Calder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Calder
Calder valley hebden bridge.jpg
LandEngland England
GrevskapWest Yorkshire
Lengde72 km km
StartHeald Moor, Todmorden, Calderdale, West Yorkshire
  – Høyde400 moh.

Calder er en elv i West Yorkshire i England. Fra Wakefield har den kanalforbindelse til elven Aire, og inngår således i Aire og Calder-kanalen.

Elven har gitt navn til distriktet Calderdale.

Historie[rediger | rediger kilde]

Elven var en nøkkel for tekstilindustriens suksess i lokalområdet, og flyter gjennom et området kalt for Yorkshire Heavy Woollen District. Flere betydelige kverner ble bygget langs elvens bredder, spesielt ved Halifax, Huddersfield, Dewsbury og Wakefield, men også i de mindre områdene ved Hebden Bridge, Sowerby Bridge og Todmorden. Mange av disse strukturene eksisterer fortsatt som bygninger, men storproduksjon av garn og tekstiler har forlengst opphørt.

Elven er viktig som transportveg for råmaterialer og produktene fra kvernene, spesielt i tiden før utviklingen av annen infrastruktur som veger og jernbaneforbindelser til området. Flere steder er elven ikke navigerbar på grunn av demninger og grunt vann, og passasjer for båter ble gjort ved å kanaler slik at båtene kunne komme til vannvegen «Calder and Hebble Navigation». Arbeidet for å konstruere vannvegen, som fortsatt eksisterer, begynte overfor Wakefield i 1758.

En kjent bygning ved elven er kapellet Chantry Chapel ved Wakefield, som dateres fra midten av 1300-tallet.

Ved Wakefield er en rekke av tidligere kvernbygninger som i løpet av midten av 2000-tallet blitt oppusset for et havneområdeprosjekt som kombinerer boliger, kontorer, gallerier og offentlige rom.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]