ViaNova System

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
ViaNova System
Org.formAksjeselskap
Org.nummer881 420 902
Bransje Programvare, samferdsel
Etablert1988
HovedkontorSandvika
Produkt(er) Novapoint, Quadri
Adm. dir.Idar Kirkhorn
Antall ansatte59 (2013)
Nettsidehttp://www.vianovasystems.no

Vianova Systems AS er en norsk IT-bedrift som utvikler programvaren Novapoint og Quadri – fagverktøy for planlegging, design, konstruksjon og vedlikehold av samferdselsinfrastruktur.

Selskapet har en flat organisasjonsstruktur[1] med 59 medarbeidere i hovedselskapet, og 120 medarbeidere i hele firmanettverket. I 2015 ble selskapet kjøpt opp av det amerikanske selskapet Trimble.

Hovedkontoret ligger i Sandvika i Bærum, med Idar Kirkhorn som daglig leder.

Historie[rediger | rediger kilde]

ViaNova ble dannet i 1988, med det som formål å være rådgivende innenfor plan og prosjektering av veger, samt trafikkstyring og drift/vedlikehold. Vianova Systems ble fisjonert ut av ViaNova i 2000, da med navnet ViaNova IT. Fisjonen delte ViaNova i to like deler der det andre selskapet er ViaNova Plan og Trafikk. I 2015 ble Vianova Systems kjøpt opp av Trimble.

Vianova Systems utvikler to basis-produkter: Novapoint og Quadri, der førstnevnte er hyllevare innenfor infrastruktur- og arealorientert planlegging[2] mens Quadri er en plattform-teknologi for geo-referert informasjon. I tillegg til at Quadri benyttes i Novapoint er Quadri også brukt i flere store systemer i Norge, bl.a. Quadri Map Server (NGIS)[3] og Nasjonal vegdatabank[4]. Novapoint er en programvare med fagspesifikke moduler for bl.a. veg, trafikkskilt, vegoppmerking, jernbane, VA, Landskap, Terreng, arealplanlegging/reguleringsplaner, trafikk- og jernbanestøy, kostnadsestimering, mv.

Vianova Systems tilbyr kurs, prosjektstøtte og webseminarer i både Novapoint og AutoCAD.

Produkter[rediger | rediger kilde]

Vianova Systems eier og utvikler programvarekonseptet Novapoint og Quadri.

Novapoint[rediger | rediger kilde]

Novapoint er en programvare for planlegging og prosjektering av veg, jernbane-, sjø- og luftfartsanlegg[5]. Novapoint benytter AutoCAD som DAK-plattform. En gang i året arrangerer Vianova Novapoint Brukermøte, dette varer i tre 3 dager[6] og holdes for alle brukere av Novapoint. Dette er fagdager hvor man får informasjon om nyheter og oppdateringer om programvaren Novapoint[7].

I 2011 lanserte Vianova Systems en mobilapplikasjon, Novapoint GO, dette er en ingeniør-app som ble utviklet for byggeledere og kontrollingeniører. App'en fungerer som en digital dagbok der man kan stedfeste bilder og logg punkt, i tillegg til å navigere ute i felt. Novapoint GO er tilgjengelig på Android og iPhone[8].

I oktober 2012 ble NovapointDCM 19 lansert. Dette har blitt uttalt som den nye produktgenerasjonen innen modelleringsteknologi innen samferdsel og legger til rette for BIM for infrastruktur[9]. BIM for infrastruktur har i denne sammenheng blitt sett på som samferdselsbransjens svar på Building Information Modeling i bygningsbransjen [10].

Forkortelsen DCM står for Design, Construction, Maintenance[11]. Dette innebærer en tverrfaglig, 3D-basert arbeidsmetodikk som er tilstede under hele prosjektets livssyklus, fra plan- og prosjekteringsfase, til bygge- og driftsfase[12]. NovapointDCM 19 består i prinsippet av to deler: en objektbasert, dynamisk informasjonsmodell skreddersydd for infrastruktur, og en sentral modelleringsplattform, Novapoint Basis som deles av alle Novapoint fagapplikasjoner som veg, jernbane, tunnel, bro, landskap, VA osv. Informasjonsmodellen inneholder ikke bare digitale objekter som definerer alle virkelige objekter utomhus, den omfattes også av en oppgavemal som automatiserer arbeidsprosessen, og verktøy til å skape, presentere og analysere objektmodellen. Løsningens omfattende objektkatalog består av objekter med avansert geometri som trengs for detaljprosjektering og bygging av moderne infrastruktur[13].

Quadri[rediger | rediger kilde]

Quadri er et filformat for å indeksere geografiske data. Denne datamodellteknologien er et filsystem for digitale kart og plandata.

ViaNova Systems Nettverket[rediger | rediger kilde]

ViaNova Systems har i forbindelse med salg og tilpassing av Novapoint til nye markeder, etablert selskaper i flere europeiske land, i tillegg til i Asia. Vianova Systems har kontorer i følgende land:

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://www.tu.no/nettarkiv/2002/06/24/kunnskap-pa-rett-vei Kunnskap på rett vei
 2. ^ http://www.innodesign.no/nor/Bygg-Anlegg/Studenter-med-teknologi-erfaring-mest-ettertraktet[død lenke] Studenter med teknologi-erfaring mest ettertraktet
 3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 25. juni 2007. Besøkt 8. juni 2009. 
 4. ^ http://www.vegvesen.no/Fag/Teknologi/Nasjonal+vegdatabank
 5. ^ http://www.vianovasystems.no/Om-Vianova
 6. ^ http://www.vianovasystems.no/Brukermoeter
 7. ^ http://www.innodesign.no/nor/Bygg-Anlegg/Samlet-oppslutning-om-sam[død lenke]
 8. ^ http://www.innodesign.no/nor/Bygg-Anlegg/Revolusjonerende-ingenioer-app-fra-Vianova[død lenke]
 9. ^ http://www.vianovasystems.no/Nyheter/Vianova-Systems-lanserer-banebrytende-teknologi-for-BIM-prosjektering-av-samferdselsinfrastruktur
 10. ^ http://www.vianovasystems.no/Nyheter/Vianova-Systems-lanserer-banebrytende-teknologi-for-BIM-prosjektering-av-samferdselsinfrastruktur
 11. ^ http://www.vianovasystems.no/content/download/7312/114678/version/2/file/Fakta_NP19DCM_oktober-2012.pdf
 12. ^ http://www.ingeniornytt.no/index.php/content/download/2535/15055/file/2012-10%20IN%20web.pdf[død lenke]
 13. ^ http://www.vianovasystems.no/content/download/7312/114678/version/2/file/Fakta_NP19DCM_oktober-2012.pdf
 14. ^ http://www.vianovasystems.no
 15. ^ http://www.vianova.se
 16. ^ http://www.vianova.dk
 17. ^ http://www.vianova.fi
 18. ^ http://www.vianova-systems.be
 19. ^ http://www.vianova-systems.fr
 20. ^ http://www.vianova.es
 21. ^ http://www.vianova.ee Arkivert 30. mars 2012 hos Wayback Machine.
 22. ^ http://www.vianova.com.vn Arkivert 4. april 2012 hos Wayback Machine.
 23. ^ http://www.vianova.co.th Arkivert 14. januar 2012 hos Wayback Machine.
 24. ^ http://www.vianova.se/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]