Linares-turneringen i sjakk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Den årlige Linares-turneringen i sjakk arrangeres vanligvis i månedsskiftet februar/mars. Navnet er hentet fra byen Linares i Jaén-provinsen i Andalucia, Spania, der mesterskapet holdes. Turneringen ble i årene 2006, 2007 og 2008 kalt Linares-Morelia-turneringen ettersom første del ble avviklet i Morelia, Mexico. I 2009 foregår igjen alt i Spania.

Mesterskapet blir noen ganger betegnet som sjakkens svar på Wimbledonturneringen innen tennissporten eller Tour de France innen sykkelsporten. Dette er en av de aller sterkeste årlige turneringene, sammen med Corus-turneringen og Dortmund-turneringen.

Mesterskapet, som sponses av Luis Rentero, ble første gang arrangert i 1978. På den tiden var det ikke et elitemesterskap, og ble vunnet av den relativt ukjente svenske spilleren Jaan Eslon. Etter påfølgende års turnering, ble det holdt hvert andre år fram til 1987. Dette året ble det ikke arrangert noen turnering, fordi Linares var stedet for kandidatfinalene i Sjakk-VM. Siden 1988 har Linares-turneringen blitt arrangert hvert år med unntak av 1996, da kvinnenes verdensmesterskap ble holdt.

Tidligere vinnere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]