Scanners

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scanners
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Grøsser
Prod.landCanada
Utgivelsesår1981
Lengde1 t. 43 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegissørDavid Cronenberg
ManusforfatterDavid Cronenberg
ProdusentClaude Héroux
KomponistHoward Shore
SjeffotografMark Irwin
KlipperRonald Sanders
Foran kamera
Hovedrolle(r)Stephen Lack
Jennifer O'Neill
Patrick McGoohan
Michael Ironside
Annen informasjon
FilmselskapTelefilm Canada
Filmplan
Victor Solnicki Productions
Premiere(r)14. januar 1981 (USA)
16. januar 1981 (Canada)
21. januar 1982 (Norge)
Video og DVD i Norge:
Høsten 1982 (Video) (leie)[1]
Desember 1982 (Video) (salg) (VK)[1]
30. juni 2002 (DVD)[1] (Salg og leie)
Eksterne lenker

Scanners er en canadisk science fiction-grøsser fra 1981 regissert og skrevet av David Cronenberg. Filmen handler om en gruppe mennesker, kalt scannere, som er i stand til å manipulere og drepe andre mennesker ved hjelp telepati. En hemmelig organisasjon, ledet av en annen Scanner, forsøker å samle flest mulig av dem for å skaffe seg verdensherredømme. De ledende rollene spilles av Stephen Lack, Jennifer O'Neill, Michael Ironside og Patrick McGoohan.

Filmen ble tildelt en Saturn Award og en Fantasporto i klassen beste film. I tillegg ble make-up artist Dick Smith (Tidligere kjent for sitt arbeidet på Exorcisten) tildelt en Saturn Award for beste make up (både for denne og Eksperimentet).[2]

Scanners regnes som Cronenbergs internasjonale gjennombrudd.[3] Den fikk to mindre kjente oppfølgere på 1990-tallet som ble lansert direkte på video.[3] Cronenberg var ikke involvert i noen av disse.

Handling[rediger | rediger kilde]

Forskere ved et hemmelig forskningsprosjekt oppdager at enkelte forsøkspersoner er istand til å trenge inn i andres nervesystem, endre hjerterytme og lese tankene deres. De blir kalt scannere. Hvis teknikken deres trenes tilstrekkelig er de i stand til å drepe. Den 35-årige uteliggeren Cameron Vale er en slik scanner. Han blir ufrivillig hentet inn fra gaten og plassert under Dr. Paul Ruths oppsyn. Ruth arbeider spesielt med ham fordi han vet at Vale er en scanner med spesielt sterke evner. Men et hardt liv på gaten har gjort ham svak. Hans telepatiske evner er samtidig kilden til problemene han har slitt med i voksen alder, men Dr. Ruth gir ham en type medisin slik at han er i stand til å kontrollere all indre uro han føler.

Vale trenes opp og blir deretter sendt ut for å infiltrere og stoppe en annen mektig scanner, Darryl Revok. Han er lederen for en mektig undergrunnsorganisasjon av scannere som har drept flere i Dr. Ruths forskerteam. Hans storslagne plan er å rekruttere flest mulig av de scannerne som eksisterer og deretter skaffe seg verdensherredømme.

Jakten på Ravok leder Vale til den kvinnelige scanneren Kim Obrist. Hun er en av få gjenlevende som er i stand til å lede ham til fienden. De utsettes for flere angrep av Revoks menn, men til slutt møter han Ravok ansikt til ansikt. Vale for vite den sjokkerende sannheten bak deres evner og bakgrunnen til Dr. Ruth.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Scanners ble innspilt i Montréal og Toronto høsten 1979.[4][5]

Filmen ble en publikumssuksess og regnes som Cronenbergs internasjonale gjennombrudd.[3] Den innbrakte drøyt $14 millioner i USA.[5]

Den fikk ganske bra mottakelse av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 80 % på Rotten Tomatoes (2016)[6] og 60 % på Metacritic.[7] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav den to av fire stjerner og mente den fløt for mye på spesialeffektene og at selve handlingen styrte karakterene for mye.[8] Den er videre blitt kritisert for å mangle dybden som The Brood hadde.[3]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Alle oppfølgerne ble lansert direkte på video og var rettet mot et tenåringspublikum.

Spinn-off

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c Breien – Videoklubbens Månedens Film «Scanners (Desember 1982)»
 2. ^ IMDb awards
 3. ^ a b c d Canadian Film Encyclopedia - Scanners[død lenke]
  1.«Director David Cronenberg’s biggest commercial breakthrough at the time»
  2.«It spawned several direct-to-video sequels aimed at the teenage horror market».
 4. ^ IMDb - Filming locations
 5. ^ a b IMDb business/filming dates
 6. ^ Rotten Tomatoes
 7. ^ Metacritic
 8. ^ Ebert, Roger

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]