Víctor Jara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Víctor Jara
Víctor Jaro
Victor Jara.jpg
FødtVíctor Lidio Jara Martínez
28. september 1932[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
San IgnacioRediger på Wikidata
Død16. september 1973[1][3][4][5]Rediger på Wikidata (40 år)
Santiago[6]Rediger på Wikidata
Gravlagt Cementerio General de SantiagoRediger på Wikidata
Ektefelle Joan JaraRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Chile, Universidad de Santiago de ChileRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Politiker, lyriker, lærer, sanger, skribent, låtskriverRediger på Wikidata
Parti Partido Socialista ChilenoRediger på Wikidata
Nasjonalitet ChileRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerFolkemusikk
InstrumentSang, vokal
Aktive år19591973
PlateselskapOdeon
Nettstedhttp://www.fundacionvictorjara.org/
IMDbIMDb

Víctor Lidio Jara Martínez (født 28. september 1932 i Chillán Viejo, sør for Santiago de Chile, drept 15. september 1973 i Santiago) var en chilensk pedagog, teaterdirektør, poet, visesanger og politisk aktivist. Han var fremtredende i den chilenske «Nueva canción-bevegelsen» (norsk: «ny sang-bevegelsen») som var markant under den sosialistiske regjeringen til Salvador Allende. Han ble myrdet på tragisk og brutalt vis kort tid etter det chilenske kuppet i 1973, noe som førte til at Jara og hans musikk ble et symbol for kampen mot militær undertrykkelse og urettferdighet i Latin-Amerika.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Victor Jaras foreldre Manuel Jara og Amanda Martínez var fattige bønder. Foreldrenes ekteskap var ikke lykkelig og faren forlot familien mens Jara ennå var barn. Moren oppdro og underviste selv sine barn, for at de kunne få den utdannelse hun aldri fikk. Victors mor døde da han var 15 år gammel og han ble overlatt til seg selv.

Han begynte å studere for å bli revisor, men avbrøt utdannelsen for å lese teologi. Etter noen år oppgav han dette prosjekt og anså kirken som for konservativ og høyreorientert. Stadig uten utdannelse ble han innkalt til militærtjeneste, hvoretter han begynte å spille musikk og lage teater. Han meldte seg også inn i det chilenske kommunistparti.

Musiker[rediger | rediger kilde]

Victor Jara var sterkt preget av chilensk og annen latinamerikansk folklore, samt artister som Violeta Parra og Atahualpa Yupanqui, og poeten Pablo Neruda. Han lanserte sitt første album i 1966, og i 1970 sluttet han på teateret og satset fullt på musikken. Han støttet Salvador Allendes presidentvalgkamp «Unidad Popular», og hjalp til med frivillig arbeide, samt at han holdt en del gratiskonserter.

Poeten, sangeren og aktivisten Víctor Jaras grav på hovedkirkegården i Santiago i Chile.

Den 12. september 1973 ble Jara tatt til fange av militære styrker sammen med tusenvis av andre. Jara ble ført til en stor stadion i Santiago, der han ble torturert. Torturen innebar blant annet at han fikk brukket fingrene, slik at han ikke skulle kunne spille gitar. Det har senere kommet frem hvordan han døde: Etter å ha knust fingrene hans, skal soldater ha tvunget ham til å spille russisk rulett, for så – etter at han var skutt i tinningen – å skyte ham 44 ganger med en maskinpistol.[7]

Jaras kone har sagt liket ble kastet på gaten og senere funnet på et likhus sammen med mange andre lik.[8] Regimet i Chile ville ikke at Jara skulle bli en martyr og beordret at alle mastertapene til innspillingene hans skulle ødelegges.[9]

Víctor Jara var en viktig inspirasjonskilde for en rekke skadinaviske visesangere i 1970-årene. I 1977 gav Cornelis Vreeswijk ut en plate med sanger av Víctor Jara, omdiktet til svensk. Lillebjørn Nilsen har både skrevet en minnesang som heter Victor Jara, og bl.a. gjendiktet Jaras sang Luchín.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 26. apr. 2014
  2. ^ Store norske leksikon, Victor Jara, Victor_Jara
  3. ^ a b Filmportal.de, 9. okt. 2017, Víctor Jara, 7b1404c41ca441d39a0edf6503948d26
  4. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Victor Jara, 7943947
  5. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Víctor Jara, w6pm5t76
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014
  7. ^ Jon Magnus (26. juni 2009): Myrdet i russisk rulett, Verdens Gang.
  8. ^ Artikkel fra BBC Lest: 15.12.08
  9. ^ Naomi Klein, The Shock Doctrine, Penguin, London, ISBN 978-1-846-14028-0 Side. 105

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]