Scanners

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Scanners
Nasjonalitet Canadisk
Språk Engelsk
Sjanger Science fiction - Grøsser
Regissør David Cronenberg
Manus David Cronenberg
Produsent Claude Héroux
Medvirkende Jennifer O'Neill
Stephen Lack
Patrick McGoohan
Lawrence Dane
Michael Ironside
Musikk Howard Shore
Sjeffotograf Mark Irwin
Klipp Ronald Sanders
Utgitt 14. januar 1981 (USA)
21. januar 1982 (Norge)
Lengde 103 min
Aldersgrense 16 år (1981)
Budsjett $ 3,5 millioner (estimat)
Oppfølger Scanners II: The New Order (1991)
IMDb

Scanners er en canadisk science fiction-grøsser fra 1981 regissert og skrevet av David Cronenberg. De ledende rollene spilles av Stephen Lack, Jennifer O'Neill, Michael Ironside og Patrick McGoohan. Filmen handler om en gruppe mennesker, kalt scannere, som er i stand til å manipulere og drepe andre mennesker ved hjelp telepati. En hemmelig organisasjon, ledet av en annen Scanner, forsøker å samle flest mulig av dem for å skaffe seg verdensherredømme.

Cronenberg ble for denne tildelt en Saturn Award og en Fantasporto i klassen beste film. Make up artist Dick Smith (Tidligere kjent for sitt arbeidet på Exorcisten) ble tildelt en Saturn Award for beste make up (både for denne og Eksperimentet).[1]

Scanners regnes som Cronenbergs internasjonale gjennombrudd.[2] Den fikk fire mindre kjente oppfølgere på 1990-tallet som ble lansert direkte på video.[2] Cronenberg var ikke involvert i noen av disse.

Handling[rediger | rediger kilde]

Forskere ved et hemmelig forskningsprosjekt oppdager at enkelte forsøkspersoner er istand til å trenge inn i andres nervesystem, endre hjerterytme og lese tankene deres. De blir kalt scannere. Hvis teknikken deres trenes tilstrekkelig er de i stand til å drepe. Den 35-årige uteliggeren Cameron Vale er en slik scanner. Han blir ufrivillig hentet inn fra gaten og plassert under Dr. Paul Ruths oppsyn. Ruth arbeider spesielt med ham fordi han vet at Vale er en scanner med spesielt sterke evner. Men et hardt liv på gaten har gjort ham svak. Hans telepatiske evner er samtidig kilden til problemene han har slitt med i voksen alder, men Dr. Ruth gir ham en type medisin slik at han er i stand til å kontrollere all indre uro han føler.

Vale trenes opp og blir deretter sendt ut for å infiltrere og stoppe en annen mektig scanner, Darryl Revok. Han er lederen for en mektig undergrunnsorganisasjon av scannere som har drept flere i Dr. Ruths forskerteam. Hans storslagne plan er å rekruttere flest mulig av de scannerne som eksisterer og deretter skaffe seg verdensherredømme.

Jakten på Ravok leder Vale til den kvinnelige scanneren Kim Obrist. Hun er en av få gjenlevende som er i stand til å lede ham til fienden. De utsettes for flere angrep av Revoks menn, men til slutt møter han Ravok ansikt til ansikt. Vale for vite den sjokkerende sannheten bak deres evner og bakgrunnen til Dr. Ruth.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Scanners ble innspilt i Montreal og Toronto senhøsten 1979.[3][4]

Anmelderne

Den fikk blandet mottakelse av kritikerne, noe som gjenspeiles i at den har fått 76 % på Rotten Tomatoes (2013)[5] og 60 % på Metacritic.[6] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav den to av fire stjerner og mente den fløt for mye på spesialeffektene og at selve handlingen styrte karakterene for mye.[7] Den er videre blitt kritisert for å mangle dybden som The Brood hadde.[2]

Publikum

Filmen ble en publikumssuksess og regnes som Cronenbergs internasjonale gjennombrudd.[2] Den innbrakte drøyt $14 millioner i USA.[4]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Alle oppfølgerne ble lansert direkte på video og var rettet mot et tenåringspublikum.

Spinn-off

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ IMDb awards
 2. ^ a b c d Canadian Film Encyclopedia - Scanners
  1.«Director David Cronenberg’s biggest commercial breakthrough at the time»
  2.«It spawned several direct-to-video sequels aimed at the teenage horror market».
 3. ^ IMDb - Filming locations
 4. ^ a b IMDb business/filming dates
 5. ^ Rotten Tomatoes
 6. ^ Metacritic
 7. ^ Ebert, Roger

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]