Videodrome

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Videodrome
Nasjonalitet Canada Canada
Språk Engelsk
Regissør David Cronenberg
Manus David Cronenberg
Produsent Claude Héroux
Medvirkende James Woods
Deborah Harry
Sonja Smits
Peter Dvorsky
Leslie Carlson
Jack Creley
Sjeffotograf Mark Irwin
Klipp Ronald Sanders
Filmselskap Universal Studios
Utgitt Canada 1983
Norge 1984 (video)
Lengde 89 min
Aldersgrense 16 år Norge (klippet videoversjon fra 1984)
Budsjett $5,952,000 (estimat)
IMDb

Videodrome er en kanadisk mystery, fantasy og sciencegrøsser fra 1983 regissert av David Cronenberg. Hovedrollene spilles av James Woods og Deborah Harry.

Handling[rediger | rediger kilde]

Max Rem (James Woods) leder kabelfjernsynskanalen Kanal 83. For å kunne hevde seg i konkurransen med alle de andre tilbudene på dette markedet, har han funnet ut at det er nødvendig å satse mer utradisjonelt, og stasjonen sender programmer med både mykporno og vold. Men han er stadig på jakt etter ny og kraftigere kost. En dag blir han gjort oppmerksom på noen signaler som er fanget opp fra en satellitt med bilder av vold og tortur. Programmet kommer fra Pittsburgh og heter Videodrome. Max blir interessert i å komme i kontakt med produsenten, men blir advart, blant annet av agenten Marsha.
Max venninne Nikki (Deborah Harry) blir også interessert og reiser til Pittsburgh for å være med i programmet. Da får Max vite at volden og torturen er ekte, at det dreier seg om såkalt «Snuff-film». Samtidig med dette blir han dratt lenger og lenger inn i en bevissthet som gjør det stadig vanskeligere for ham å skille mellom fantasi og virkelighet. Han dras sakte inn i en fantasiverden der de mest bisarre hendelser trer frem, og det blir etterhvert klart at manipulerte tv-bilder har plantet disse halusinasjonene i ham.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Videodrome ble i 1984 av Brussels International Festival of Fantasy Film kåret til årets science-fiction film. Cronenberg vant samme år prisen for beste regi ved den kanadiske Genie Award.

Filmen regnes av mange som en kult-film. Filmen berører mange kategorier og fremstår også som temmelig surrealistisk i sin form etterhvert som handlingen går fremover.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]