Det arameiske alfabetet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tospråklig gresk og arameisk inskripsjon av den mauriske keiser Ashoka den store ved Kandahar (dagens Afghanistan) på 200-tallet f.Kr.

Det arameiske alfabet er et alfabet som utviklet seg fra det fønikiske alfabetet, og som er gjenkjennelig som en egen skrift fra omkring 700 f.Kr. Det er utgangspunktet for nesten alle moderne skriftsystemer i Midtøsten og muligens også for mange skriftsystemer i Øst-Asia. Alfabetet er bygd opp av konsonanter, men noen av disse kan også stå for lange vokaler (matres lectionis).

Det arameiske alfabetet ble utbredt etterhvert som det arameiske språket erstattet sumerisk som lingua franca i store deler av Midtøsten, og etterhvert som dette språket ble offisielt språk i det nyassyriske rike og i Akamenide-dynastiet. Av moderne skriftsystemer ligner det hebraiske alfabetet mye på den offisielle arameiske skriften fra 400-tallet f.Kr. Både utvalget og utformingen er svært like.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Byrne, Ryan. “Middle Aramaic Scripts.” Encyclopaedia of Language and Linguistics. Elsevier. (2006)
  • Daniels, Peter T., et al. eds. The World's Writing Systems. Oxford. (1996)
  • Coulmas, Florian. The Writing Systems of the World. Blackwell Publishers Ltd, Oxford. (1989)
  • Rudder, Joshua. Learn to Write Aramaic: A Step-by-Step Approach to the Historical & Modern Scripts. n.p.: CreateSpace Independent Publishing Platform, 2011. 220 pp. ISBN 978-1461021421 Includes a wide variety of Aramaic scripts.
  • Ancient Hebrew and Aramaic on Coins, reading and transliterating Proto-Hebrew, online edition. (Judaea Coin Archive)
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.