Austmarka (Kongsvinger)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Austmarka
Austmarka kirke.jpg
LandNorge Norge
FylkeInnlandet
KommuneKongsvinger
Postnummer2224 Austmarka
Areal0,49 km²
Befolkning221[a] (2022)
Bef.tetthet451 innb./km²

Austmarka
60°06′12″N 12°18′50″Ø

Austmarka er et sokn i Kongsvinger i Innlandet. Navnet blir også brukt om tettbebyggelsen ved Austmarka kirke, med barnehage, barne- og ungdomsskole, og sykehjem. Jord- og skogbruk utgjør mesteparten av det lokale næringslivet. Tettstedet hadde 221 innbyggere 1. januar 2022.

Austmarka kirke fra 1858 er soknets kirke. Soknet ble oppretta etter resolusjon av 19. mai 1856 og dekker området fra og med Brødbøl til og med Fagernes samt Varaldskogen. Austmarka var tidligere en del av Eidskog sokn i Vinger prestegjeld, men ble værende igjen som eget sokn i Vinger prestegjeld da Eidskog ble et eget prestegjeld i 1859.

Severdigheter og historie[rediger | rediger kilde]

Austmarka ligger i sørenden av Finnskogen, et sammenhengende skogsområde som strekker seg nordover langs svenskegrensa. Skogfinner begynte å bosette seg i området på 1600-tallet, og det finnes fortsatt bevarte finnetorp. Mange austmarkinger kan finne finske slektsnavn i sine aner som Porkka, Ampiainen, Valkoinen og Kartuinen. Den finske forskeren Carl Axel Gottlund besøkte Austmarka på 1820-tallet. Flere stedsnavn har finsk opphav.

Som turist kan man prøve fiskelykken i Møkervassdraget som renner gjennom bygda. Vassdraget har mange gode fiskeplasser, og i tillegg til det finnes det også mange fiskerike tjern og sjøer i området. Møkervassdraget er også kjent som en ypperlig kanorute. Vassdraget renner fra Sverige inn i Austmarka og tilbake igjen.

Av severdigheter kan bl.a. nevnes Bygdemølla (fra 1600-tallet), Bygdetunet (samling av gamle hus), Sikåa-området (gammelt industrisamfunn), finnetorpene Kvåho og Åbborhøgda, Dronningens Utsikt (utsiktspunkt) m.m.