Venstrealliansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Venstrealliansen er en politisk organisasjon ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen. Venstrealliansen ble opprettet i 2005 som et samarbeid mellom De radikale, Blindern Sosialistisk Venstreparti og Rød Front. Fra 2006 ble også Blindern Rødt med i Venstrealliansen, samtidig ble Venstrealliansen omdannet fra en allianse med spesielle rettigheter til en medlemsorganisasjon.

Venstrealliansen slo seg i juni 2008 sammen med Rød Front for å samle de venstreradikale kreftene på ett sted. Venstrealliansen har kontor på Chateau Neuf, Det Norske Studentersamfund, men samles ofte på Villa Eika på Blindern, kontor for studenttillitsvalgte i Studentsamskipnaden og på UiO.

I Bergen oppstod Venstrealliansen etter at listen Radikale Studenter endret navn, med mål om å knytte seg opp mot listen i Oslo.

Ideologisk grunnlag og kjernesaker[rediger | rediger kilde]

Venstrealliansen (VA) er en sosialistisk og feministisk organisasjon. Organisasjonen jobber for sosialistisk folkestyre og mener at maktavgjørelser i størst mulig grad må fattes av menneskene de gjelder. Venstrealliansen jobber også aktivt for demokrati på lærestedene i form av studentmedvirkning, deltagelse i samfunnsdebatten og fagkritikk. VAs forståelse av samfunnet, er at makt er skjevt fordelt mellom kjønnene. Organisasjonen jobber for radikal kjønnskvotering i ansettelser på universitetet, mentorordninger for kvinner og kjønnspoeng på utdanningsprogram med kjønnsubalanse. I tillegg til likestilling mellom kjønnene har disse sakene vært viktig fra starten av: lik rett til høyere utdanning, miljøsaker, internasjonal solidaritet og kampen mot markedsretting av forskning og høyere utdanning.

Valg[rediger | rediger kilde]

Venstrealliansen ble ved valget til Studentparlamentet i Oslo allerede første gang, i 2005, representert med ni representanter. I valget til Studentparlamentet april 2007 ble Venstrealliansen størst av de studentpolitiske grupperingene og fikk 13 seter i listevalget, 14 totalt. I 2010 var VA den største fraksjonen i Studentparlamentet. Fraksjonen ble ved valget i 2013, 2014 og 2015 den nest største delegasjonen, kun slått av Realistlista. Venstrealliansen satt i perioden 2013-2014 med ledervervet i Studentparlamentet, representert ved Gabrielle Gjerdset.

Venstrealliansen har i løpet av tiden organisasjonen har eksistert hatt en representant i Universitetet i Oslos styre i fire perioder, og studentparlamentets leder i tre perioder.

Arrangementer[rediger | rediger kilde]

Venstrealliansen arrangerer hvert år «Rød på Blå», en konsert på første mai-kvelden på utestedet «Blå» i Oslo. Venstrealliansen arrangerer også årlig Feministisk uke i forbindelse med kvinnedagen 8. mars.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]