Andreas Jynge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andreas Jynge
Andreas Grimelund Jynge.jpg
Født3. september 1870[1]
Død13. juni 1955 (84 år)
Barn Ester Horn, Gert Jynge
Beskjeftigelse Litteraturkritiker, lyriker
Nasjonalitet Norge

Andreas Grimelund Jynge (født 3. september 1870 i Skien, død 13. juni 1955) var en norsk dikter og embetsmann, blant annet byråsjef i Arbeidsdepartementet (fra 1912) og jernbanedirektør (1919–37).

Andreas Jynge utga to diktsamlinger, "Viser og Vers"(1896) med dikt for barn og "Egne veie"(1903) . Blant hans mest kjente dikt er Mot kveld (Alle de duggvaate blomster...), og Efter en Sommerfugl, begge tonsatt av Agathe Backer-Grøndahl. Agathe Backer Grøndal satte toner til en rekke av hans dikt. Han ga i 1947 ut novellesamlingen "Hester i fjellet". Han var aktiv i Norsk Travselskap, som informasjonssekretær og stambokfører,og var slik med på å redde den gamle norske kaldblodshesten. Han skrev om hest i "Våre hester", foruten diverse småstykker.

Han var også aktiv når det gjaldt bildende kunst, og var en periode formann i Oslo Kunstforening 1928–30, men fraba seg gjenvalg da han fikk motbør i styret om forhandlinger med det nybygde "Kunstnernes hus" i Oslo.

Andreas Jynge var sønn av overlærer ved Hamar katedralskole, Anton Henrik Jørgen Hirschholm Jynge og Augusta Johanne Grimelund, og dattersønn av biskop i Nidaros Andreas Grimelund. Han var gift med Esther Lind Jynge. De hadde to barn, Ester Horn, gift med Kristian Horn, og Gert Jynge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sigurd Willoch: Kunstforeningen i Oslo 1836-1936, Oslo, 1936.