Vryburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vryburg
Vryburg
LandSør-Afrika Sør-Afrika
ProvinsBokone Bophirima
StatusBy (town)
Befolkning48 200 (?)
Høyde over havet1 202 meter
Beliggenhet

Vryburg
26°57′00″S 24°44′00″Ø

Vryburg («fri borg») er en stor agrikulturell by i provinsen Bokone Bophirima i Sør-Afrika.

Den ligger halvveis mellom Kimberley (hovedstaden i Noord-Kaap) og Mahikeng (hovedstaden i Bokone Bophirima). Det ligger ved Cecil Rhodes' store nordlige jernbane som gikk fra Cape Town gjennom Kimberleys diamantfelter, Vryburg, Mahikeng og nordover forbi Victoriafallene. Den ligger også ved N14 som går fra Gauteng i sørvestlig retning gjennom Vryburg, Kuruman og Upington til gruvebyen Springbok i nordvestlige Kapp. Denne veien forbinder Gauteng med Namibia.

Townshipet Huhudi (setswana: «rennende vann») ligger rett sør for byen. Utdanningsinstituttet Tiger Kloof ble satt opp sør for byen av London Missionary Society i 1904. Steinkirken på området er et nasjonalt monument.

Da republikken Stellaland ble etablert i 1882, ble Vryburg dens hovedstad. G.J. van Niekerk var dens første og eneste president. Britene tok byen i 1885 og førte området inn i Britisk Bechuanaland som igjen ble del av Kappkolonien i 1895. Under andre boerkrig bygget britene en konsentrasjonsleir her for å huse boerkvinner og barn. Kappkolonien ble Kapp-provinsen i 1910, en av de fire provinsene i Unionen Sør-Afrika og senere Republikken Sør-Afrika. Da ni provinser ble etablert i 1994, ble byen del av provinsen Bokone Bophirima.

Vryburg er Sør-Afrikas største kjøttproduserende distrikt, og Hereford–kveget er det mest populære. Det kalles noen ganger «Sør-Afrikas Texas». Mais og peanøtter er viktige avlinger som blir produsert i distriktet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]