Vjazma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hodegetria-kirken er en av tre store tre-spirede kirker i verden, de to andre er bevart i Uglitsj og Moskva.
Spasskajatårnet er det eneste tårnet som er igjen av byens middelalder-kreml.
Et monument til minne om den russiske seieren over Napoleon.
Vjazmas byvåpen
Denne artikkelen er om byen Vjazma. For elva med samme navn, se Vjazma (elv).

Vjazma (russisk: Вя́зьма) er en by i Smolensk oblast i Russland. Den ligger ved elva Vjazma, rundt 155 km øst-nordøst for Smolensk. Innbyggertall: 57 545 (folketelling 2002).

Historie[rediger | rediger kilde]

Gjennom hele sin turbulente historie har byen forsvart Moskva mot angrep fra vest.

Middelalderhistorie og monumenter[rediger | rediger kilde]

Vjazma ble første gang nevnt i en krønike under året 1239, men det antas at bosetningen er betydelig eldre. På den tid tilhørte byen en sidegren av Rurikidehuset Smolensk. I 1403 ble byen erobret av Litauen. I 1494 ble Vjazma tatt av Storfyrstedømmet Moskva og omgjort til en festning, hvorav kun et enkelt tårn fortsatt finnes. To viktige klostere ble utstyrt med steinkirker, herunder en sjelden tre-spiret kirke dedikert til Vår Frue av Smolensk (Hodegetria) og innviet i 1638. En portkirke i samme kloster er fra 1656, og byens katedral ble fullført i 1676. Øvrige kirker er stort sett bygget i barokk stil.

Slaget ved Vjazma[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel for dette avsnittet: Slaget ved Vjazma.

Under Napoleons felttog i Russland i 1812, fant det 22. oktober 1812 sted et slag nær Vjazma, mellom den franske hæren (opp til 37 000 soldater) under retrett og den russiske armeen (25 000 mann). Fortroppen av den russiske hæren under kommando av generalløytnant Mikhail Miloradovitsj og en kosakkenhet under general Matvej Platov angrep baktroppkorpset til marskalk Louis Nicolas Davout øst for Vjazma og avskar hans retrettrute. Med hjelp fra armeene til Eugène de Beauharnais og Józef Antoni Poniatowski klarte Davout å bryte rekkene i den russiske hæren. De franske styrkenes forsøk på å holde høydene ved Vjazma og byen selv mislyktes imidlertid. Om kvelden 22. oktober inntok russerne Vjazma, som var blitt satt i brann av franskmennene. Den franske hæren mistet 6000 mann i slaget, og 2500 soldater var blitt tatt til fange. Russerne mistet rundt 2000 mann.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under den Andre verdenskrig ble Vjazma igjen en slagmark, denne gang mellom Den røde armé og Wehrmacht, under Slaget om Moskva. Vjazma var okkupert av den tyske hær mellom 7. oktober 1941 og 12. mars 1943. Mesteparten av byen ble ødelagt, og gjenoppbygd etter krigen.

Økonomi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Vjazma er i dag et stort jernbaneknutepunkt på WarszawaMoskva-banen, med forbindelser til St. Petersburg, Kaluga og Brjansk. I byens næringsliv dominerer næringsmiddel- og lysindustri, og det finnes også en mekanisk fabrikk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 55°12′57″N 34°18′27″Ø