Eastern Promises

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eastern Promises
Generell informasjon
SjangerActionfilm
Utgivelsesår2007
Prod.landUSA
Lengde101 minutter. min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDavid Cronenberg
ProdusentRobert Lantos
ManusforfatterSteve Knight
MusikkHoward Shore
Foran kamera
Hovedrolle(r)Viggo Mortensen
Naomi Watts
BirollerVincent Cassel
Armin Mueller-Stahl
Annen informasjon
Prod.selskapCorus Entertainment
DistributørPathé
Premiere8. september 2007
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Eastern Promises er en amerikansk gangster-film fra 2007, regissert av David Cronenberg etter ett manus skrevet av Steven Knight. Filmen hadde premiere under Toronto International Film Festival i september 2007.

Filmen forteller historien om den russisk-britiske jordmoren Anna (spilt av Naomi Watts), som er fødselshjelper for en 14 år gammel jente som dør under fødselen. Etterpå blir Anna klar over at fjortenåringen hadde blitt tvunget av den russiske mafiæn i London til å prostituere seg. Plutselig er både Anna og det morløse spedbarnet i livsfare.

Handling[rediger | rediger kilde]

Anna Khitrova, en jordmor ved et sykehus i London, oppdager en russisk dagbok på liket av Tatiana, en tenåringsjente som døde under fødsel, samt et visittkort til en restaurant som eies av Semyon - som også tilhører den russiske mafiaen. Anna forsøker å spore opp Tatianas familie, slik at hun kan finne et hjem til babyen hennes. Anna møter Semyon, som tilbyr seg å hjelpe henne. Selv om Annas mor Helen er åpen for ideen, oppfordrer Annas russiske onkel Stepan, en tidligere KGB-offiser, til forsiktighet og påstår at Tatiana var en prostituert. Anna gir også Semyon en fotokopi av dagboken.

Sjåføren til Semyon, Nikolai Luzhin, fungerer som familiens hjelper og livvakt til Kirill, Semyons sønn. Samtidig har Kirill problemer med en rivaliserende tsjetsjensk mafia-leder ved hjelp av en kurdisk medarbeider, Azim, og uten Semyons godkjenning. Kirill spytter på den døde tsjetsjenerens kropp, men Nikolai forteller senere Semyon at tsjetsjeneren hadde spredt rykter om at Kirill var homofil. Nikolai fjerner identifiserende bevis fra tsjetsjenerens kropp, før de dumper kroppen i Themsen. Når Stepan er ferdig med å oversette Tatianas dagbok, får Anna vite at Semyon voldtok Tatiana - etter at Kirill ikke klarte å gjøre det.

Dagboken påstår også at Semyon ga henne piller for å fremkalle abort av babyen hennes, og Anna innser at babyens far er Semyon. I mellomtiden innser Semyon at Anna vet sannheten om babyen, og han besøker henne ved sykehuset. Han tilbyr å inngå en avtale hvor han skal fortelle henne hvor Tatianas familie til Anna, hvis hun returnerer dagboken til ham. Semyon beordrer deretter Nikolai å drepe Stepan. I mellomtiden ankommer brødrene etter den døde tsjetsjeneren til London for å ta hevn, og dreper Azims mentalt handikappede nevø. Azim innrømmer sin rolle i mordet på Semyon, og Semyon tilgir ham i bytte for at han skal delta i en plan for å narre tsjetsjenerne: Azim skal lokke Nikolai til et møte i et badehus hvor han skal bli overfalt av tsjetsjenere, som tror at han er Kirill.

Selv om tsjetsjenere skader ham alvorlig, klarer Nikolai å drepe dem begge før han blir tatt med til Annas sykehus. Yuri, en høytstående etterforsker fra Scotland Yard, som forsøker å holde øye med den russiske mafiaen - møter Nikolai ved sykehuset. Han avslører at Nikolai faktisk er en undercover agent fra det russiske FSB. Nikolai ber Yuri om å få Semyon arrestert for voldtekt, med en farskapstest av Tatianas baby som bevis. Men Anna oppdager at Tatianas baby er forsvunnet fra sykehuset, og har blitt erstattet med en bukett blomster. Anna og Nikolai skynder seg deretter til det samme stedet ved Themsen hvor Nikolai tidligere hadde kvittet seg med tsjetsjenerens kropp. Der oppdager de Kirill sittende ved elven, og han planlegger å kaste babyen i elven.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]