Víctor Jara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Victor Jara)
Hopp til: navigasjon, søk
Víctor Jara
Victor Jara - Danos tu fuerza y tu valor al combatir.jpg
FødtVíctor Lidio Jara Martínez
28. september 1932
San Ignacio
Død16. september 1973 (40 år)
Santiago
GravlagtCementerio General de Santiago
Ektefelle Joan Jara
Utdannet ved Universitetet i Chile
Yrke Teaterdirektør, poet visesanger
NasjonalitetChile Chilensk
SjangerViser
InstrumentGitar, sang
Aktive år19661973
PlateselskapOdeon

Víctor Lidio Jara Martínez (født 28. september 1932 i Chillán Viejo, sør for Santiago de Chile, død 15. september 1973) var en chilensk pedagog, teaterdirektør, poet, folkesanger/tekstforfatter og politisk aktivist. Han var fremtredende i den chilenske «Nueva canción-bevegelsen» (ny sang-bevegelsen) som var markant under den sosialistiske regjeringen til Salvador Allende. Han ble myrdet på tragisk og brutalt vis kort tid etter det chilenske kuppet i 1973, noe som førte til at Jara og hans musikk ble et symbol for kampen mot militær undertrykkelse og urettferdighet i Latin-Amerika.

Jara var sterkt preget av chilensk og annen latinamerikansk folklore, samt artister som Violeta Parra og Atahualpa Yupanqui, og poeten Pablo Neruda. Han lanserte sitt første album i 1966, og i 1970 sluttet han på teateret og satset fullt på musikken. Han støttet Salvador Allendes presidentvalgkamp «Unidad Popular», og hjalp til med frivillig arbeide, samt at han holdt en del gratiskonserter.

Poeten, sangeren og aktivisten Víctor Jaras grav på hovedkirkegården i Santiago i Chile.

Den 12. september 1973 ble Jara tatt til fange av militære styrker sammen med tusenvis av andre. Jara ble ført til en stor stadion i Santiago, der han ble torturert. Torturen innebar blant annet at han fikk brekt fingrene, slik at han ikke kunne spille gitar. Til slutt ble han skutt. Jaras kone har sagt liket ble kastet på gaten og senere funnet på et likhus sammen med mange andre lik.[1] Regimet i Chile ville ikke at Jara skulle bli en martyr og beordret at alle mastertapene til innspillingene hans skulle ødelegges.[2]

Víctor Jara var en viktig inspirasjonskilde for en rekke skadinaviske visesangere på syttitallet. I 1977 gav Cornelis Vreeswijk ut en plate med sanger av Víctor Jara, omdiktet til svensk. Lillebjørn Nilsen har både skrevet en minnesang som heter Victor Jara, og bl.a. gjendiktet Jaras sang Luchín.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artikkel fra BBC Lest: 15.12.08
  2. ^ Naomi Klein, The Shock Doctrine, Penguin, London, ISBN 978-1-846-14028-0 Side. 105

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]