Adolf Hitler på nettet, men uten hell. Han var utvilsomt en Stor Kunstner! Chrisglie 24. sep 2006 kl. 05:00 (UTC)

Han tegnet denne på servietten,
en folkevogn etter middagsretten.
Her kan du forske på skissen hans
som tegnet ble før hans krigerdans
--Harald Haugland 24. sep 2006 kl. 12:14 (UTC)

Navn på alvespråk[rediger kilde]

Noen som vet hva navnet "Marlene" blir på alvespråk. Eller andre spennende oversettelser?

Prøv på Natse Tolkienos forum, der er det folk som pleier å oversette navn. Der bør du også nevne hvilket språk du vil ha navnet på, quenya eller sindarin. Jon Harald Søby 24. sep 2006 kl. 11:45 (UTC)


Tapt effekt ved skeive hjul?[rediger kilde]

Skal det mer energi til for å drive ett skjevt hjul rundt, enn ett beint hjul? Tenker da på skjevhet både sett fra siden og sett parallelt med roteringsretningen.

Svaret er ja uten at jeg kan gi deg en link på nettet eller forklare det på noen god måte. Det har med akselerasjon og motstand å gjøre. Alle punktene på et hjul er i konstant akselerasjon når det er i bevegelse siden punktene beveger seg i en sirkel og ikke rett frem. Når det er ubalanse i hjulet vil kreftene virke skjevt på overføringen og det vil dermed være mer motstand i overføringen og man trenger mer energi for å drive det rundt.--Heidu 29. sep 2006 kl. 23:11 (UTC)
Et hjul som er skjevt sett fra siden, kan godt være i balanse likevel. Og så lenge hjulet er balansert, så tror jeg ikke det kreves spesielt mye mer energi. Det måtte da være pga økt luftmotstand og rullemotstand, eventuelt. Jeg kan dessverre heller ikke underbygge mine påstander med linker, så du får ta dem for hva de er — halvkvalifisert synsing. :) - Soulkeeper 2. okt 2006 kl. 09:01 (UTC)
Det er korrekt. Dersom det er i balanse vil det ikke virke skjevt på overføringen. Det er som jeg skrev kun ubalansen som fører til økt kraftbehov på grunn av økt motstand i overføringen.--Heidu 3. okt 2006 kl. 00:36 (UTC)

New York[rediger kilde]

hva er folketallet i New York

Orakelet svarer
Du finner svaret på denne lenke
når du får tallet, du selv må tenke.
Et tall for alt eller bare by
befolkningstetthet så høyt i sky.
Med interwiki du finner mere
se ned til høyre, der finnes flere.
Så mange språk, les på de du kan,
da vet du mere til neste gang.
Harald Haugland 25. sep 2006 kl. 18:11 (UTC)


Hva menes med orb i forbindelse med spøkelser?

Orber er lysfenomener som iblant opptrer på fotografier. Orber kan forklares ved at de oppstår når partikler (støv, vanndråper e.l.) nær en kameralinse reflekterer sterkt lys (blitzlamper, sollys osv.) Enkelte hevder at fenomenet er paranormalt. Se artikkelen på engelskspråklig Wikipedia for en nærmere forklaring. Ståle 26. sep 2006 kl. 10:21 (UTC)

Hvem lenker min side?[rediger kilde]

Hvordan kan jeg finne ut hvilke internettside som har en lenke til min side? Ikke hvilke lenker som har gitt trafikk, men alle sider som linker meg.

På www.google.com velger du Avansert søk (den øverste lenken til høyre for søkefeltet). I bildet du får frem, skriver du inn adressen til web-siden du vil sjekke, i det nederste søkefeltet (Søk etter sider som har lenke til siden). Trykk på Søk, så skal du få svar. Du må nok regne med noen dagers forsinkelse. Ståle 26. sep 2006 kl. 10:14 (UTC)

Litt utenom tema kanskje, men jeg kjenner en som gjennomgikk laserkirurgi på øynene. En av de bieffektene han fikk av det var at han så så "orbs" når han kikka på lys om natten.

Muskler![rediger kilde]

koffor må musklane arbeida parvis? m.v.h. vilde

Dette kommer vel av Newtons tredje lov. --Helland 29. sep 2006 kl. 18:54 (UTC)

Guatemala[rediger kilde]

Hvilket år ble fredsavtalen etter borgerkrigen i Guatemala undertegnet?

Guatemala er det du trenger,
du trenger ikke å søke lenger.
Du finner nok til å google litt
og øke kunnskap i hodet ditt.
Harald Haugland 27. sep 2006 kl. 06:52 (UTC)

Problematisk Internett-tilkobling[rediger kilde]

I serien «Klok mann spør dumme spørsmål» (evt. omvendt): I den senere tid har jeg mistet Internett-tilkoblingen min. Jeg er logget på via ADSL og Telenors svin på skogen. Jeg sitter og taster inn min ny artikkel i Word, jeg trenger en referanse fra Wikipedia, og null forbindelse! Men se, ifølge Windows er jeg fortsatt oppkoblet. Jeg logger av og logger på, men nei - tullingene på Telenor har fortsatt sine svin på skogen og de gnager på min ankel. Det eneste som nytter er å reboote PCen (hvilket er en laaaangsom prosess). Deretter kommer jeg inn på Internett, inntil neste gang forbindelsen forsvinner mens jeg fortsatt er logget på. Er det noe jeg kan gjøre? Drepe Norton Firewall? Slå hodet i veggen? Få en prest til å signe PCen? --Finn Bjørklid 27. sep 2006 kl. 00:57 (UTC)

Kjøpe en Mac? --Kjetil Ree 27. sep 2006 kl. 01:39 (UTC)
Er du kobla opp via et nettverk, og i så fall et trådløst et? Windows forteller deg kanskje at du er logga på nettverket, men ikke at du er kobla opp mot internett? En løsning som ofte funker hos meg (med mitt trådløse internett) er å høyreklikke på ikonet for det trådløse nettverket i «system tray» (der klokka di er, nede i høyre hjørne), og velge «reparer». Da vil windows forsøke å reparere tilkoblingen din, og alt er etterpå i sin skjønneste orden:) En noe raskere prosess enn å reboote. OPus- (mld, film) 27. sep 2006 kl. 06:58 (UTC)

Peder. Regel 1: Peder har alltid rett uansett situasjon. regel 2: Hvis Peder ikke kan svare på et spørsmål, betyr det at spørsmålet er for dumt til å svare på. regel 3: Du er mindreverdig, Peder er alltid mest verd

Etter at jeg fikk lagt inn spørsmålet falt jeg ut. Igjen. Fortsatt tilkoblet, men ingen kontakt med Wikipedia. Grrr. Opus' tips om å klikke på Repair hørtes derimot interessant ut - det var akkurat noe slikt jeg trenger. Et tips om noe jeg kan gjøre. Det skal jeg teste neste gang.
Kjetil, jeg tenkte nok at det var noen som ville dunke meg i hodet med en annen plattform...
Peder, jeg tror at... jeg ikke kjenner Peder, men han har sikkert rett.
---Finn Bjørklid 27. sep 2006 kl. 14:26 (UTC)
Prøv å skru routern av og på. (la det være dødtid, 1 min) Og; ikke lag Wikipedia-artikler i word, det går ikke! Lag i notepad! — Marcus (Simpsons) 27. sep 2006 kl. 15:14 (UTC)
He he, jeg vet at det ikke er «gå over til Mac» du er ute etter, og at jeg burde ha holdt meg for god til å kommentere. Men jeg må innrømme at jeg ofte smiler litt når Windows-brukere har problemer... --Kjetil Ree 27. sep 2006 kl. 20:13 (UTC)
Istedet for å ta repair (tar som regel litt tid), bruker jeg å velge koble fra (dobbelklikk på trådløsinternettikonet, deretter vis trådløse nettverk) for deretter å velge koble til. mali 28. sep 2006 kl. 15:18 (UTC)
Jeg tror modemet har begynt å ta kvelden - å slå det av og på igjen ga meg et døgn med kontinuerlig oppetid før forbindelsen forsvant igjen. Det er vel på tide å kjøpe et nytt. Telenor gir ikke noe svar (hadde ikke ventet det heller).
To kommentarer: Marcus: du antar sikkert at siden jeg spør om Internett er jeg blank på teknologi. Jeg er dog ikke helt utenfor, og jeg vet at Word er faktisk bedre enn Notepad. Dårlig råd, min venn. Kjetil: i all min tid med datamaskin (20 år minst) har det alltid vært noen som mener at uansett hva jeg jobber med burde jeg ha brukt noe annet. Da jeg hade Windows, var det MAC jeg burde ha brukt, da jeg hadde en MAC, burde jeg ha hatt at en Atari (eller hva det var), og da jeg gikk tilbake Windows kom Unix-folka og dunket meg i hodet. Jo takk som byr. --Finn Bjørklid 1. okt 2006 kl. 15:06 (UTC)
Jeg har i den siste tid slitt med tilsvarende problemer med diverse trådløse routere i kombinasjon med Windows XP. Den løsningen som for meg har gitt best resultater i de fleste tilfellene, har vært å oppgradere firmwaren på routerne. Skjønt et par av routerne måtte returneres til selger. Trådløst nettverk som ikke funker er noe (**** sensurert nordnorsk tirade ****). - Soulkeeper 2. okt 2006 kl. 09:11 (UTC)
Det er et bibliotek som av og til lekker minne og deretter drepes av OS'et. Det eneste noenlunde pålitelige når dette skjer er å restarte maskinen. I andre tilfeller kan det være en feilkonfigurert brannmur. Hvis du da bytter fra IE til Firefox eller omvendt vil du se at den ene av dem fungerer mens den andre ikke får kontakt med internett. Det enkleste da er å sette opp brannmuren på nytt. Det her er brannmuren ikke antiviruspakka. I noen tilfeller snakker maskinens egen brannmur i munnen på en separat brannmur, ofte fordi den siste ikke er ny nok til å vite hvordan maskinens egen brannmur slås av. — Jeblad 3. okt 2006 kl. 00:54 (UTC)


DEAKTIVER ROUTING AND REMOTE ACCESS - og ditt problem er løst. Gå til Kontrollpanel -> Administrative verktøy -> Tjenester. I høyre kolonne finner du Routing and Remote Access. Denne tjenesten setter du til DEAKTIVER, trykk 'bruk' og 'ok' og lukk deg ut - og problemet ditt er løst! Hilsen Henrik