Cosmopolis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cosmopolis
Generell informasjon
SjangerDrama - Thriller
Utgivelsesår2012
Prod.landCanadisk - Fransk
Lengde109 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDavid Cronenberg
ProdusentPaulo Branco
Martin Katz
ManusforfatterDavid Cronenberg
Basert påDon DeLillos roman med samme navn
MusikkHoward Shore
SjeffotografPeter Suschitzky
KlippRonald Sanders
Foran kamera
MedvirkendeRobert Pattinson
Annen informasjon
Filmformat1,85:1 / 35 mm (spherical)
Prod.selskapAlfama Films
Prospero Pictures
Premiere25. mai 2012 (Frankrike)
8. juni 2012 (Canada)
21. november 2012 (Oslo Filmfestival)
23. januar 2013 (Norge) (DVD) [1]
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Cosmopolis er en canadisk drama-thriller fra 2012 regissert av David Cronenberg. Den er basert på romanen med samme navn av Don DeLillo. Hovedrollen spilles av Robert Pattinson.

I 2012 var filmen med i konkurransen om Palme d'Or på filmfestivalen i Cannes, og mottok blandede reaksjoner fra kritikerne.

Filmen handler om en milliardær som bare skal ha en hårklipp, men som i løpet av turen dit i sin limousin gradvis ser sin egen verden falle sammen.

Den fikk ikke ordinære visning på kino i Norge, men ble utgitt på DVD i 2013. VGs anmelder gav de terningkast to.[2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Eric Packer er en 28 år gammel valuta-spekulant og kapital-forvalter som reiser gjennom Manhattan midt i trafikkork til hans toppmoderne limousin. Packer er gift med sin kone, Elise, men har likevel sex med to andre kvinner i løpet av dagen. Når en dag med dårlige spekulasjoner på askje-markedet ødelegger en stor del av rikdommen hans, velger Elise å ta ut skilsmisse. Anti-kapitalistiske aktivister protesterer i gatene. De erklærer blant annet: "Et spøkelse hjemsøker verden: kapitalismens spøkelse" som var en linje fra Det kommunistiske manifest. De tegner graffiti på Packers limousin.

I tillegg får Packer vite at en leiemorder er ute etter å drepe ham, men han virker påfallende uinteressert i hvem som egentlig står bak. I bilen hans utfører en doktor sin daglige medisinske kontroll. Eric er bekymret for legens oppdagelse av at han har problemer med prostata.

Når videre valuta-spekulasjoner utsletter det meste av formuen hans, begynner hans verden å gå fullstendig i oppløsning. Til slutt dreper han livvakten sin, før han reiser til sin foretrukne frisør som gir Eric pistolen sin. Eric følger en vei mot ytterligere selv-ødeleggelse, og besøker sin potensielle morder, en tidligere ansatt i firmaet hans.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Robert Pattinson.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]