Gunderik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gunderik
Født379Rediger på Wikidata
Germania
Død428Rediger på Wikidata
Sevilla
BeskjeftigelseKonge Rediger på Wikidata
Embete
  • Konge (Hasdingi, 407–428) Rediger på Wikidata
FarGodigisel
MorFlora
SøskenGeiserik
Nasjonalitetvandaler

Gunderik (født 379, død 428) var vandalenes og alanernes (407–428) konge og førte vandalene i invasjonen av det vestlige Romerriket i det 5. århundre.

Han var sønn av kong Godigisel, vandalenes konge da hans folk krysset Rhinen og grensen til imperiet på den siste dagen i 406. I løpet av det neste året hadde vandalene blitt tungt involvert i en krig med frankerne som allerede hadde slått seg ned i Gallia som allierte av romerne, og som forsøkte å holde vandalene ute. Godigisel ble drept i kampene og Gunderik etterfulgte ham.

Gunderik og hans folk krysset til slutt Pyreneene og dro inn i Hispania hvor Gunderik etablerte seg i den delen av Spania som nå er kjent som Andalucía. Den var da kjent som Vandalusia siden det ble styrt av vandalene.

Rundt 426 falt Attakes, kongen av alanerne, i et slag mot vestgoterne, og de fleste overlevende alanerne appellerte til Gunderik. Gunderik aksepterte deres krone og ble dermed konge av vandalene og alanerne.

Sent i hans styre begynte vandalene stadig oftere å brake sammen med vestgoterne, og vandalene kom ofte dårligst ut siden vestgoterne var tallmessig overlegne. Etter at Gunderik døde tidlig i 428, valgte vandalene hans halvbror Geiserik som hans etterfølger, og Geiserik etterlot Hispania til vestgoterne for å invadere det romerske Afrika.

Forgjenger:
 Godigisel 
Vandalenes konge
(407428)
Etterfølger:
 Geiserik