WAP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wireless Application Protocol (WAP) er en åpen internasjonal standard for trådløs overføring av data.

WAP ble introdusert i 1999, fikk en viss utbredelse i løpet av 2000-tallet, gikk stort sett ut av bruk i løpet av 2010-tallet, og er pr 2023 nesten et forbigått stadium.

Historie[rediger | rediger kilde]

WAP gir tilgang til Internett fra mobiltelefoner.[1] WAP ble utviklet av Ericsson, Nokia, Motorola og Openwave (da Phone.com, tidligere Unwired Planet). De første WAP-telefonene ble lansert i november 1999. Nokia var en av pådriverne for å etablere WAP som standard.[2] WAP ble introdusert i Norge i år 2000. WAP gir tilgang til mindre og enklere nettsider som gjør det lettere å lese på små skjermer og over trege nettlinjer.[3] VG skrev i 2003 at WAP var lite utbredt i Norge og Sverige.[4] Språkene som blir brukt til å programmere WAP-sider er WML – Wireless Markup Language – og XHTML.[3]

Per 2023 selges det svært få mobiltelefoner med WAP-kompatibilitet.

Eksempler på tidligere WAP-sider, nå arkivert[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brubæk, Karoline (29. september 1999). «Hva er WAP?». DinSide.no (norsk). Besøkt 4. januar 2020. «WAP står for Wireless Application Protocol. Det er en lisensfri standard for trådløs kommunikasjon. Den gjør det mulig å lage mer avanserte teletjenester, og den åpner for tilgang til Internett via mobiltelefonen, og eventuelle andre trådløse terminaler som for eksempel personsøkere.» 
  2. ^ Blix, Brynjulf (3. juli 1999). «WAP - mobiltelefon på steroider». DinSide.no (norsk). Besøkt 4. januar 2020. «Nokia er en sterk pådriver for WAP, og har store forhåpninger til utvidede bruksområder for mobiltelefonen. Tale er ikke en del av dette bildet, her er det snakk om interaktive tjenester knyttet til både jobb og privat bruk. Både nyttige, som bestilling av varer og tjenester og betaling for disse, og ren underholdning basert på multimedia.» 
  3. ^ a b Stokke, Ole Petter Baugerød (20. april 2012). «Hva er WAP, og hvorfor dør det?». DinSide.no (norsk). Besøkt 4. januar 2020. «WAP kom på det norske mobilmarkedet i år 2000. Og nå, tolv år senere, forsvinner det. WAP-en lever fortsatt, men ikke i beste velgående, og i løpet av året vil både Telenor og Netcom stenge WAP-tjenestene sine. De tre bokstavene går dermed inn i historiebøkene, klar til latterliggjøring av yngre generasjoner.» 
  4. ^ «Få bruker WAP». www.vg.no. 23. februar 2003. Besøkt 4. januar 2020. «Surfing på internett via mobiltelefonen slår ikke an. Blant svenske eiere av mobiltelefoner med støtte for WAP, bruker bare 6 prosent WAP-funksjonen regelmessig.»