Rustenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Rustenburg
Rustenburg
Gatemarked i Rustenburg
LandSør-Afrika Sør-Afrika
ProvinsNorth West
StatusBy (city)
Grunnlagt1851
Befolkning107 909 (2010 (anslag))
Høyde over havet1 170±1 meter
NettsideNettside

Rustenburg (afrikaans og nederlandsk: Hvilebyen) er en by med 107 909 innbyggere, som ligger ved foten av fjellet Magaliesberg i North West province i Sør-Afrika. Byen har to av Sør-Afrikas (og dermed også verdens) største platinagruver i nærheten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bakofengstammen[rediger | rediger kilde]

Hoveddelen av befolkningen tilhører tswana-stammen, mange av disse tilhører undergruppen bakofeng, som er organisert som Royal Bafokeng Nation. En tidligere konge av bakofengstammen hadde kjøpt opp farmer i området og gjort stammen til en betydelig grunneier. Det forplikter for eksempel gruveselskapene til å betale den for platinautvinningsrettighetene. Stammen eier også idrettsanlegget der kampene i fotball-VM 2010 fant sted. Stammens penger brukes til utdanning av stammens barn og andre medlemmer, infrastrukturtiltak med mer.

Annen historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt av Voortrekkere forholdsvis tidlig i 1851 som sentrum for lokale farmere. I 1863 kjøpte Boerleder og senere president for den Den sørafrikanske republikken Transvaal Paul Kruger fem mål i Rustenburg og etablerte sin farm Boekenhoutfontein.

Fotball-VM 2010[rediger | rediger kilde]

For VM i fotball 2010 ble Royal Bafokeng Stadium bygget i den nordlige delen av byen. Fem kamper i gruppespillet og en åttendedelsfinale ble spilt der..

Kjente innbyggere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]