Noord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Noord
Tunnel under Noord ved Alblasserdam
LandNederlands flagg Nederland
ProvinsZuid-Holland
Lengdekm
StartBeneden-Merwede ved Dordrecht
  – Koord.   51°49′25″N 4°40′15″Ø
MunningNieuwe Maas ved Ridderkerk og Kinderdijk
  – Koord.   51°53′13″N 4°37′15″Ø
VassdragRhinen
  – ProgresjonNieuwe MaasScheurNieuwe WaterwegNordsjøen
Noord
Noord markert med mørk blått
Kart
Noord
51°51′04″N 4°39′28″Ø

Noord («Nord») er en 9 km lang tidevannselv i Zuid-Holland i Nederland. Den vestlige bredden dannes av øya IJsselmonde og den østlige bredden av Alblasserwaard.

Noord er en sterkt trafikkert vannvei mellom Beneden-Merwede/Oude Maas ved Dordrecht og nordsiden av Ridderkerk der Noord og munningen til Lek danner Nieuwe Maas. Elven pleide å bli regnet som en del av elven Merwede, men mistet dette navnet etter hvert. Tidligere var det mange skipsbyggerier langs Noord. Retningen på elven er tidevannsavhengig. Ved Hendrik-Ido-Ambacht går et lite sideløp, Rietbaan, parallelt med Noord. Mellom dem ligger øya Sophienpolder. Ved Rietbaan er det flere opphoggerier.

Broen over Noord ved Alblasserdam ble bygget i 1939 som en følge av riksveiplanen av 1927. Denne var en del av riksvei 15 (A15) inntil 1992 da Noordtunnelen ble åpnet. Broen brukes fremdeles til lokaltrafikk. Mellom Alblasserdam og Papendrecht går jernbanelinjen Betuwelinjen gjennom Sophientunnelen under Noord, Sophienpolder og Rietbaan. Totalt er denne tunnelen over 8 km lang.

Langs Noord ligger følgende steder: Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Alblasserdam, Kinderdijk og Ridderkerk.

Oversikt over Rhinen-Maasdeltaet, viser Noord (k) og IJsselmonde (9).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]