Verningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Verningen
LandNorge Norge
FylkeVestfold og Telemark
KommuneLarvik
Areal0,92 km²
Befolkning929[a] (2019)
Bef.tetthet1 009,8 innb./km²
Postnummer3270 Larvik

Verningen
59°05′28″N 10°05′52″Ø

Verningen er et tettsted i Larvik kommune i Vestfold. Tettstedet har 929[1] innbyggere per 1. januar 2019, og ligger på toppen av Bommestadbakkene, den gamle veien som førte fra fergestedet nede ved Numedalslågen til toppen av raet der hovedveien gikk videre østover.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tettstedet utviklet seg lenge som en båndby med tettbebyggelse langs stedets hovefartsåre, Raveien, som fra gammelt av har vært en av hovedveiene i nord-sørlig-retningen langs Vestfold-kysten. Det er mange kulturminner på Verningen, bl.a. et område med gravhauger. Stedet ble kraftig utbygd på 80-tallet, både i sørvestlig og nordøstlig ende, på gårdene Hem og Teiens grunn.

I nyere år har Verningen også blitt utvidet med et nytt boligfelt i nordøstlig retning, mot den gamle Rødbøl skole. Det nye området har fått navnet Solåsen Park av eiendomsutviklerne og vil kunne omfatte så mange som 170 nye eneboliger dersom det blir realisert i full skala.Larvik kommune har anmodet om at det blir anlagt et nærmiljøanlegg og at det avsettes en tomt til ny barnehage i forbindelse med prosjektet.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Sporty IL holder til på Verningen og rekrutterer hovedsakelig medlemmer med tilknytning til tettstedet og nabogrenda Ringdal. Idrettslaget ble stiftet i 1938, har rundt 300 medlemmer og lag både i fotball og håndball. Idrettsplassen inneholder to fotballbaner i full, internasjonal størrelse, én mindre grusbane, én ballbinge og en asfaltbane med håndballmål og kurver for basketball. Idrettslaget eier også ei klubbhytte som står på idrettsplassens område og brukes både til aktiviteter i regi av idrettslaget selv og til utleie.

Årlig arrangerer Sporty IL Sporty Cup, som har blitt holdt i juni siden 90-tallet. Turneringen er for aldersbestemte lag, spilles på 7-er-baner og samler lag fra hele fylket. Grunnet tilbakevendende værmessige utfordringer har arrangementet lokalt spøkefullt vært kjent som «regnværscupen».

Skole[rediger | rediger kilde]

Nordøst for hovedbebyggelsen på Verningen ligger den tidligere barneskolen Rødbøl skole, som ble lagt ned og slått sammen med Bommestad skole i 2010 til den nye skolen Hedrum skole. Etter at skolen ble lagt ned ble det i flere år drevet en barnehage på stedet. I 2015 ble bygningsmassen kjøpt opp av Kongshaugen kristne grunnskole, og høsten 2016 åpnet de en tiårig kristen skole på stedet. Skolen kaller seg evangelisk-luthersk, men er ikke tilknyttet et bestemt kirkesamfunn.

Annet[rediger | rediger kilde]

På Verningen ligger også et bedehus tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband, som ble innviet i 1958. Bedehuset huser barnekor, ungdomsskor, voksenkor, ungdomsforeningen Tenningen og jevnlige religiøse møter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

http://www.op.no/skoler/nyheter/ung/vil-starte-kristen-grunnskole/s/5-36-104896

https://web.archive.org/web/20161008200058/http://sportyil.no/ - Sporty ILs hjemmesider

http://vbh.no/ - Verningen bedehus' hjemmesider

https://web.archive.org/web/20161114082714/http://kongshaugen.123hjemmeside.no/421247448 - Kongshaugen kristne grunnskoles hjemmesider

Koordinater: 59°5′28″N 10°5′52″Ø

Vestfold og TelemarkstubbDenne Vestfold og Telemarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 4. november 2019. Besøkt 5. november 2019.