Vestmarka (Eidskog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vestmarka er et sogn i Eidskog i Hedmark. Sognet ble oppretta da Eidskogs vestlige del ble utskilt i 1881.[1] Navnet ble da Vestmarken i motsetning til Østmarken i Kongsvinger. Vestmarka er en del av Eidskog kommune som grenser til Kongsvinger, Årnes, Aurskog, Setskog og dessuten Sverige. Innbyggertallet er omtrent 475. Sognets kirke, Vestmarka kirke, står på Rambøl og ligger 3 km fra svenskegrensa og 10 km fra kommunesenteret Skotterud.

Vestmarka har i dag skole, barnehage, bensinstasjon, bygdetunet Almenninga og en rekke aktive lag og foreninger. Eidskog Montessoriskole har 55 elever, og den kommunale barnehagen som er i samme bygg har rundt 30 barn. Vestmarka har i tillegg idrettslag, 4H-klubb, janitsjarkorps, kor, bygdekino, sanitetsforening, jeger- og fiskerforening, velforening med mer. Sognet har flere forsamlingslokaler. Vestmarka har en rekke sjøer med badeplasser og fiskemuligheter samt turområder for sykkel- og fotturer. Vardåsen er sognets høyeste punkt 337 moh. Om vinteren kjøres det opp skiløyper i flere områder. Mange vestmarkinger arbeider i kommuner i Akershus eller Oslo.

Mellom Vestmarka og Skotterud i Eidskog gikk jernbanelinja Vestmarkabanen, også kalt Paradisbanen. Jernbanen var i drift med persontrafikk i drøye 12 år, mellom 1918 og 1931. Den ble helt nedlagt i 1965. Paradisbanen er nå omgjort til sykkelvei og tilhører sykkelveinettet «Vekterveien» som går gjennom hele Eidskog.

Vestmarka har et engasjert lokalmiljø. I 2007 ble aksjeselkapet «Vestmarka i Utvikling» etablert.[2] Omtrent 140 enkeltpersoner er akjonærer i selskapet som har som formål å være pådriver, initiativtaker, støttespiller og medfinansiør til tiltak som bidrar til positiv utvikling av Vestmarka som et attraktivt bosted. Blant annet reguleres et stort område i Brustadvika ved Harstadsjøen som aktivitetssted for barn og unge, sosialt samlingspunkt for bygda samt bolig- og næringsområder.

I 2010 fikk Vestmarka i Utvikling tildelt 475 000 kroner til prosjektet «Bo lyst, landlig og levende på Vestmarka».[trenger referanse] Tildelinga kom fra Kommunal- og regionaldepartementet. Fokuset er på å gjøre Vestmarka til et attraktivt bosted, øke trivsel og aktiviteter for ulike grupper. Det utredes bmx-bane, skatepark, nasjonal sykkelrute, kvinnenettverk, kulturopplevelser og muligheter for markedsføring. En trivselsundersøkelse har blitt gjennomført og brukes til videreutviklingen av Vestmarka. Virksomheten ble lagt på hvil i 2013.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Prestegjeld og sogn i Hedmark». Arkivverket. Besøkt 6. august 2017. 
  2. ^ a b «Vestmarka i Utvikling AS». Velkommen til Vestmarka. Besøkt 6. august 2017. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

hedmarkstubbDenne hedmarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.