Wikipedia:Torget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Wikipedia:Feilmelding)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkiv
Arkiv
Tidligere arkiv

Arkiv fra 2008
Arkiv fra 2009
Arkiv fra 2010
Arkiv fra 2011
Arkiv fra 2012
Arkiv fra 2013
Arkiv fra 2014
Arkiv fra 2015
Arkiv fra 2016
Arkiv fra 2017
Arkiv fra 2018
Arkiv fra 2019
Arkiv fra 2020

2021

januar
februar

Oppslagstavle +

Nominert til Anbefalt artikkel 28. feb 2021 – Messina-konferansen er nominert til Anbefalt artikkel.


Nedgradering av anbefalt artikkel 24. feb 2021 – Roald Amundsen er foreslått nedgradert fra sin status som Anbefalt artikkel.


Nedgradering av utmerket artikkel 9. juni 2020 – Bohols historie er foreslått nedgradert fra sin status som Utmerket artikkel.


Nedgradering av utmerket artikkel 9. juni 2020 – Naurus historie er foreslått nedgradert fra sin status som Utmerket artikkel.


Nedgradering av anbefalt artikkel 9. juni 2020 – Rosekrigene er foreslått nedgradert fra sin status som Anbefalt artikkel.


Nedgradering av utmerket artikkel 9. juni 2020 – Romersk Britannia er foreslått nedgradert fra sin status som Utmerket artikkel.


Nedgradering av anbefalt artikkel 9. juni 2020 – Japan er foreslått nedgradert fra sin status som Anbefalt artikkel.Village pump[rediger kilde]

Jeg visste at Village pump var parallellen til Torget på Wikipedia på engelsk. Men, det er jo så mange av dem! Jeg hadde tenkt å spørre, om noen kunne finne frem kildene til noen gamle dameblader fra 1930-årene. Jeg steller med en artikkel om Martha Ostenso, og der er det røde lenker. Vet noen om hvilken «pump» jeg skal spørre på?--Trygve Nodeland (diskusjon) 12. feb. 2021 kl. 10:38 (CET)

Interessant tema, Trygve Nodeland! - My two cents' worth: hva med å spørre her: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Reference_desk/Humanities? Annelingua (diskusjon) 12. feb. 2021 kl. 21:54 (CET)
Thank you Annelingua! I made a try! --Trygve Nodeland (diskusjon) 14. feb. 2021 kl. 22:31 (CET)
Så bra - da håper jeg du får hjelp der! Jeg tittet på innlegget du la ut på den engelskspråklige siden, og lurer på om det kunne være en god idé å være litt mer spesifikk om hvilke artikler du ser etter/hvilke utgaver av tidsskriftene du er på jakt etter? Man kan ikke forvente at engelskspråklige bidragsytere sjekker den norske artikkelen, der jeg ser du har spesifisert måned og årstall på de tre utgivelsene du søker. Vil anbefale deg å gjøre dét også ved vannposten der du søkte hjelp. :) (Har du forresten lest artikkelen fra 1924 med overskriften "Modern Cinderella Is Winner of Princely Recognition by Footprints of First Novel"? Ikke jeg heller, men den kom opp i søk bl.a. her: https://www.newspapers.com/newspage/204210848/ og her https://newspaperarchive.com/tags/calendar/?pci=7&pf=martha&pl=ostenso/, og kom tydeligvis på trykk i hele 40 aviser i november 1924 (https://newspaperarchive.com/tags/cinderella/?pci=7&pf=martha&pl=ostenso/). "The Cinderella drama, with its endless variations, has moved its scene into the writing realm and taken as its heroine Martha Ostenso. slender of build, with tawny blond hair and eyes of north-land blue ..." lyder starten av artikkelen ifølge Google. Du kan få et syvdagers gratis prøveabonnement for å lese gamle aviser der ...) Og så tror jeg at én av oppføringene dine i den norske artikkelen skal være "Country Guide & North West Farmer" - det ser ut til at dette var to ulike tidsskrifter, men mulig de etter hvert ble slått sammen (litt som Drammens Tidende og Buskerud Blad?) Mvh Annelingua (diskusjon) 15. feb. 2021 kl. 01:11 (CET)
@Annelingua:Takk for informasjonen, jeg skal se på det. Det jeg søker er altså kilder som kan gi informasjon om disse magasinene. Og jeg fikk altså napp på ett av dem, nemlig Canadian Home Journal, som nå har fått en artikkel. Og kilden beskriver nettopp Martha Ostenso som en del av Canadas littærere kanon! Ikke dårlig. --Trygve Nodeland (diskusjon) 18. feb. 2021 kl. 20:50 (CET)
Splendid, @Trygve W Nodeland:! :) Annelingua (diskusjon) 19. feb. 2021 kl. 00:20 (CET)
The North West Farmer med undertittelen "A Magazine of Rural Life" var vel et landbruksmagasin - jeg fant det omtalt her: The Indiana Teacher, Volum 1869, der det på s. 140 står at det ble utgitt i Indianapolis i Indiana; redaktører var T.A. Bland og T.B. Taylor ("both are men of ability", står det for øvrig). Litt mer googling viser at The North West Farmer ble grunnlagt i 1866; i Indiana State Gazetteer for 1866-1867 står bladet oppført under "Newspapers" som "North-Western Farmer", med Bland, Meyers & Woodbury som eiere ("Pro." for "Proprietors"). Og så finner jeg følgende omtale: "THE NORTH WESTERN FARMER is an original Magazine of Rural Life— a journal for the farmer, the gardener, the fruit-grower, the housewife, the preacher, the lawyer, the physician ..." i Eclectic Medical Journal of Pennsylvania fra 1867. Og i katalogen The Men who Advertise: An Account of Successful Advertisers som ble utgitt rundt 1870 omtales tidsskriftet slik: "The North - Western Farmer . ESTABLISHED IN 1865 . THE ONLY AGRICULTURAL JOURNAL PUBLISHED IN THE STATE OF INDIANA . It is the Largest and Finest Rural Publication in the Entire West . It has been more widely advertised ...". Du har antagelig funnet dette selv, men for sikkerhets skyld: flere mulige søkebegrep dukket opp der ... I alle fall det første tiåret kom det ut én gang i måneden, men dét kan så klart ha endret seg over tid. Annelingua (diskusjon) 19. feb. 2021 kl. 00:40 (CET)
@Annelingua: Dette er strålende, men nei, dette finner jeg ikke! Når du finner dette, kan du ikke bare begynne å lage et element på Wikidata? Når det er gjort, og vi har kildene, kan vi lage artikler. Er du såpass kjent med Wikidata? Der er det bare å begynne med en tittel, en referanse, og vipps er du i gang.--Trygve Nodeland (diskusjon) 19. feb. 2021 kl. 19:04 (CET)

(marg) @Trygve W Nodeland: Jo, jeg bruker Wikidata "når jeg må nødt til det" (for å si det på dialekt). Men mi liger de' ikkje (for å si det på en annen dialekt). Du ønsker at jeg skal bygge opp et nytt element i Wikidata for The North-western Farmer? eehh - det har jeg ikke kapasitet til nå; jeg bruker Wikipedia som avkobling, og klarer ikke å "påta meg oppdrag" som gjelder å jobbe på Wikidata. Jeg er god til å søke opp opplysninger på nettet, sånn passelig habil når det gjelder å redigere i kildekode, men får altfor høye skuldre av verktøy med så håpløst brukergrensesnitt som det jeg opplever at Wikidata har. Og dermed fordufter dugnadsånden. En hobby skal være givende - ellers er det ikke en hobby med mening i. Men jeg kan bistå deg med å finne tilbake til de søketreffene jeg refererte til i forrige innlegg, så kan du slå deg løs på Wikidata i stedet? (Jeg vurderte å legge inn URL-er til søketreffene, men de strengene var så lange og stygge at jeg av den grunn droppet det - stygg kode slenger jeg nødig rundt meg med.) Nå kom jeg over en bok om at Indiana visstnok stod i en særstilling i USA i å utvikle den nord-amerikanske bondestands kunnskaper og samfunnets landbrukskyndighet i sin alminnelighet: Civic Learning through Agricultural Improvement: "Bringing the Loom and the Anvil into Proximity with the Plow" (stygg søkestreng: https://books.google.no/books?id=nP4nDwAAQBAJ&pg=PA119&lpg=PA119&dq=%22North-western+Farmer%22+Indianapolis&source=bl&ots=Ex0Ql-0C24&sig=ACfU3U0OXO08pAV_3VmDVgoZw-oteMJcew&hl=no&sa=X&ved=2ahUKEwiU-c3Sy_buAhUVAhAIHQtiAb8Q6AEwDHoECA4QAw#v=onepage&q=%22North-western%20Farmer%22%20Indianapolis&f=false) av Glenn P. Lauzon. I forordets s. 4 står det bl.a. at etableringen av "agricultural newspapers for self-directed, home-based study" var en av de tre hovedpillarene i den utdanningsstrukturen som ble dannet i Midt-Vesten (nærmere bestemt Indiana) midt på 1800-tallet og som ble sentral i utviklingen av det moderne landbruket der. (De to andre pillarene var landbruksmesser og landbruksorganisasjoner.) - Sånt synes jeg er givende, å falle ned i "rabbit holes" og grave frem informasjon om emner jeg på forhånd hadde svært begrensede eller ingen kjennskap til. Noen ganger - relativt ofte - havner slike funn i Wikipedia-artikler. Wikidata? Er demotiverende, ikke inspirerende - for denne bidragsyter. Men dele søketips? Så klart! Bare si fra. Annelingua (diskusjon) 19. feb. 2021 kl. 20:20 (CET)

Malhjelp trikk[rediger kilde]

Hei, det er enkelte ting jeg ikke får til i Nybrua holdeplass, se Diskusjon der. Kan noen hjelpe? Helge Høifødt (diskusjon) 20. feb. 2021 kl. 13:15 (CET)

Fikset. Mvh BjørnN (diskusjon) 20. feb. 2021 kl. 13:19 (CET)

Fotballflagg[rediger kilde]

Hei! Er det mulig å gjøre det slik at fotballflaggene viser ulike varianter for årene. Det er mange land som har brukt ulike flaggvarianter opp gjennom årene f.e.k.s Brasil, USA, Canada, Iran, Irak, Egypt, Bulgaria, Italia, Ungarn, Paraguay, Romania, Mexico osv. Man bør se om det er mulig å gjøre noe med dette og kanskje også bruke det samme som engelsk wp har. Mvh Sondre --88.89.103.126 20. feb. 2021 kl. 17:11 (CET)

Hvor lenge varer «nylig»?[rediger kilde]

Når er det rimelig å fjerne informasjon om at en artikkel handler om en person som døde nylig? Kjersti L. (diskusjon) 21. feb. 2021 kl. 13:03 (CET)

I dokumentasjonen til Mal:Nylig avdød angis: «Malen fjernes normalt igjen etter 2-3 ukers tid, men bør ikke fjernes på artikler som fortsatt er på forsiden».
I praksis blir den - som andre vedlikeholdsmaler - ofte liggende alt for lenge... Kimsaka (diskusjon) 21. feb. 2021 kl. 13:29 (CET)
Takk, Kimsaka. Kjersti L. (diskusjon) 21. feb. 2021 kl. 13:35 (CET)
Hva med meldingen på disk.siden om at artikkelen handler om en person som levde relativt nylig? Kjersti L. (diskusjon) 21. feb. 2021 kl. 13:36 (CET)
Her er vel intet opplest og vedtatt, men jeg syns ordvekslinga på Maldiskusjon:Bp er vettug. Kimsaka (diskusjon) 21. feb. 2021 kl. 13:43 (CET)

Det tar gjerne et par uker eller en måned før nekrologer har vært på trykk eller publisert online. Så 3-4 uker er akseptabelt for taggen øverst i biografien, in my humble opinion. --Vennlig hilsen Erik d.y. 21. feb. 2021 kl. 17:59 (CET)

Jeg syns Erik d.y.s argument er så vettugt at jeg dristet meg til å endre til 3 - 4 uker i malens dokumenstasjon. Om noen er uenig får de endre tilbake. Kimsaka (diskusjon) 21. feb. 2021 kl. 19:51 (CET)
Hadde det vært en idé å kategorisere i forhold til dato, isteden for navn? Slik at det er lett å gå til Kategori:Nylig avdøde og se hvilke som ikke er så nylige lengre, og ta bort merkningen deretter? Mewasul (diskusjon) 22. feb. 2021 kl. 13:59 (CET)
Det er vel en smal sak å legge til dato i malen slik at oppføringene i kategorien kommer kronologisk. Men det går i så fall på bekostning av den alfabetiske sorteringen.--Avilena (diskusjon) 24. feb. 2021 kl. 16:57 (CET)

Oversetting av rollelister[rediger kilde]

Hva er egentlig regelen angående oversetting av engelske rollelister over til norsk?

Roller slik som «Unhappy man» bør jo fint gå an å oversettes til «Ulykkelig mann» tenker jeg. Problemet er vel heller når karakteren skuespillen har spillet er kjent for det engelske navnet globalt, som for eksempel «Batman», det ville vært rart å oversette dette til «Flaggermusmann».

Så hva er egentlig regelen? Oversettes alt? Beholdes de originale rollelistene på engelsk? Hva gjør jeg? --Rollelister (diskusjon) 22. feb. 2021 kl. 02:52 (CET)

Egnenavn skal vanligvis beholdes originalt.--Ezzex (diskusjon) 22. feb. 2021 kl. 03:05 (CET)
Hvordan er det angående noter til rollelister? --Rollelister (diskusjon) 22. feb. 2021 kl. 03:20 (CET)
Egennavn oversettes ikke, men «woman in elevator» er bare en beskrivelse og kan oversettes (kvinne i heisen og mann på bussen er på den annen side statister og trenger ikke stå i rollelisten?). Hvilke noter sikter du til? --Vennlig hilsen Erik d.y. 23. feb. 2021 kl. 20:12 (CET)
Kanskje bortsett fra noen særtilfeller der slike betegnelse kan være kallenavn. Blant annet i TV-serien Twin Peaks der det er en person som går under navnet "The Log Lady". I slike tilfeller må man beholde det originale navnet.--Ezzex (diskusjon) 23. feb. 2021 kl. 20:57 (CET)

Anbefalte artikler – igjen[rediger kilde]

Ettersom januar-drøftingen av AA-er og UA-er er arkivert, starter jeg en ny tråd her. Kanskje skulle den vært hengt på den forrige? Uansett: Jeg leste gjennom et par av "mine" tidligere artikler, og syntes de var greie og grundige nok til å vurderes for den «nye typen» korte AA-er, men hva tenker dere: Skal vi se gjennom tidligere «verk» og ved felles hjelp få løftet dem opp til AA, eller gjelder denne tankegangen bare artikler som opprettes/utvides herfra til evigheten (eller der omkring). Jeg antar noe av poenget er å få løftet artikler av nye(re) bidragsytere, men, altså: Tanker om dette? Kjersti L. (diskusjon) 24. feb. 2021 kl. 10:37 (CET)

Det er ingen foreldelsesfrist på kandidater, Kjersti L.. Hvorfor skulle det være det? Mvh --M O Haugen (diskusjon) 24. feb. 2021 kl. 13:28 (CET)
Retorisk spørsmål, antar jeg, M O Haugen? Det slo meg bare da jeg gjennomgikk AA-ene fra de siste ukene at jeg aldri hadde tenkt AA for så korte artikler. Sikkert en misforståelse fra min side – i sin tid. Korte, dekkende artikler som har gjort bruk av sentrale kilder er fine å hAA, så ditt initiativ var bra. Det kommer forhåpentligvis mange nye, og det er sikkert mange tidligere publiserte artikler som kunne vært hjulpet opp & frem. Kjersti L. (diskusjon) 24. feb. 2021 kl. 13:58 (CET)
Ren beskjedenhet, vil jeg tro Kjersti, men man skal være tydelig med alt. Kom med dem! --Trygve Nodeland (diskusjon) 24. feb. 2021 kl. 14:08 (CET)
Jeg tenkte – faktisk – ikke bare på artikler jeg har opprettet, Trygve Nodeland. Kjersti L. (diskusjon) 24. feb. 2021 kl. 14:11 (CET)
Åkei, da, men kom med dem i alle fall. Det er et godt initiativ å få frem alle artikler som kan anbefales. --Trygve Nodeland (diskusjon) 24. feb. 2021 kl. 14:50 (CET)

Kort er bra det når det er passer temaet! Jeg har laget en WP-CV på min side. Vennlig hilsen Erik d.y. 24. feb. 2021 kl. 22:34 (CET)

Takk til Kjersti for konstruktivt oppspill. Jeg har en WP-CV av varierende kvalitet, men noen halvlang og halvkorte favoritter som det muligens er verdt å spandere energi på:

Det ville vært fint å høre hva de kunnskapsrike og fornuftige folk mener er interessante og viktige tema å løfte opp og frem, i tillegg til potensiale med den artikkelen som ligger der nå. ELlers:

Vennlig hilsen Erik d.y. 26. feb. 2021 kl. 16:38 (CET)

Flere tittelvisningsmaler[rediger kilde]

I artikkelen tweet4tweet dukker feilmeldingen Advarsel: Visningstittelen «tweet4tweet» overstyrer den tidligere visningstittelen «<i>Tweet4tweet</i>». opp, trolig fordi det både brukes {{Kursiv tittel}} og {{Lowercase}}. Hva er riktig løsning her? --2A02:587:C42B:BAD8:6041:6F9A:ED78:4912 25. feb. 2021 kl. 18:05 (CET)

Tror {{DISPLAYTITLE:''tweet4tweet''}} fungerer. --Avilena (diskusjon) 25. feb. 2021 kl. 18:23 (CET)
Takk, det fungerte! --2A02:587:C42B:BAD8:8CFE:5447:4CD3:9F89 25. feb. 2021 kl. 18:29 (CET)

Flytting av artikkelen «tørråte»[rediger kilde]

Hei, jeg lurer på, om en med mere makt enn meg kan flytte artikkelen tørråte til potettørråte, da dette er det offisielle norske navnet på arten (kilde). På forhånd takk! :) Alf-Marius 25. feb. 2021 kl. 18:37 (CET)

Det må nok en administrator ordne, men vil bare si til en annen gang at hvis du ikke først hadde gjort redigeringen med å tømme siden potettørråte, kunne du antagelig selv ha utført flyttingen. Det skal være mulig for vanlige brukere å flytte til en eksisterende omdirigering så sant denne ikke har noe mer i historikken enn selve sideopprettelsen. Mvh. --2A02:587:C42B:BAD8:C5F9:6C44:FEE9:4A1E 25. feb. 2021 kl. 18:49 (CET)
Jeg forsøkte å flytte den artikkelen først, men jeg fikk ikke lov.Alf-Marius prate eller kommentarer 25. feb. 2021 kl. 18:56 (CET)
Ok, da er det kanskje noen endringer som jeg ikke har fått med meg. --2A02:587:C42B:BAD8:C5F9:6C44:FEE9:4A1E 25. feb. 2021 kl. 18:57 (CET)

Yes check.svgY Flyttet :) Man trenger ikke adminrettigheter for dette; det man gjør er å flytte i triangel – altså tørråte til en villkårlig side, potettørråte til tørråte og endelig den villkårlige siden til potettørråte igjen. Alt helst uten å opprette omdirigeringer på veien. Mewasul (diskusjon) 25. feb. 2021 kl. 21:49 (CET)

@Mewasul: Takker og bukker for hjelp og forklaring! Alf-Marius prate eller kommentarer 26. feb. 2021 kl. 00:04 (CET)

Sunday talk - Community board seats[rediger kilde]

About three weeks ago, the Call for Feedback:Community seats on the Board began, with the Wikimedia Foundation Board asking the community what a redesign of the upcoming elections for the now six community seats on the Board should look like. Since then, in addition to seven Office Hours, far more than 50 regional discussion rounds have taken place worldwide, as well as numerous discussions on Wiki. With this interim balance, the Call for Feedback is now entering its second half.

The feedback on the various proposals of the Board and from the community was as diverse as the participants. For the third time, the facilitation team has presented its Weekly report, which summarises the current feedback. For those who would like an overview of the discussions to date, here is a list of links to the detailed reports.

Overall, the process so far has revealed several areas of focus that will be given greater attention in the second half of the Call for Feedback, namely:

  • regional quotas
  • candidates' skills
  • vetting of candidates
  • connecting the board elections, the Global Council and regional hubs.

And there is a new idea from the community to be discussed too: Candidate resources!

In order to present the ideas and also in view of these upcoming discussions, I would like to invite you to an online roundtable. This is an opportunity to present and discuss the ideas so far, to discuss possible new ideas with each other and to think through the possible key issues.

This round table will take place on Sunday, 28 February at 7:00 pm (UTC +1). We will meet via Google Meet (anonymous participation possible), just click this link: https://meet.google.com/zcu-vkdr-hze See you on Sunday! DBarthel (WMF) (diskusjon) 26. feb. 2021 kl. 14:20 (CET)

Musikknoter / Lilypond er deaktiveret?[rediger kilde]

Tillegget for musikknoter/Lilypond virker til å være deaktivert. Noen som kjenner til det og hvorfor det er deaktivert? --jaj (diskusjon) 26. feb. 2021 kl. 16:27 (CET)

@Jjensen: Den er slått av på grunn av sikkerhetsproblemer, se phab:T257066. De jobber visst med å fikse problemet, men det tar sin tid … Jon Harald Søby (diskusjon) 27. feb. 2021 kl. 01:15 (CET)

Ut av mørket[rediger kilde]

Jeg spør med dette om en administrator kan ordne med Ut av mørket (sang) og Fallen Angel. Sistnevnte var opprinnelig en omdirigering til førstnevnte, men nå er det omvendt. Dette er greit nok, men måten det har skjedd på, er noe feil. Den opprinnelige omdirigeringssiden skulle vært slettet først, deretter hovedartikkel vært flyttet med omdirigering. Nå er dette to sider med uavhengig historikk, men i praksis samme side. Kronny (diskusjon) 26. feb. 2021 kl. 19:22 (CET)

Pictogram voting keep-green.svg Gjort Jon Harald Søby (diskusjon) 27. feb. 2021 kl. 01:34 (CET)

Nye kandidatartikler: Messina-konferansen[rediger kilde]

Artikkelen Messina-konferansen er nominert til WP:AA. Se Wikipedia:Kandidatsider/Messina-konferansen.

Mvh M O Haugen (diskusjon) 28. feb. 2021 kl. 23:27 (CET)
Dette er en notis for å invitere deg til å bli med i en vurderings- og tekstforbedringsprosess som har bruk for Wikipedias beste evner til samarbeid.