Hopp til innhold

Wareham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wareham
Wareham Quay
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktPurbeck
Admin. grevskapDorset
Seremon. grevskapDorset
StatusBy (town)
PostnummerBH20
Retningsnummer01929
Befolkning5 665 (2011)
Kart
Wareham
50°41′06″N 2°06′29″V

Wareham er en historisk markedsby og under navnet Wareham Town også et verdslig sogn i Dorset, England. Byen er administrasjonssenter for distriktet Purbeck, og ligger ved elvene Frome og Piddle, rundt 13 km sørvest for Poole. I folketellingen i 2011 hadde Wareham 2 545 husholdninger[1] og 5 665 innbyggere.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen er anlagt på et strategisk viktig punkt mellom de to elvene. De eldste gatene følger et romersk mønster, men som by ble stedet først grunnlagt i angelsaksisk tid. De eldste bygningsrestene er deler av bymuren, opprinnelig en voll som ble reist av Alfred den store800-tallet for å beskytte byen mot vikinger.

Wareham var et saksisk kongelig gravsted. Blant de fremste som ble gravlagt der er Beorthric av Wessex og Edvard Martyren. Sistnevnte ble flyttet til klosteret Shaftesbury Abbey, men kisten fra 978 som han opprinnelig ble gravlagt i er bevart i Wareham.

Etter Monmouthopprøret i 1685 var Wareham et av stedene hvor dommer Jeffreys holdt sine «blodige retterganger». De som ble dømt ble hengt fra bymuren.

I 1762 ble to tredjedeler av byen ødelagt av brann. Den ble bygget opp igjen i georgiansk stil, med rød teglsten og kalksten fra Purbeck. Man beholdt det romerske rettlinjede gatenettet. Byen er delt inn i fire deler av de to hovedveiene, som krysser hverandre i rett vinkel. Almissehusene fra middelalderen overlevde brannen, og noen av de georgianske fasadene skjuler også eldre bygninger som ble reddet.

På grunn av de begrensede mulighetene til å utvide byen, med elver og myrlandsskap på alle kanter, vokste byen lite på 1800-tallet, mens andre byer som Poole vokste kraftig.

I nærheten av byen ligger militærleiren Bovington, hvor Lawrence av Arabia døde i en motorsykkelulykke. I St. Martins kirke finnes det en skulptur av ham, og han er gravlagt på Moreton kirkegård. Hvert år legges et antall roser på graven hans, og antallet synker med én hvert år. Hva dette symboliserer er ikke kjent.

Markedet, som ble opprettet på 1400-tallet, holdes fortsatt hver torsdag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Wareham Census Town Profile» Arkivert 23. mars 2012 hos Wayback Machine.. Dorset County Council.
  2. ^ «Wareham Keyfacts» Arkivert 23. mars 2012 hos Wayback Machine. (PDF). Dorset For You Partnership.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Pitt Rivers, Michael (1970): Dorset. London: Faber & Faber.
  • Davis, Terence (1997): Wareham Gateway to Purbeck, 2. utg. dpc. ISBN 0-948699-62-0.
  • Ladle, Lilian (1986): Explore Wareham. Lady St. Mary Parochial Church Council. ISBN 0-9511365-0-X.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]