Vologases I av Parthia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Vologases I av Parthia

Vologases I av Parthia hersket over det parthiske imperiet fra rundt 51 til 78. Han var sønn av Vonones II med en gresk konkubine, og etterfulgte sin far i 51. Han gav kongedømmet Media Atropatene til sin bror Pacorus II og okkuperte Armenia for en annen bror, Tiridates. Dette førte til en lang krig med Romerriket (5463) som ble dyktig ført av den romerske generalen Corbulo.

Makten til Vologases ble svekket av et angrep av dahan- og sakan-nomader, et opprør blant hyrkanerne og tronraningen til hans sønn Vardanes II. Ifølge Josefus ble han hindret fra å angripe vasallkongen av Adiabene av en invasjon av østlige nomader. Til slutt ble fred inngått, der Tiridates ble anerkjent som konge av Armenia, men han måtte være vasall av romerne. Han reiste til Roma, hvor keiser Nero gav ham kronen. Fra da av hersket arsakide-dynastiet i Armenia under romersk herredømme.

Vologases var fornøyd med dette resultatet og æret Neros minne, selv om han hadde gode relasjoner med Vespasian også, som han tilbød en hær på 40 000 bueskyttere i krigen mot Vitellius. Kort tid etterpå invaderte alaniene, en stor nomadestamme på den andre siden av Kaukasus, Media og Armenia. Vologases appellerte forgjeves om hjelp fra Vespasian. Det virker som de persiske tapene i øst heller ikke kunne repareres, Hyrkania forble et uavhengig kongedømme. Vologases døde rundt 78 og ble etterfulgt av sin sønn Vologases II.

Hans styre var preget av en valgt reaksjon mot hellenismen. Han bygde Vologesokerta (Balashkert) i nabolaget til Ktesifon med hensikten om å trekke innbyggerne fra den greske byen Seleukia dit. En annen by han grunnla var Vologesias på en kanal fra Eufrat, sør for Babylon (nær Hira). På noen av sine mynter dukket hans initialer opp med arameiske bokstaver.


Forgjenger:
 Vonones II 
Konge av Parthia
(5178)
Etterfølger:
 Vologases II