Arne Benoni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arne Benoni
Født 24. mai 1951 (65 år)
Napp i Lofoten
Yrke artist, gitarist, låtskriver
Nasjonalitet Norge Norge
Sjanger Country
Instrument vokal, gitar
Aktive år 1982–
Plateselskap Universal
Nettsted www.arnebenoni.com

Arne Benoni (egentlig Arne Benonisen) (født 24. mai 1951Napp i Flakstad) er en norsk countryartist.

Lofoten - drømmen om Jim Reeves

Benoni vokste opp i en musikkglad familie. Han elsket musikk. I svært unge år yndet han å lytte til både opera og klassisk musikk, og via Ønskekonserten kom Jim Reeves, Don Gibson og Johnny Cash inn i hans liv. Benoni fant ut at countrymusikken var noe for ham. Han begynte å opptre i 1965 sterkt inspirert av sitt idol, Jim Reeves. Benoni kom fra en familie der de fleste var fiskere. Faren, Arthur Benonisen, var skipper på et fraktefartøy og junior fulgte i farens fotspor. Som ung ektemann og tobarnsfar klarte han å jobbe seg opp og skaffet seg sin egen skute og tok kystskipper-sertifikat. Hans karriere stoppet imidlertid ikke med sjølivet.

Fra Bodø til Wembley

I 1982 ble Benonis ekteskap oppløst. Året før spilte han på et hotell utenfor byen sammen med kameraten Arnt Stefansen (nå kjent utenlandskorrespondent for NRK TV). Stefansen var også freelancejournalist og skulle lage en reportasje fra et nytt platestudio i Bodø. Benoni ble med, og kom i kontakt med Asbjørn «Asa» Krogtoft. Fra dette møtet til Benoni var i full sving med å produsere sin første LP, Blue Boy, gikk det kun et par dager. På nyåret 1982 kom Arne Bendiksen inn i bildet og det var han som sendte Arne Benonisens første LP ut på markedet.

Materialet på Blue Boy var Amerikanske coverlåter, noen i norsk gjendiktning av artisten, som også skrev to helt nye sanger. Blue Boy ble utgitt i 1982.

Benonisen gikk i studio i Januar 1983 med en del coverlåter og noen nye låter, blant annet «Feil Mann» som Krogtoft skrev. Den andre LP-en fikk tittelen: Looking for love og kom i september 1983, med release på Svalbard.

I 1984 ble Benoni invitert til å delta på den årlige countryfestivalen på Wembley i London. Det var nå han tok navnet Arne Benoni. Han ble invitert tilbake i 1985 og i 1989. Året etter besluttet Mervyn Conn å legge ned festivalen.

Lofotsheriffen

I 1987 kom Benonis tredje LP med tittelen Lofotsheriffen. Platen hadde tolv spor, og ti av disse hadde norske tekster. Benoni hadde laget så å si alt materialet på den tredje platen selv, og produserte den i samarbeid med gitaristen Jan-Ove Hommel.

De to første LP-ene ble produsert i Bodø, den tredje LP-en ble produsert i Bergen, mens hans fjerde album ble produsert i Nashville. Det fjerde albumet markerte at han var i ferd med å bli en internasjonal artist på alvor.

Nashville - Leo Jackson - Terry McMillian - Jim Reeves - Jim Pierce

Under innspillingen av Made in Nashville, kom Benoni i kontakt med country-storheter som Leo Jackson og Terry McMillan. Jackson hadde vært Jim Reeves' gitarist, men hadde i likhet med McMillan sluttet «på veien» og livnærte seg som «top session player» i byen. Da det ble spørsmål om å lage et album nummer to i Nashville, ble Jim Pierce, som styrte plateselskapet Round Robin Records, kontaktet for å bli manager og hjelpe til med utgivelse i USA. I samarbeid med Leo Jackson og Jim Pierce produserte Benoni albumet On Easy Street som ble utgitt i 1989. Dette albumet inneholdt kun originale låter og ble en døråpner til det amerikanske markedet.

I tillegg til å lage Made in Nashville og On Easy Street, ble platen Kystcountry produsert til inntekt for Redningsselskapet.

Internasjonalt gjennombrudd - Distant Accords Award (Emmy Award)

1989 ble Benonis gjennombruddsår i internasjonal sammenheng. I oktober ble Benoni invitert til Nashville av organisasjonen IMOF (International Marketplace Of Festivals) for å opptre foran 120 000 mennesker, og motta Distant Accords Award som kan sammenlignes med Emmy Award i USA.

Grand Ole Opry - Dottie West

I 1990 ble han invitert til å opptre på Grand Ole Opry i Nashville. Dottie West, for øvrig den første kvinnelige countryartist som fikk Grammy Award, sang duett med Arne på balladen As for Me. Dette ble hennes siste studioinnspilling før hun omkom i en trafikkulykke på vei til en opptreden på Grand Ole Opry i Nashville, den 4. september i 1991.

Plasseringer på Billboard og Cash-Box

I perioden 1989–1992 oppnådde flere av Benonis plater fine plasseringer på «Billboards Country HOT100 liste» og på "Cash-Box" sine lister, og han deltok i flere landsdekkende TV-show i USA.

 • Southern Lady
 • If I Live To Be A Hundred
 • Easy Street
 • If It Wasn't For Love

«»På Norske veier«»

I 1992 ble Benoni overtalt av Polygram Norge (mot Jim Pierce's ønske) til å gi ut et nytt album med norske tekster. Albumet fikk tittelen På Norske Veier. Albumet ble produsert i Nashville, og koristene sang etter lydskrift under ledelse av Arne's bandleder, Hugo Risan.

Leo Jackson - Arne Benoni med litt røffere country

I 1994 gikk Benoni tilbake til engelskspråklig materiale og ga ut albumet Here and Now som besto av «tøffere» nye originallåter. Kun produsent og gitarist Leo Jackson fulgte med på dette prosjektet, som også innebar skifte av studio.

Arne Benoni med Jim Reeves "Blue Boys"

I 1998 realiserte Benoni en gammel drøm om å lage en plate med utelukkende Jim Reeves-låter sammen med noen av de originale musikerne fra Reeves' band, The Blue Boys. Albumet ble kalt Arne Benoni With Jim Reeves’ Blue Boys. Pianisten Bunky Keels fikk slag da innspillingen startet, og til tross for at legene sa at han aldri ville komme seg ut av senga, stilte han i studio noen måneder senere og fullførte jobben! Bunky spilte B3 orgel og saksofon med Reeves, men var en fremragende pianist.

Suksess i Danmark

Albumet One Life Stand ble utgitt i 2001. Året etter dette ble Benoni invitert til Danmark via CB & OLE B Booking. Benoni opptrådte på alt fra små nattklubber til store festivaler. Han blir stadig invitert tilbake til Danmark.

Eget innspillingsstudio

I 2003 åpnet Benoni og en businesspartner et musikkstudio i Sandefjord. Via dette firmaet hjelpes artister frem i musikkbransjen.

Lynn Anderson (artisten bak låten "Rose Garden"

På albumet «I'm comming home» synger Benoni tre duetter med Lynn Anderson. Vennskapet mellom Anderson og Benoni oppsto da de opptrådte på Wembley Country Festival på slutten av åttitallet. Lynn Anderson og Arne Benoni hadde en turnè sammen sommeren 2008 som samlet et stort publikum. I Breim ble det satt publikumsrekord med 13.000 tilhørere på countryfestivalen. Arne har 6 selvskrevne låter på "I'm coming home", en av Ozzy Osbournee og en av Magne Furuholmen (AHA). På innspillingen deltar A-team musikere fra Music City USA.

Fremover

Få norske artister kan vise til samme nasjonale og internasjonale merittliste som Arne Benoni med sine 31 år i country musikkens tjeneste, og utallige konserter i USA og Europa. Dette i flere duetter sammen med kjente stjerner som Patsy Cline, Dottie West, Lori Brooks, Lynn Anderson og Jim Reeves. Hans samarbeid med Leo Jackoson, som nå har gått bort, var unikt. Blant annet ved at Leo lærte ham å spille noe av sine unike velklingende gitar licks. Et samarbeid som også ledet til at Arne Benoni kunne få sin drøm oppfylt med å spille med Jim Reeves' "Blue Boys". I dag har Arne utarbeidet 3 konsertrepertoar som han "elsker" å spille for lyttende publikum i ulike sammenheng (kulturhus, teater, skoler, på puben før dansen starter m.m.):

 • "Jim Reeves - mennesket og musikken"
 • "En vandring i countrymusikkens historie"
 • "En annerledes julekonsert"

Diskografi[rediger | rediger kilde]

 • Blue Boy - 1982
 • Looking For Love – 1983
 • Country Music done my way – 1986 (Kassett)
 • Lofotsheriffen – 1987
 • Made In Nashville – My Tribute To Jim Reeves -1988
 • On Easy Street – 1989
 • Kystcountry – 1989 (kassett)
 • As For Me – 1990
 • A Merry Christmas From Arne Benoni – 1990
 • På norske veier – 1992
 • Here And Now – 1994
 • Arne Benoni With Jim Reeves’ Blue Boys – 1998
 • One Life Stand – 2001
 • If I Live To Be A Hundred (18 Favorites) – 2003
 • Country Caravan – 2004
 • Some Old And Some New – 2007
 • I'm Coming Home – 2007

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]