Walter av Aquitaine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den kjempende Walther. Illustrasjon i manuskript, Universitetsbiblioteket i Heidelberg

Walter av Aquitaine er en legendarisk eller mytiske konge av vestgoterne. Han figurerer under varianter av navnet «Walter» i flere episke dikt og fortellinger i ulike språk i løpet av middelalderen:

Det mest komplette teksten av disse er den andre, det latinske episke diktet Waltharius fra 800-tallet hvor Walter på egen hånd nedkjemper den burgunderske kongen Gunther (norrønt «Gunnar») og hans følge, dreper dem alle unntatt Gunther og Hagen (norrønt «Hogne»). I en roman fra 1887 figurer Walter i Joseph Victor von Scheffels Ekkehard.

Walter er ikke en historisk konge, men er basert på en historiske kjerne av de hendelser som skjedde på 400-tallet under regimet til Balti-dynastiet, etter at kong Wallia etablerte en vestgotisk kongedømme i Aquitaine i 417. Dette kongedømmet kom i konflikt og stridigheter med vandalene under deres konge Gunderik. Burgunderne ble naboer til vestgoterne etter å ha blitt forflyttet til den historiske regionen Savoie i dagens Frankrike av den romerske generalen Flavius Aëtius i år 433 i løpet av styret til Gunderik av Burgund.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Norman, F., red.: Waldere. London: Methuen, 1933. Sidene 7-13.
  • Ebert, A.: Allg. Gesch. der Lit. des Mittelalters im Abendlande (Leipzig, 1874-1887)
  • Koegel, R.: Gesch. der deutschen Literatur bis zum Ausgange des Mittelalters (vol. i., pt. 11, Strassburg, 1897)
  • Lamed, M.D.: The Saga of Walter of Aquitaine (Baltimore, 1892);
  • Symons, B.: Deutsche Heldensage (Strassburg, 1905).