Waal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Waal
Waal ved Nijmegen
LandNederlands flagg Nederland
ProvinsGelderland
Lengde82 km
Middelvannføring1 500 /s
StartRhinen ved Pannerden
  – Koord.   51°52′21″N 6°02′13″Ø
MunningBoven-Merwede og Afgedamde Maas ved Woudrichem
  – Koord.   51°49′15″N 5°00′17″Ø
VassdragRhinen
Kart
Waal
51°53′30″N 5°31′15″Ø

Waal er det største sideløpet til elven Rhinen. Elven renner gjennom sentrale deler av Nederland over en strekning på 82 kilometer. Ved Nijmegen er den knyttet til Maas via kanalen Maas-Waalkanaal. Ved Woudrichem møter den Afgedamde Maas (som tidligere var en del av Maas inntil kanalen Bergsche Maas ble gravd ut i 1904 og omdirigerte mesteparten av vannet herfra) og danner derfra elven Boven-Merwede. Dette er hovedfartsåren mellom Rotterdam havn og Tyskland. Nijmegen, Tiel, Zaltbommel og Gorinchem er betydningsfulle byer med direkte tilgang til elven. Waal fører 65% av den totale vannmengden i Rhinen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kart fra 1472

Navnet Waal, i romertiden kalt Vacalis, Vahalis eller Valis, senere Vahal, er av germansk opphav og er kallet opp etter de mange meandersvingene i elven (gammalgermansk wôh, «krum»).

Dagens elv viser få tegn etter disse store svingene sidan elven har blitt rettet opp i løpet av mange prosjekt fra 1700- til 1900-tallet for å forbedre elvetrafikken på elven. Noen av svingene som ikke lenger henger sammen med elven er fremldeles synlig nær elva og i flomsituasjoner blir de innimellom igjen del av elven.

Waalsvingen i Zuid-Holland[rediger | rediger kilde]

I middelalderen ble navnet Waal brukt om elven etter at den rant sammen med Maas. Denne delen heter i dag Boven-Merwede. Beneden-Merwede og den øvre delen av Noord ble også kalt Waal. Nær Hendrik-Ido-Ambacht gikk hovedløpet vestover inntil den rant sammen med elven Oude Maas nær Heerjansdam. Det siste strekket forbi Hendrik-Ido-Ambacht, mellom øyene IJsselmonde og Zwijndrechtse Waard blir fremdeles kalt Waal.[1] Elven er demmet opp i begge ender.

Broer[rediger | rediger kilde]

Jernbanebroer går over elven mellom Nijmegen og Nijmegen Lent, og mellom Zaltbommel og Geldermalsen

Vannkvalitet[rediger | rediger kilde]

Waal har svært dårlig vannkvalitet på grunn av utslipp av rå kloakk i Frankrike, Tyskland og Belgia til Rhinen.[2] Flere patogen har oppstått i elva på grunn av disse utslippene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ K. ter Laan et al. ed. (1942). Van Goor's aardrijkskundig woordenboek van Nederland (nederlands). Den Haag: Van Goor Zonen. 
  2. ^ aem.asm.org

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]