Vilhelm Dons

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vilhelm Dunker Dons»)
Vilhelm Dons
Født14. juni 1868[1]Rediger på Wikidata
Død23. jan. 1908[1]Rediger på Wikidata (39 år)
BeskjeftigelseJurist Rediger på Wikidata
EktefelleElla Anker (1892ukjent)[1]
SøskenMargrete Kjær
Kathrine Lie
Ragna Thiis
NasjonalitetNorge

Vilhelm Dunker Dons (født 14. juni 1868 i Stavanger, død 23. januar 1908 i Léopoldville i Kongo) var en norsk jurist. Dons hadde litterære interesser, og spilte en viss rolle i kretsen av nyromantikere på begynnelsen av 1890-tallet. Han fikk også utgitt noen få dikt selv.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Vilhelm Dons var sønn av presten Fredrik Christian Dons (1836–1885) og Ebba Johanna Ullmann (1843–1908). Han hadde fire søsken, blant dem Ragna Thiis, gift med Jens Thiis, Margrete Kjær, gift med Nils Kjær og Kathrine Lie, gift med Erik Lie. Selv var han gift med journalisten, forfatteren og kvinnesaksforkjemperen Ella Anker (1870–1958), som var datter av Herman Anker og søster av Katti Anker Møller. De ble skilt i 1907, og hadde ingen barn.

Ved Vilhelm Dons' fødsel var faren sekretær ved Det norske Missionsselskab i Stavanger, men han flyttet i 1875 til Tromsø, hvor han var stiftsprost. Fra 1882 var han redaktør for en avis i Trondhjem. Etter hans død i 1885 flyttet moren og barna til Kristiania, hvor hun slo seg ned i Rosenborgbakken, på hjørnet av Bogstadveien, hvor P. Chr. Asbjørnsen hadde bodd før. Her førte hun et åpent hus for unge litterater. Dons-familiens hjem kom til å bli et slags arnested for nyromantikken.

Dons gikk ut av Gjertsens skole i Kristiania i 1886 med laudabilis præ ceteris, og ble cand. juris i 1891. I 1890 var han formann i Studentersamfundet, enda han fremdeles var student. Tidligere hadde formannen som regel vært en litt eldre mann.

Dikter, jurist[rediger | rediger kilde]

I morens stuer samlet han sine jevnaldrende venner, Sigbjørn Obstfelder, Tryggve Andersen, Andreas Jynge, Jens Thiis og Vilhelm Krag, de unge nyromantikerne. Som formann i Studentersamfundet banet han også vei for nyromantikken på et samfunnsmøte da Jens Thiis leste opp Samfundsavisens C-nummer med Vilhelm Krags dikt «Fandango». Han fikk også selv noen dikt på trykk i Samtiden. Senere skrev han sammen med Hjalmar Christensen og Hugo Mowinckel en parodi på nyromantikerne, diktsamlingen Rythmeskvulp (1895).

Som ung jurist arbeidet Dons hos regjeringsadvokat Lasson, før han begynte som overrettssakfører i Kristiania i 1893 og ble høyesterettsadvokat i 1898. I 1896 deltok han i en landbrukskommisjon nedsatt av Stortinget, og ble i 1900 ansatt som konsulent i det nyopprettede Landbruksdepartementet. Han ble ekspedisjonssjef i 1902.

I 1906 ble Dons utnevnt til Norges konsul i Rio de Janeiro. Året etter flyttet han til Kongo for å overta en stilling som dommer. Han døde i en ulykke på en elvebåt i 1908.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]