Wareham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wareham
Wareham
Wareham Quay
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Purbeck
Admin. grevskap: Dorset
Seremon. grevskap: Dorset
Status By (town)
Befolkning 5 665 (2001)

Wareham er en markedsby i Dorset, England. Byen er administrasjonssenter for distriktet Purbeck, og ligger ved elvene Frome og Piddle, i nærheten av Poole Harbour.

Byen er anlagt på et strategisk viktig punkt mellom de to elvene. De eldste gatene følger et romersk mønster, men som by ble stedet først grunnlagt i angelsaksisk tid. De eldste bygningsrestene er deler av bymuren, opprinnelig en voll som ble reist av Alfred den store i det 9. århundre for å beskytte byen mot vikinger.

Wareham var et saksisk kongelig gravsted. Blant de fremste som ble gravlagt der er Beorthric av Wessex og Edvard Martyren. Sistnevnte ble flyttet til Shaftesbury Abbey, men kisten fra 978 som han opprinnelig ble gravlagt i er bevart i Wareham.

Etter Monmouthopprøret i 1685 var Wareham et av stedene hvor dommer Jeffreys holdt sine «blodige retterganger». De som ble dømt ble hengt fra bymuren.

I 1762 ble to tredjedeler av byen ødelagt av brann. Den ble bygget opp igjen i georgiansk stil, med rød teglsten og kalksten fra Purbeck. Man beholdt det romerske rettlinjede gatenettet. Byen er delt inn i fire deler av de to hovedveiene, som krysser hverandre i rett vinkel. Almissehusene fra middelalderen overlevde brannen, og noen av de georgianske fasadene skjuler også eldre bygninger som ble reddet.

På grunn av de begrensede mulighetene til å utvide byen, med elver og myrlandsskap på alle kanter, vokste byen lite i det 20. århundre, mens andre byer som Poole vokste kraftig.

I nærheten av byen ligger militærleiren Bovington, hvor Lawrence av Arabia døde i en motorsykkelulykke. I St. Martins kirke finnes det en skulptur av ham, og han er gravlagt på Moreton kirkegård. Hvert år legges et antall roser på graven hans, og antallet synker med én hvert år. Hva dette symboliserer er ikke kjent.

Markedet, som ble opprettet i det 15. århundre, holdes fortsatt hver torsdag.