Prosjekt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Et prosjekt kan betegne en definert oppgave, eller innsatsen som gjøres for å oppnå et definert mål, som oftest innenfor en planlagt tids- og ressursramme. Betegnelsen brukes om aktiviteter helt fra enkle skoleprosjekter til f.eks. prosjektering, bygging, utplassering og driftsetting av komplekse oljeplattformer i Nordsjøen. Som en hjelp til å holde prosjekter innenfor de rammene som er gitt og samtidig oppnå målet, er det blitt utviklet teorier og metoder for hvordan de skal bli gjennomført på en best mulig måte. Prosjekt kan også forstås som en midlertidig organisasjon,[1][2] eller en verdiskapingsmetode [3]. En prosjektbasert virksomhet kan beskrives som et verdiskapingssystem, eller en 'verdikonfigurasjon'[4] med særskilte karakteristikker som følger av prosjekt som verdiskapingsmetode.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Betegnelsen prosjekt er hentet fra engelsk project som igjen har lånt ordet fra latin; projectum. Det latinske substantivet projectum kommer av verbet proicere. Proicere er bygget opp av to ord; pro, som viser til å komme før noe annet og iacere', som betyr å gjøre. Ordet prosjekt viser dermed til det som kommer før handling. I engelsk språk viste ordet project opprinnelig til en plan for noe, ikke oppgaven som ble planlagt eller utførelse av planen som er to forståelser vi gjerne viser til i dag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ J.Packendorff (1995). «Inquiring into the temporary organization: New directions for project management research.». Scandinavian Journal of Management (Vol 11, No 4): 319–333. 
  2. ^ «Prosjekt | Digitaliseringsdirektoratet». www.prosjektveiviseren.no. Arkivert fra originalen 15. november 2021. Besøkt 15. november 2021. 
  3. ^ Thompson, James D. (1967). Organizations in action. London, UK: Transaction Publishers. s. 17–18, 44, 113. ISBN 0-7658-0991-5. 
  4. ^ C.B.Stabell, Ø.D.Fjeldstad (1998). «Configuring value for competitive advantage: On chains, shops and Networks.». Strategic Management Journal. Vol 19: 413–437. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jessen, Svein Arne: Prosjektadministrative metoder. Oslo: Universitetsforlaget, 1996. ISBN 82-00-22551-8