Liste over kommuner i Ditmarsken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ditmarsken i Tyskland

Liste over kommuner i Ditmarsken er en liste over byer og kommuner i kretsen Ditmarsken i delstaten Schleswig-Holstein, Tyskland. Nesten alle kommuner i Ditmarsken hører under amter (ämter), som igjen hører under kretsen (kreis), som i dette tilfellet er Ditmarsken. De to største byene i Ditmarsken er Heide og Brunsbüttel, og disse er amtsfrie byer, som gjør at de hører direkte under kretsen. Byene Friedrichskoog, Marne, Meldorf og Wesselburen mistet statusen som kretsfrie byer under omorganiseringene av amter og kommuner i perioden 1. januar25. mai 2008.

De største forandringene i sammensetningen av kommuner og amter skjedde i henholdsvis 1970 og 2008. I 1970 ble Nord- og Sør-Ditmarsken slått sammen til dagens Ditmarsken krets. Samtidig ble flere amter, som da var baserte på de gamle kirkesognene, Amt Kirchspielslandgemeinden (Amt KLG), slått sammen til noe større amter. De nye amtene fulgte fortsatt det gamle prinsippet om kirkesogn, og således var Ditmarsken i 1970 den eneste kretsen i Tyskland som fortsatt titulerte sine amt som Amt KLG. Etter 1970 var det 12 amter i kretsen. De fleste kommunene hadde vært selvstendige siden Weimarrepublikken, slik at den største forandringen på dette i 1970 ble at kommunen Sankt Michaelisdonn ble opprettet. Dessuten ble Brunsbüttel utvidet ved innlemmelser av bl.a. Brunsbüttelkoog. Ved forvaltningsreformen i 2008 ble antall amter halvert, og samtlige kommuner bortsett fra Norderwöhrden fulgte med sitt gamle amt inn i ett av de seks nye. Fortsatt er Heides omlands amt og Eiderens amt titulerte som Amt KLG. Hägen ble innlemmet i Süderheistedt den 1. januar 2009. Selv i dag følger det desentraliserte Ditmarsken det gamle prinsippet om at hver landsby skal utgjøre sin egen kommune, noe som fører til store ulikheter i folketall og areal: Fra Heide og Brunsbüttel til Marnerdeich og Bergewöhrden. Generelt sett er kommunene i Ditmarsken, både i areal og folketall, gjennomsnittlig mindre enn andre steder i Tyskland.

Kommuner (Gemeinden)[rediger | rediger kilde]

Freiedrichstraße, Heide
Büsum havn
Albersdorf museum
Raffineri i Hemmingstedt
Marne kirke
Jernbanebro ved Hochdonn
Broklandsau-elven ved Dammbrück, Fedderingen

Amtenes administrasjonssentre og amtsfrie byer er merket med grønt (merk at Heide er en amtsfri by men også administrasjonssenter i Heides omlands amt).

Kommunenavn Folketall[1] Areal Nåværende amt Tidligere amt
Albersdorf 3 470 17,13 Midtre Ditmarsken Albersdorf
Arkebek 219 6,4 Midtre Ditmarsken Albersdorf
Averlak 586 9,1 Burg-Sankt Michaelisdonn Eddelak-Sankt Michaelisdonn
Bargenstedt 943 11,9 Midtre Ditmarsken Meldorfland
Barkenholm 170 5,1 Eideren Hennstedt
Barlt 798 22,9 Midtre Ditmarsken Meldorfland
Bergewöhrden 35 2,6 Eideren Hennstedt
Brickeln 206 6,1 Burg-Sankt Michaelisdonn Burg-Süderhastedt
Brunsbüttel 12 642 65,24 Amtsfri by Amtsfri by
Buchholz 1 003 14,6 Burg-Sankt Michaelisdonn Burg-Süderhastedt
Bunsoh 796 11,7 Midtre Ditmarsken Albersdorf
Burg 4 185 11,2 Burg-Sankt Michaelisdonn Burg-Süderhastedt
Busenwurth 298 10,1 Midtre Ditmarsken Meldorfland
Büsum 4 733 8,3 Büsum-Wesselburen Büsum
Büsumer Deichhausen 355 2,87 Büsum-Wesselburen Büsum
Dellstedt 734 21,77 Eideren Tellingstedt
Delve 676 15,85 Eideren Hennstedt
Diekhusen-Fahrstedt 727 7,5 Marne-Nordsjø Marneland
Dingen 630 7,02 Burg-Sankt Michaelisdonn Eddelak-Sankt Michaelisdonn
Dörpling 614 7,82 Eideren Tellingstedt
Eddelak 1 373 9,22 Burg-Sankt Michaelisdonn Eddelak-Sankt Michaelisdonn
Eggstedt 759 12,79 Burg-Sankt Michaelisdonn Burg-Süderhastedt
Elpersbüttel 857 30,17 Midtre Ditmarsken Meldorfland
Epenwöhrden 775 13,52 Midtre Ditmarsken Meldorfland
Fedderingen 281 9,69 Eideren Hennstedt
Frestedt 374 10,32 Burg-Sankt Michaelisdonn Burg-Süderhastedt
Friedrichsgabekoog 52 8,62 Büsum-Wesselburen Wesselburen
Friedrichskoog 2 502 54 Marne-Nordsjø Amtsfri by
Gaushorn 194 6,45 Eideren Tellingstedt
Glüsing 117 4,69 Eideren Hennstedt
Großenrade 489 10,4 Burg-Sankt Michaelisdonn Burg-Süderhastedt
Groven 79 7,9 Eideren Lunden
Gudendorf 388 7,9 Midtre Ditmarsken Meldorfland
Hedwigenkoog 236 16,36 Büsum-Wesselburen Büsum
Heide 21 303 31,89 Amtsfri by Amtsfri by
Hellschen-Heringsand-Unterschaar 169 7,02 Büsum-Wesselburen Wesselburen
Helse 853 11,4 Marne-Nordsjø Marneland
Hemme 497 16,53 Eideren Lunden
Hemmingstedt 2 876 26,54 Heides omland Heideland
Hennstedt 1 957 21,94 Eideren Hennstedt
Hillgroven 75 3,6 Büsum-Wesselburen Wesselburen
Hochdonn 1 151 5,46 Burg-Sankt Michaelisdonn Burg-Süderhastedt
Hollingstedt 314 9,72 Eideren Hennstedt
Hövede 61 2,94 Eideren Tellingstedt
Immenstedt 107 3,09 Midtre Ditmarsken Albersdorf
Kaiser-Wilhelm-Koog 341 13,1 Marne-Nordsjø Marneland
Karolinenkoog 141 17,55 Eideren Lunden
Kleve 430 12,75 Eideren Hennstedt
Krempel 596 4,83 Eideren Lunden
Kronprinzenkoog 816 28,9 Marne-Nordsjø Marneland
Krumstedt 502 15,89 Midtre Ditmarsken Meldorfland
Kuden 618 11,36 Burg-Sankt Michaelisdonn Burg-Süderhastedt
Lehe 1 056 18,63 Eideren Lunden
Lieth 390 4,66 Heides omland Heideland
Linden 860 11,62 Eideren Hennstedt
Lohe-Rickelshof 2 098 5,39 Heides omland Heideland
Lunden 1 707 4,65 Eideren Lunden
Marne 5 635 4,8 Marne-Nordsjø Amtsfri by
Marnerdeich 386 1,3 Marne-Nordsjø Marneland
Meldorf 7 216 21,25 Midtre Ditmarsken Amtsfri by
Neuenkirchen 1 000 25,14 Heides omland Weddingstedt
Neufeld 605 10,14 Marne-Nordsjø Marneland
Neufelderkoog 122 9,8 Marne-Nordsjø Marneland
Nindorf 1 163 8,72 Midtre Ditmarsken Meldorfland
Norddeich 412 6,9 Büsum-Wesselburen Wesselburen
Norderheistedt 149 4,33 Eideren Hennstedt
Nordermeldorf 587 34,1 Midtre Ditmarsken Meldorfland
Norderwöhrden 287 18,47 Heides omland Wesselburen
Nordhastedt 2 784 26,56 Heides omland Heideland
Odderade 326 11,29 Midtre Ditmarsken Meldorfland
Oesterdeichstrich 275 4,64 Büsum-Wesselburen Büsum
Oesterwurth 259 14,9 Büsum-Wesselburen Wesselburen
Offenbüttel 263 14,25 Midtre Ditmarsken Albersdorf
Osterrade 412 17,09 Midtre Ditmarsken Albersdorf
Ostrohe 934 6,7 Heides omland Weddingstedt
Pahlen 1 199 10,81 Eideren Tellingstedt
Quickborn 197 6,95 Burg-Sankt Michaelisdonn Burg-Süderhastedt
Ramhusen 154 4,8 Marne-Nordsjø Marneland
Rehm-Flehde-Bargen 503 14,63 Eideren Lunden
Reinsbüttel 441 6,8 Büsum-Wesselburen Wesselburen
Sarzbüttel 710 13,39 Midtre Ditmarsken Lunden
Schafstedt 1 279 18,18 Midtre Ditmarsken Eddelak-Sankt Michaelisdonn
Schalkholz 590 12,5 Eideren Meldorfland
Schlichting 243 12,5 Eideren Albersdorf
Schmedeswurth 195 5,91 Marne-Nordsjø Marneland
Schrum 71 5 Midtre Ditmarsken Hennstedt
Schülp 426 9,27 Büsum-Wesselburen Wesselburen
Sankt Annen 314 14,87 Eideren Albersdorf
Sankt Michaelisdonn 3 501 23,06 Burg-Sankt Michaelisdonn Eddelak-Sankt Michaelisdonn
Stelle-Wittenwurth 428 10,71 Heides omland Weddingstedt
Strübbel 82 4,4 Büsum-Wesselburen Wesselburen
Süderdeich 467 6,46 Büsum-Wesselburen Wesselburen
Süderdorf 354 16,21 Eideren Tellingstedt
Süderhastedt 843 15,74 Burg-Sankt Michaelisdonn Burg-Süderhastedt
Süderheistedt 539 5,58 Eideren Hennstedt
Tellingstedt 2 697 21,1 Eideren Tellingstedt
Tensbüttel-Röst 649 19,36 Midtre Ditmarsken Albersdorf
Tielenhemme 167 12,7 Eideren Tellingstedt
Trennewurth 249 7,78 Marne-Nordsjø Marneland
Volsemenhusen 352 16,79 Marne-Nordsjø Marneland
Wallen 32 1,86 Eideren Tellingstedt
Warwerort 250 4,58 Büsum-Wesselburen Büsum
Weddingstedt 2 279 17,89 Heides omland Weddingstedt
Welmbüttel 439 7,6 Eideren Tellingstedt
Wennbüttel 87 4,54 Midtre Ditmarsken Albersdorf
Wesselburen 3 004 5,14 Büsum-Wesselburen Amtsfri by
Wesselburener Deichhausen 115 5,07 Büsum-Wesselburen Wesselburen
Wesselburenerkoog 173 21,88 Büsum-Wesselburen Wesselburen
Wesseln 1 417 3,76 Heides omland Weddingstedt
Westerborstel 106 4,14 Eideren Tellingstedt
Westerdeichstrich 848 7,48 Büsum-Wesselburen Büsum
Wiemerstedt 154 5,08 Eideren Hennstedt
Windbergen 808 17,29 Midtre Ditmarsken Meldorfland
Wolmersdorf 333 6,1 Midtre Ditmarsken Meldorfland
Wrohm 699 11,45 Eideren Tellingstedt
Wöhrden 1 262 21,77 Heides omland Heideland
Ditmarken totalt: 132 685 1 404,75

Amter (Ämter)[rediger | rediger kilde]

De nåværende amtene, deres plassering, og deres opprinnelige tyske navn:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]