Quenya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Quenya
SkaperJ.R.R. Tolkien
FormålAlvespråk i Tolkiens mytologiske univers (Arda)
Inspirasjon fraFinsk, latin, gresk
Lingvistisk
klassifikasjon
Kunstspråk
Artistisk språk
fiktivt språk
Quenya
SkriftsystemSarati, Tengwar, det latinske alfabetet, Cirth
Språkkoder
ISO 639-3qya
Glottologquen1234

lenke=:: Wikipedia på quenya
Quenya på Wiktionary

Quenya er et kunstig språk som J.R.R. Tolkien oppfant som en del av sitt univers Midgard. Det er språket til de alvene som dro til Valinor i det tidlige Første Tideverv, og til noen av de alvene som vendte tilbake til Midgard senere. Språket er inspirert av og ligner litt på finsk i klang og grammatikk, men ikke i ordene. Tolkien nevnte også gresk og latin blant sine inspirasjoner for quenya.

I tredje tideverv har sindarin nesten overtatt for quenya, og quenya eksisterte praktisk talt bare i gamle skrifter, nesten som latin i Europa. Quenya er betegnet som høyalvisk, og regnes som et språk for de lærde.

I motsetning til sindarin har quenya kompliserte bøyingsmønstre. Substantivet bøyes i en serie kasus: nominativ, genitiv, possessiv, dativ, allativ, ablativ, lokativ og instrumentalis. Arkaisk quenya hadde også en egen akkusativ, men den falt senere sammen med nominativsformen. Pronomener opptrer oftest som suffikser lagt til et substantiv eller verb.

I Tolkiens skrifter kan man finne tusenvis av quenya-ord, og quenya er det av alle hans konstruerte språk som han brukte mest tid på. Imidlertid ombestemte han seg ustanselig om mange detaljer, så selv slike elementære ting som pronomenene eksisterer i en rekke forskjellige versjoner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]