Hopp til innhold

Wikipedia:Artikkelutvikling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Noen av Wikipedias artikler er omfattende helt fra begynnelsen, men de fleste begynner som spirer og vokser ideelt sett til en velskreven, omfattende artikkel.

Denne siden beskriver stadiene i en artikkels liv, og lister måtene du kan bidra til at en artikkel vokser til det neste stadiet. Å hoppe over stadier er ikke bare tillatt – vi oppfordrer til det! De følgende kategoriene burde gi deg en idé om hvordan artikler vanligvis vokser på Wikipedia.

Artikkelens stadier[rediger kilde]

Uopprettede artikler[rediger kilde]

Hver artikkel begynner med en idé i en bidragsyters hode. Du kan opprette artikler om hva som helst, så lenge de hører til i Wikipedia. Det er en god idé å søke først, så du er sikker på at det ikke har vært noen artikkel om emnet; hvis det er en, kan en omdirigering være passende.

For flere forslag til hvordan komme på emner å bidra om, se Wikipedia:Bidra til Wikipedia.


Gode måter å finne artikler å opprette:

Spirer[rediger kilde]

Hvis du ikke har tid til å skrive en full artikkel, vurder å skrive en spire. Spirer er meget korte artikler – generelt bare noen få setninger. Disse er Wikipedias stygge andunger. Med innsats kan de vokse seg til «svaner».

Gode måter å finne og utvide spirer:

Utvikling av artikler[rediger kilde]

Så snart en spire har skikkelig innhold, er det en virkelig artikkel. De aller fleste artikler faller under denne kategorien. De kan ha svakheter, og du oppfordres til, der du har kunnskapen eller foretar nødvendig forskning, å legge til innhold.

Gode måter å finne og forbedre artikler under utvikling (se under for mer informasjon):

Anbefalte artikler
Hvordan få flotte artikler opp til utmerket-nivå

Utmerket artikkel[rediger kilde]

Denne stjernen symboliserer utmerket innhold på Wikipedia.
Denne stjernen symboliserer utmerket innhold på Wikipedia.

De utmerkede artiklene er hva vi antar er de beste artiklene på Wikipedia. Før forfremming til utmerket status, blir artiklene gjennomgått på Wikipedia:Kandidatsider for vurdere prosaen, nøyaktigheten, objektivitet og fullstendighet, i henhold til våre kriterier for utmerkede artikler. Wikipedianere har en tendens til å være stolte av utmerkede artikler de har bidratt til.

Så snart en artikkel er godkjent som utmerket, blir den med i en eksklusiv gruppe som vises frem på blant annet portaler og underprosjekter. Artikkelen kan også bli vist på forsiden. Før en artikkel vises på forsiden, bør den få en siste gjennomgang og finpussing der det er mulig.

Utmerkede artikler presenterer vårt beste arbeid til mennesker som kanskje ikke kjenner til Wikipedia. Dette er en fin måte å rekruttere nye wikipedianere og oppnå donasjoner, begge deler hjelper Wikipedia enormt.

Utmerkede artikler er grundig finpusset, men det er vanligvis små forbedringer som kan gjøres. Ikke vær redd for å rette feil eller oppdatere informasjon når du ser muligheten; få artikler er perfekte, selv om perfeksjon alltid er målet vårt.

Utmerkede artikler

Hvordan utvikle en artikkel[rediger kilde]

Anta at du vil lage en førsteklasses artikkel, eller til å med en perfekt Wikipedia-artikkel som fortjener å listes blant våre utmerkede artikler (de som ved konsensus betraktes som Wikipedias beste artikler). Ditt mål er så å oppfylle kriteriene for utmerkede artikler. Her er en veileding for å oppnå dette.

Forskning[rediger kilde]

Så snart du har kommet frem til et encyklopedisk emne, bruk Wikipedias søkemotor for å finne ut hva slags relatert materiale vi allerede har. På den måten oppdager du hva som allerede eksisterer og du kan senere lage gode lenker til og fra andre relevante artikler.

Tilleggsforskning er vanligvis nødvendig for å skrive en flott artikkel. En flott artikkel må være verifiserbar og sitere pålitelige kilder som ideelt sett bør omfatte bøker og fagfellevurderte arikler i vitenskapelige tidsskrifter. Vurder å besøke et universitet eller bibliotek for å identifisere og studere de beste kildene. Vurder å søke i Wikipediaer på andre språk, se på hva søkemotorer slik som Google kan finne, og å lese de relevante artiklene fra andre leksikon, for å danne en idé om hva slags emner som bør dekkes, i hvilken dybde, for å oppnå en omfattende dekning. De følgende sidene kan være til hjelp: Encyclopedia.com (gratis), AllRefer Reference (gratis), Factmonster, Encyclopedia Britannica School & Library Site (gratis i de fleste biblioteker).

Finne relevante artikler[rediger kilde]

Det finnes mange måter å finne og hente artikler online, uten å forlate hjemmet. Google Scholar er en utmerket kilde for å finne fagfellevurderte artikler som noen ganger er frie.

Finne relevante bøker[rediger kilde]

Hvis du foretar forskning i dybden på et komplekst eller kontroversielt emne, bør du skaffe relevante bøker i tillegg til artikler. Hvis emnet er av historisk interesse, må du kanskje besøke et bibliotek for å skaffe artikler som ble publisert før 1980, siden få online-databaser inneholder slike gamle artikler.

For å finne innbundne bøker er det beste å starte med katalogen i ditt lokale bibliotek. Hvis du har søkt i katalogene i mange lokale bibliotek uten hell, prøv å søke «union»-kataloger. Med ett søk i en unionkatalog, er det mulig å avgjøre hvilke bøker som er tilgjengelig om et emne i et helt fylke eller land. Den største unionkatalogen er OCLC WorldCat, som påstår de har verdensomspennende deking, selv om de fleste av medlemsbibliotekene er i Nord-Amerika.

Bare ved å sitere de beste kildene på et felt kan en Wikipedia-artikkel bli tatt seriøst av kritikerne. For mer om dette, se Wikipedia:Verifiserbarhet.

Hvis du lager en splitter ny artikkel, er det noen navnekonvensjoner som du bør følge.

Skriving[rediger kilde]

Begynn artikkelen din med et konsist innledningsavsnitt eller introduksjon som definerer emnet det er snakk om og som nevner de fleste viktige punkter. Leseren bør være i stand til å få et godt overblikk ved bare å lese innledningen, som bør være mellom ett og fire avsnitt lang, avhengig av artikkelens lengde. Se Wikipedia:Stilmanual (innledning).

Husk at, selv om du er kjent med emnet du skriver om, er kanskje ikke Wikipedias lesere det, så det er viktig å etablere artikkelemnets kontekst tidlig. For eksempel, hvis du skriver en artikkel om et sportsarrangement, bør du nevne sporten og, hvis det er relevant, nasjonale detaljer: snarere enn

Red Cup var en nasjonal ligakonkurranse som foregikk mellom 1994 og 1996

Vil det være mer nyttig å skrive

Red Cup var en nasjonal rugbyligakonkurranse i Ny-Caledonia som foregikk mellom 1994 og 1996

Igjen, snarere enn

Bobby the Salmon er en keeper som ble med i klubben i 2006

si

Bobby the Salmon er en fotballkeeper som ble med i Fulchester United i 2006

Se vår redigeringhjelp for formatet vi bruker til å lage lenker, utheve tekst, lister overskrifter osv. Pass på å lage lenker til andre relevante Wikipedia-artikler. I tillegg, der det er passende, legg til lenker i andre artikler tilbake til din artikkel.

Ikke bare klipp og lim fra en av de eksterne ressursene nevnt over. Se Wikipedia:Copyright for detaljene.

Det er ofte en god idé å dele inn hovedseksjonene i dine artikler med avsnittsoverskrifter. For mange emner, er en historieseksjon meget passende, som viser hvordan tenkning om konseptet har utviklet seg over tid.

Hvis forskjellige mennesker har forskjellige meninger om emnet ditt, karaktiser debatten objektivt.

Prøv å stave ordene riktig. Wikipedia inneholder ikke ennå en stavekontroll, men du kan skrive og kontrollere staving i din artikkel først i en tekstbehandler eller tekstredigeringsprogram (som i alle tilfeller er mye mer komfortabelt enn Wikipedia-tekstboksen) og lim den inn i tekstboksen. En annen mulighet er en utvidelse (slik om ieSpell for Internet Explorer eller SpellBound for Mozilla og gamle versjoner av Firefox – Firefox 2 og oppover har innebygd stavekontroll) som kan installeres i din nettleser og brukes som stavekontroll i tekstbokser.

Hold artikkelen i en encyklopedisk stil: legg til etymologi, se etter anologier, og sammenligninger. Vær objektiv: unngå personlige kommentarer, ikke bruk personlige former («jeg fant ut at...»). Stilmanualen kan hjelpe deg med norsken. Du kan poste spørsmål om norsk grammatikk og bruk på Wikipedia:Orakelet.


På slutten bør du liste referansene du bruker og de beste tilgjengelige eksterne lenkene om emnet. Disse referansene er det som gjør at Wikipedia blir den mest pålitelige ressursen den kan være.

Fagfellevurdering[rediger kilde]

Du oppfordres til å be om tilbakemelding på artikkelens kvalitet når som helst. Spør andre redaktører om deres meninger, list gjenværende saker og områder som skal forbedres på artiklenes diskusjonssider, få andre redaktører involvert. Det er best å ha en til dels velutviklet artikkel før du gjør dette, så de som gir tilbakemelding har nok å analysere.