Washington (Tyne and Wear)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Washington
Washington
Oversiktsbilde over Washington
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: City of Sunderland
Admin. grevskap: Tyne and Wear
Seremon. grevskap: Tyne and Wear
Status By (town)
Befolkning 53 388 (2001)

Washington er en by i grevskapet Tyne and Wear i det nordøstlige England. Den administreres som en del av City of Sunderland, og ligger omkring 16 km fra sentrum av Sunderland og omkring samme avstand fra Newcastle-upon-Tyne. Befolkningstallet var i 2001 53 388.

Washington fikk bystatus (town) i 1964, og ekspanderte da kraftig. Mange av innbyggerne er pendlere til omkringliggende byer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer fra den lokale angelsaksiske høvdingen Hwaes, hvis familie, Inga, hadde en eiendom, tun, her – derav Hwaesingatun. Man mener at det gamle rådhuset ble bygget av William de Hertburn, som flyttet til området i 1183. Han tok navn etter stedet, og kalte seg derfor ofte for William de Wessyngton. I 1539 flyttet slekten til Northamptonshire, og dokumenter fra den tiden viser at stavemåten da hadde blitt forvansket til Washtington. Det var fra denne slekten at forfedrene til George Washington emigrerte til Amerika i 1659, ironisk nok fordi de hadde rojalistiske sympatier.

Det nåværende rådhuset er fra begynnelsen av det 17. århundre, bygget i sandstein. Bare fundamentene og noen buer er igjen av det gamle.

Industri[rediger | rediger kilde]

Washingtons hovedindustrier er produksjon av tekstiler, elektronikk, biler, kjemikalier og elektriske apparater. Nissans bilfrabrikk er det største private arbeidsgiver.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Et naturreservat og et kullgruvemuseum ligger inne i byen, og Beamish utendørsmuseum ligger rett utenfor. På den nedlagte RAF Usworth-basen ligger Nord-Englands flymuseum side om side med Nissanfabrikken.