Hopp til innhold

Hemmingstedt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hemmingstedt

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatSchleswig-Holsteins flagg Schleswig-Holstein
DistriktDitmarsken
AmtHeides omlands amt
StatusKommune
Postnummer25770
Retningsnummer0481
Areal16,01 km²[1]
Befolkning2 867[2] (2022)
Bef.tetthet179,08 innb./km²
Høyde o.h.10 meter
Nettsidewww.amt-heider-umland.de/gemeinden/hemmingstedt.html
Kart
Hemmingstedt
54°09′00″N 9°04′00″Ø

Hemmingstedt er en by og kommune i Ditmarsken i delstaten Schleswig-Holstein i Tyskland. Hemmingstedt tilhører Heides omlands amt, som omslutter Ditmarskens største by, Heide. I kommunen ligger et stort oljeraffineri, som er den største arbeidsplassen i området.

Hemmingstedt ligger midtveis mellom byene Heide og Meldorf. Hemmingstedt ligger nært Bundesautobahn 23 (A23), som går sørover til Hamburg. Hemmingstedt stasjon betjenes av passasjer- og godstog på Marskbanen (Marschbahn), som går fra Sylt i nord til Elmshorn i sør, hvor den møter jernbanelinjen Hamburg-Altona–Kiel.

Stedet er mest kjent for slaget ved Hemmingstedt i 1500, da ditmarskernes bondehær, ledet av Wulf Isebrand, beseiret den danske hæren, ledet av kong Hans av Danmark, Norge og Sverige og hertug Frederik av Holstein. Det til tross for at den danske hæren var tallmessig overlegen, og bestod av en rekke adelsmenn og leiesoldater fra Kalmarunionen og hertugdømmet Holstein. Danskene led store tap, og de ble drevet på flukt. Ditmarskingene skal ha kapret den opprinnelige dannebrogsfanen fra korstoget i Estland i 1219 i dette slaget, og latt den henge i kirken i Meldorf.

Sognekirken i Hemmingstedt er Mariakirken (Marienkirche) fra 1300-tallet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]