Albersdorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Albersdorf
Albersdorf museum.jpg

Flagg

Våpen

LandTyskland Tyskland
DelstatSchleswig-Holstein Schleswig-Holstein
LandkretsDitmarsken
AmtMidtre Ditmarsken
StatusKommune
Postnummer25767
Retningsnummer04835
Areal17,12 km²[1]
Befolkning3 772[2] (2021)
Bef.tetthet220,33 innb./km²
Høyde o.h.42 meter
Nettsidewww.albersdorf.de/
Politikk
BorgermesterManfred Trube (CDU)
Map
Albersdorf
54°08′44″N 9°17′15″Ø

Albersdorf er en kommune og landsby i kretsen Ditmarsken i Schleswig-Holstein i Tyskland. Den ligger nær Kielkanalen, 14 km sørøst for Heide. Stedet ble først nevnt i 1281, da under navnet Aluerdesdorpe, som betød den gamle vokterens landsby. Albertsdorf var administrasjonssentret for amtet med samme navn, som hele ti kommuner rundt byen lå under. I dag er Albersdorf en del av Midtre Ditmarskens amt.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Det er mange gravhauger fra neolittisk tid og bronsealderen i området, og disse ligger i sentrum av Ditmarsken, et skogslandskap med mange små åser. Albersdorf er i dag, i likhet med byen Büsum, et populært spa-sted, kjent for sine rene og friske luft. Derfor er Albersdorf et populært reisemål i hjertet av Ditmarsken.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Den største arbeidsgiveren i Albersdorf var Bundeswehr, med flere enn 780 arbeidsplasser, frem til den ble lagt ned i november 2007.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Det arkeologisk-økologiske senteret prøver å gjenskape kulturlandskapet fra neolittisk tid, fra godt og vel 5000 år siden. Senteret har vel 40 000 m² til rådighet, og målet er å gjenskape en gård fra tidsperioden i størrelse 1:1. I 1999 åpnet senteret en steinalderboplass der besøkende kan se hvilke teknikker som ble brukt på den tiden. I sentrum av byen finner man blant annet en spa-park med en friluftscene med plass til 2000 personer.

I Albersdorf kan man finne den eldste folkehøyskolen som fortsatt er i drift på tysk jord. Den ble åpnet da Holstein var dansk territorium. Folkehøyskoler i resten av Tyskland ble først introdusert i 1919 under dannelsen av Weimar-republikken.

I mer enn hundre år har Albersdorf feiret Pfingstvolkfest (pinsefest), en tradisjon som trekker flere tusen personer hvert år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]