Wikipedia:Wikipedianus Norvegicus var. no

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Wikipedia:Ner»)
Wikipedianer/-ant
Et mannlig individ (Kategorisantstammen)
Nomenklatur
Wikipedianus Norvegicus var. no
Populærnavn
Wikipedianer / Wikipediant
Hører til
menneskeaper,
aper,
pattedyr
Økologi
Habitat: terrestrisk / territorial
Utbredelse: hele jorden
Et kvinnelig individ (Gorgonerstammen)

En wikipedianer er et eusosialt menneske, med et nær tilknytning til en kombinasjon av diverse grunnstoffer og en nærmest uuttømmelig hunger etter kunnskap og formidling av denne. Dette kommer til uttrykk i nedtegning, ordning og retting av data på en form som kalles for artikkel (latin: lemma). Tidligere var denne rasen kjennetegnet av en blek hudfarge da dens viktigste habitat var innendørs. I senere tider har utviklingen av for eksempel Trådløst lokalt datanett og WAP muliggjort en sunnere livsstil for mange av rasens individer. Nyere forskning har vist at individene kan bli territorielle, noe som ikke vises ved urinering men heller ved hissige diskusjoner. Det er ennå ikke rapportert annen våpenbruk enn Gorgonenes bruk av sletteknappen eller kjøleskapet.

Skrivere[rediger kilde]

Til denne gruppen regnes de fleste wikipedianerne. Bortsett fra i spesielle sammenhenger, som når et individu migrerer fra en rase til en annen (det er mulig i denne sorten), er dette inngangsporten til Wikipedias underfulle verden for nye individer. Senere vil de bli sortert etter interesser, desinteresser og spesialiteter.
Uten skriverne fantes det ingen Wikipedia, så selv om det de produserer ikke alltid holder mål tolereres de til en viss grad av resten av samfunnet. Enkelte individer fordyper seg i emnene de skriver om slik at de tilkjennes (erobrer?) en status som spesialist innen samfunnet. Enkelte av disse har av kategorisantene fått en merkelapp som nevner deres status. Disse statusene er listet og sortert i Kategori:Wikipedia-brukere etter interesse.
Skriverne kan generelt inndeles i to grupperinger, de fullstendige og rød-allergikerne. Den siste gruppen kalles også nedlatende for stubbprodusentene av individer som ikke forstår det enorme fysiske ubehaget denne gruppen erfarer når de ser en rød lenke i en artikkel. De fullstendige skriver gjerne lengre avhandlinger om snevre emner, disse kan blant annet brukes til å forsvare retten til å eksistere innen wikipedia-samfunnet samt å avgrense et territorium. Enkelte av de fullstendige elsker solkors og stjerner og hviler ikke før deres artikler prydes av disse tegnene.
Etter en periode assimileres en del av skriverne av stammer innen samfunnet, og deres navn skiftes da slik at det gjengir deres tilhørighet. (Se nedenfor).
To andre grupperinger er samlerne og diskriminantene. Disse to gruppene står ofte diametralt mot hverandre. Samlerne har som generelt standpunkt at alle artikler er av verdi, hvor små og rare de enn virker være, mens diskriminantene generelt sier at det får være måte på til hvor smått noe kan være. Mange uenigheter mellom stammene skyldes produkter levert av rød-allergikerne, og under diskusjoner kan man fort tro man er i et tropisk land dersom man tar tempen på diskusjonen.

Gorgonene[rediger kilde]

Innen Wikipedianus Norvegicus var. no kan flere undergrupper gjenkjennes og inndeles på ulikt vis. En tydelig undergruppe er Gorgonene, navngitt etter den velkjente tv-figuren fra fjernsynets barndom Gorgon vaktmester. Disse gjenkjennes lett, da de stadig siterer mantraet Repareres, revideres, registreres, reflektere, reformere, revitere, resignere, respirere, resultere, revultere, respektere, reparere, reglerere, respirere … ehh… der de ferdes med øynene klistret til PDAen eller mobiltelefonen med deres favorittbrowser – eller sittende bak laptop eller desktop hjemme, på skole, jobb eller gamlehjem.
Gorgonene sørger for at uønskede intimiteter omskrives og innpasses eller fjernes fra wikipedia. Ved særdeles grove overtramp, eller svært mangelfulle lemmata går de over til bruk av det meget omdiskuterte våpenet sletteknappen.

Linkfanter, kategorisanter og wikifianere[rediger kilde]

Et antall av rasen bærer ikke det offisielle predikatet Gorgon, men har kastet seg over organiseringen, sammenhengen og utseendet til de samlede artiklene. Når utenforstående uten nok trening våger seg inn på disse områdene, oppstår fra tid til annen enten assimilasjon eller bråk (se beskrivelsen på slutten av innledningen til denne artikkelen).

  • Linkfantene har utviklet roboter som gjør mye av arbeidet for å forbinde deres verden, med for eksempel Wikipedianus Germanicus' verden. I artiklene selv, vil en observant person kunne finne deres spor i blokkhakene de etterlater seg.
  • Kategorisantene er en stamme som kan være vanskelig å kommunisere med, da de fortrinnsvis tenker i trestrukturer der roten er opp, og kronen ned. Flytting av grener er noe som må overveies nøye og diskuteres grundig - helst fra flere vinkler og på flere diskusjonssider. Dette gjør det vanskelig for nykommere å slutte seg til gruppen.
  • Wikifianerne er gruppen som plukker opp artiklene andre har skrevet uten at de har brydd seg om rasens konvensjoner for slike skrevne stykker. De setter seg ned, og rådspør ordlister, stilmanualer og andre rettledninger og setter inn skråskrift, fet skrift og retter typografiske ulykker som for eksempel bruk av "gale" gåseøyne til «rette» gåseøyne. Når de da har trykket først på «Forhåndsvisning» for å sjekke at alt er til deres fulle tilfredshet, lagres siden med et trykk på «Lagre siden».

Vriompeiser[rediger kilde]

I tidlige internett-tider, var disse også kjent som troll. Disse individene kan opptre på flere måter, den som er enklest å kjenne igjen er den eksterne, som mener seg anonym da den kjennetegnes kun av et nummer imotsetning til de fleste Skriverne som har egne navn. Disse individene søker utløsning for misnøyen de føler ved at de ikke er en del av samfunnet ved å gi gorgonene og andre mye ekstra arbeid ved å etterlate spor i form av navn på legemsdeler, egennavn, kroppsfunksjoner eller elskede familiemedlemmer på de merkeligste steder. Andre plages av sjalusi ovenfor det skrevne ord, og bytter ut store stykker tekst med tekst som for eksempel mora di. Dette kan være et uttrykk for savn av frokost eller annen omsorg. Gorgonene gir disse regelmessig takk for deres iherdige arbeid, ved at de plasseres i kjøleskapet for en kortere eller lengre periode.
Fra tid til annen angripes også skrivere og andre wikipedianere av slike lyster. Dette kan inntreffe når andre har våget seg (for langt) inn på deres enemerker, eller at de ikke får lov til å gjøre det de mener er riktig. In Real Life kalles slike perioder også for trassalderen, og er best kjent frem til puberteten. Gorgonene har også mulighet til å plassere disse i kjøleskapet for en kort ferie.

Verktøy[rediger kilde]

Det fremste verktøyet er datamaskinen, enten det er i form av en PDA, telefon med WAP, C-64, mac, en linuxboks eller et vindu. Enhver wikipedianer er utstyrt med denne, det meldes at individer ofte har mer enn en tilgjengelig.

Sletteknappen[rediger kilde]

Et trykk på denne gjør artikler og annet usynlig for alle som ikke hører til Gorgonerne, og bruk kan utløse en storm av protester, spesielt fra samlerne.

Isolat[rediger kilde]

Dette rommet er også kjent som kjøleskapet, og brukes fra tid til annen som losji for vriompeiser og andre som ivrig jobber med å gi Gorgonene og andre RSI. Det er også kjent at enkelte wikipedianere har fått kortere eller lengre ferie her. Bakgrunnen til ferien finnes regelmessig igjen på individenes diskusjonsside, under tittelen blokkert.