Bergsche Maas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergsche Maas
Bergsemaas.jpg
Bergsche Maas ved broen Keizersveer. Til høyre er munningen til Oude Massje. Foto: Rijkswaterstaat.

Kart over Bergsche Maas
Bergsche Maas markert med mørk blått

Lengde24,5 km
Byggeår18881904
Map
Bergsche Maas
51°43′00″N 4°56′00″Ø

Bergsche Maas (også Bergse Maas) er en 24,5 km lang kanal i Noord-Brabant i Nederland. Siden 1904 har den vært fortsettelsen av Maas fra Well og til Geertruidenberg, som kanalen har fått navnet sitt av. Bergsche Maas er den sørlige grensen til øyen Land van Heusden en Altena.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Kart fra ca 1400

I tidsrommet 1273 til 1904 gikk hovedløpet til Maas gjennom det som idag er Afgedamde Maas til Woudrichem der den sammen med Waal (hovedløpet til Rhinen) dannet Merwede. Stor vannføring i Waal førte imidlertid ofte til store oversvømmelser, og det ble i 1883 ved lov, Maasmondwet, besluttet å konstruere Bergsche Maas. Mellom 1888 og 1904, under ledelse av ingeniøren Cornelis Lely, ble Maas sperret av ved Andel og vannet ledet ned den nygravde Bergsche Maas til elven Amer ved Geertruidenberg og videre til Hollandsch Diep. Det tidligere løpet til Mass ble Afgedamde Maas («Oppdemde Maas»).

Det nye Mass-løpet følger omtrent et enda eldre (pre 1273) elveløp, som den parallelløpende elven Oude Maasje («Gamle lille Maas») nok er restene av. De små landsbyene Gansoijen og Hagoort måtte forlates som følge av byggingen av Bergsche Maas.

Vest for stedet Heusden starter kanalen Heusdensch Kanaal som forbinder Afgedamde Maas med Maas. I sør munner elven Donge ut i Bergsche Maas ved Geertruidenberg. Over Bergsche Maas er det to broer, Keizersveer ved Raamdonksveer og en ved Heusden. Ellers går det ferjer ved Dussen, Drongelen og Herpt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]