Weddingstedt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Weddingstedt

Flagg

Våpen

Kart over Weddingstedt

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatSchleswig-Holsteins flagg Schleswig-Holstein
DistriktDitmarsken
AmtHeides omland
StatusKommune
Postnummer25795
Retningsnummer0481
Areal17,89 km²[1]
Befolkning2 349[2] (2022)
Bef.tetthet131,3 innb./km²
Høyde o.h.10 meter
Nettsidewww.amt-heider-umland.de/gemeinden/weddingstedt.html
Kart
Weddingstedt
54°14′00″N 9°06′00″Ø

Weddingstedt er en by og en kommune i Ditmarsken i Schleswig-Holstein, Tyskland. Weddingstedt hører under Heides omlands amt, og lå før 1. januar 2008 i Weddingstedts amt. Sistnevnte var oppkalt etter, og hadde sitt administrasjonssenter i, Weddingstedt. 31. desember 2008 hadde kommunen 2 303 innbyggere, hvilket gjør Weddingstedt til en av de mest folkerikeste kommunene i Ditmarsken.[3]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Weddingstedt ligger i grenseland av et typisk geestlandskap. Kommunen består av distriktene Borgholz, Waldstedt, Weddinghusen og Weddingstedt, og sistnevnte ligger om lag 5 kilometer nord for Heide. Nærheten til Heide gjør at de fleste innbyggerne i Weddingstedt pendler til nabobyen for å arbeide. Dessuten er det etablert en industripark i byen, som nyter godt av tilgangen til Bundesautobahn 23. Jernbanen passerer også gjennom kommunen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da Ditmarsken var en selvstendig bonderepublikk i middelalderen, var Weddingstedt sannsynligvis et møtested for bønder fra Norderdöfft, den nordlige delen av republikken. Sankt-Johannis-Kirche, eller Meldorfer Dom, ble oppført i Weddingstedt som Ditmarskens andre kirke, men brant ned til grunnen da Ditmarsken mistet sin selvstendighet i 1559. Kirken har siden blitt gjenoppbygd.

I 1969 ble kommunene Borgholz, Weddinghusen og Weddingstedt slått sammen til dagens Weddingstedt kommune.[4]

Kommunens våpen ble vedtatt 10. juni 1986, og viser nederst en blå vektskål på hvit bakgrunn, og over denne et Andreaskors i hvitt og sølv på rød bakgrunn.[5]

1. januar 2008 ble Weddingstedts amt slått sammen med Heidelands amt til det nye Heides omlands amt, og Weddingstedt mistet sin status som administrasjonssenter i amtet til Heide.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]