Quenya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Quenya
SkaperJ.R.R. Tolkien (19151973)
FormålAlvespråk i Tolkiens mytologiske univers (Arda)
Inspirasjon fraFinsk, latin, gresk
SkriftsystemTengwar, sarati, det latinske alfabetet
Språkkoder
ISO 639-3qya

Quenya er et kunstig språk som J.R.R. Tolkien oppfant som en del av sitt univers Midgard. Det er språket til de alvene som dro til Valinor i det tidlige Første Tideverv, og til noen av de alvene som vendte tilbake til Midgard senere. Språket er inspirert av og ligner litt på finsk i klang og grammatikk, men ikke i ordene. Tolkien nevnte også gresk og latin blant sine inspirasjoner for quenya.

I tredje tideverv har sindarin nesten overtatt for quenya, og quenya eksisterte praktisk talt bare i gamle skrifter, nesten som latin i Europa. Quenya er betegnet som høyalvisk, og regnes som et språk for de lærde.

I motsetning til sindarin har quenya kompliserte bøyingsmønstre. Substantivet bøyes i en serie kasus: nominativ, genitiv, possessiv, dativ, allativ, ablativ, lokativ og instrumentalis. Arkaisk quenya hadde også en egen akkusativ, men den falt senere sammen med nominativsformen. Pronomener opptrer oftest som suffikser lagt til et substantiv eller verb.

I Tolkiens skrifter kan man finne tusenvis av quenya-ord, og quenya er det av alle hans konstruerte språk som han brukte mest tid på. Imidlertid ombestemte han seg ustanselig om mange detaljer, så selv slike elementære ting som pronomenene eksisterer i en rekke forskjellige versjoner.

Se også[rediger | rediger kilde]