Hopp til innhold

Sanabares av Partia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sanabares
Konge av Partia
Død65Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseAnti-king Rediger på Wikidata
EktefelleUkjent
NasjonalitetIran
Annet navnΣαναβαρησ
Regjeringstidca. 5065 e.Kr.

Sanabares (gresk: Σαναβαρησ) var en rivaliserende konge av Partia fra ca. 50 og til 65.

Svært lite er kjent om ham eller hans tid som konge av deler av Partia, bortsett fra en del mynter som bevitner at han ble oppfattet som en konge (blant flere) i Partia.[1] Han hadde hovedstad i oldtidsbyen Merv i det sørøstlige Turkmenistan og ved Silkeveien. Ved å kontrollere handelen langs Silkeveien mot øst og vest hadde byen, og dens konge, en del makt. Om han ikke tilhørte den kongelige arsakidedynastiet, kan han ha vært en lokal satrap (guvernør) som så muligheten for etablere sin uavhengighet som konge en gang rundt 50. Det er kjent at i år 51 døde Gotarzes II og den neste kongen, den aldrende Vonones II, døde noen måneder senere. Man kan anta at i denne urolige tid var det vanskelig å etablere autoritet over hele Partia og dens mange provinser.

Etter de nevnte kongene, var Sanabares rivaliserende konge til Vologases I (styrte 51–78) og Vardanes II (styrte 55–58). Det er ingen informasjon om skjebnen til Sanabares, kun at det ikke finnes mynter etter ham i tiden etter ca. 65.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Chiesa, F. (1982): «Osservazione sulla monetazione Indo-Partica. Sanabares I e Sanabares II incertezze ed ipotesie» i: Festschrift Herbert A. Cahn zum 70. Geburtstag, München, s. 15-22.


Autoritetsdata